Suzuki Samurai - brak iskry
Moderator: Albert_N
Suzuki Samurai - brak iskry
Witam
W czasie jazdy padła. Brak iskry i zasilania pompy paliwa, chociaż jeżdżę na gazie i nie wiem czy to się stało jednocześnie. Podmieniłem cewkę i moduł - nic nie pomogło. W komputerze sprawdziłem luty i wymieniłem niepewny elektrolit 100µF. Nie ma napięcia na czujniku Halla. Co robić ? Z góry dziękuje za sugestie.
Pozdrawiam
W czasie jazdy padła. Brak iskry i zasilania pompy paliwa, chociaż jeżdżę na gazie i nie wiem czy to się stało jednocześnie. Podmieniłem cewkę i moduł - nic nie pomogło. W komputerze sprawdziłem luty i wymieniłem niepewny elektrolit 100µF. Nie ma napięcia na czujniku Halla. Co robić ? Z góry dziękuje za sugestie.
Pozdrawiam
Re: Suzuki Samurai - brak iskry
Nie ma napięcia na zasilaniu czujnika czy na wyjściu czujnika?
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
Nie ma zasilania czujnika
Jest taki jeden bezpiecznik lekko na uboczu od reszty ale przy skrzynce bezpieczników. Z niego szło napięcie na przekaźniki pompy i main relay.
Po wymianie bezpiecznika (spalonego) auto odpaliło lecz po chwili bezpiecznik znowu spalony. Po odłączeniu pompki paliwowej dalej pali bezpiecznik. Pompka na krótko kręci.
To w zasadzie wiesz juz wszystko. Mozesz odłączyć przekaznik od pompy, wsadzic bezpiecznik, a pompe zasilic na krótko. Odpalic i wyciagnac wnioski.
Mi sie swego czasu przetarła wiazka idaca do pompy centralnie nad zbiornikiem.
Main relay i przekaznik pompy sa nad komputerem na prawej burcie pod deska.
Mi sie swego czasu przetarła wiazka idaca do pompy centralnie nad zbiornikiem.
Main relay i przekaznik pompy sa nad komputerem na prawej burcie pod deska.
Temat rozwiązany, dzięki Tobie kolego znaleźliśmy przyczynę. Między przekaźnikiem a pompką jest zwarcie. Z tym sobie już poradzę. Jeszcze raz wielkie dzięki.
Na zdrowie.