Jimny płytki regulacyjne luzu zaworowego
Moderator: Albert_N
Jimny płytki regulacyjne luzu zaworowego
Witam.Czy zna ktos wymiary płytek (średnicę)oraz grubość może macie namiary na zamienniki itp.które można by zaadaptować do silnika M13A jamnik 2005 rok.Zagazowałem jamca stąd też pytanie i troska o gniazda zaworów.Pozdrawiam.
Jimny 1.3 2005
- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
Re: Jimny płytki regulacyjne luzu zaworowego
a co mają płytki do gazu
od roku jeżdżę jimkiem na gazie i nic z zaworami nie robię a mam silnik g13bb
bardziej to obawiałem się o uszczelniacze zaworowe , wtryski , uszczelkę pod głowicą

od roku jeżdżę jimkiem na gazie i nic z zaworami nie robię a mam silnik g13bb
bardziej to obawiałem się o uszczelniacze zaworowe , wtryski , uszczelkę pod głowicą

Super parchatek Super y60 

Mają to że przy gazie temperatury w głowicy wyższe, więc luz może wymagać częstszej regulacji. Ja tam raz na 30 000 km robię kontrolę i do tej pory nie było potrzeby interwencji.
Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
w zasadzie to jeszcze tam nie zaglądałem , ale pierwsze słysze żeby to miało jakieś znaczenie
jak mus regulować to mus ale żeby przy lpg takie cuda , ja rozumie że może zeżreć uszczelniacze na zaworach , co u mnie chyba następuje bo na zimnym lekko puszcza bąka
ale ubytek oleju na 13 tys ok 1,5 litra 10w60 , więc na razie się tym nie przejmuje
jak tam Ci idzie reduktorem , wymyśliłeś coś ciekawego
jak mus regulować to mus ale żeby przy lpg takie cuda , ja rozumie że może zeżreć uszczelniacze na zaworach , co u mnie chyba następuje bo na zimnym lekko puszcza bąka

jak tam Ci idzie reduktorem , wymyśliłeś coś ciekawego

Super parchatek Super y60 

Jimny 2004 - mam go już 5 lat i nigdy nie zaglądałem na luzy zaworowe. Jak chciałem to sprawdzać w Vitarze 2009 którą zagazowałem to mądry człowiek powiedział mi abym dał spokój silnikowi bo nie rozbierany dłużej pożyje. W Vitce chciałem zajrzeć za 3 lata ale w Jimnim nie założyłem terminu kiedy zajrzę i tego się trzymam.
Suzuki Grand Vitara / Suzuki Jimny
http://magia-modelarstwa.blogspot.com/
Nie sposób się zgodzić z tym mądrym człowiekiem.
Co Ty chcesz rozbierać w silniku do regulacji luzów? Wystarczy zdjąć dekiel z góry głowicy, 6 śrubek M6.
Wg instrukcji do Jimniego luzy zaworowe kontroluje się co 30 000km.
Czynność tak samo podstawowa jak wymiana oleju...
Co Ty chcesz rozbierać w silniku do regulacji luzów? Wystarczy zdjąć dekiel z góry głowicy, 6 śrubek M6.
Wg instrukcji do Jimniego luzy zaworowe kontroluje się co 30 000km.
Czynność tak samo podstawowa jak wymiana oleju...
Jimny M16A
no pewnie i masz rację
Jeśli robisz takie regulacjie w swoim Jimnym opisz proszę jak to zrobić, jakie powinny być luzy i chętnie się nauczę i też będę regulował
Jeśli robisz takie regulacjie w swoim Jimnym opisz proszę jak to zrobić, jakie powinny być luzy i chętnie się nauczę i też będę regulował

Suzuki Grand Vitara / Suzuki Jimny
www.suzukiinfo.com/jimny
Jest instrukcja z obrazkami.
W przypadku silnika G13BB luzy reguluje się śrubką i nakrętką. Należy zaopatrzyć się w szczelinomierz.
W przypadku silnika M13A trzeba wymieniać płytki lub szlifować stare.
Jest instrukcja z obrazkami.
W przypadku silnika G13BB luzy reguluje się śrubką i nakrętką. Należy zaopatrzyć się w szczelinomierz.
W przypadku silnika M13A trzeba wymieniać płytki lub szlifować stare.
Jimny M16A