brak iskry

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

72olo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

brak iskry

Post autor: 72olo » sob wrz 12, 2015 8:49 am

Witam
Problem polega na skutkach własnej głupoty :(
Po naprawie alternatora podłączyłem odwrotnie aku :) nic się nie działo, dopiero jak podłączyłem kabel do alternatora coś za mocno zaiskrzyło i poszedł dym spod liczników, szybko odłączyłem kabel od alternatora i włączyłem zapłon ( dalej aku podłączone odwrotnie) a tu niespodzianka wycieraczki sobie chodzą jak chcą :)) myślę sobie coś z czymś stopiło i nie jest dobrze, rozebrałem deskę sprawdziłem przewody jest dobrze, myślę sobie pewnie alternator jest do D i robi zwarcie, podłączam aku i dopiero mnie oświecił że źle było wcześniej, zmieniam biegunowość i podłączam alternator i jest cisza, tzn. nie ma zwarcia, kontrolki świecą czyli można próbować palić a tu zaskoczenie, iskry brak. Tak to po krótce wygląda.
Zmieniłem cewkę zapłonową nic nie dało, napięcie na cewkę dochodzi tylko że jakoś dziwnie bo i na "+" i na "-" po zmasowanie jest 13V czy tak powinno być czy dalej mam szukać zespawanych przewodów tym razem już pod maską? Zamówiłem dodatkowo aparat zapłonowy może tam coś padło.
Suza na gaźniku więc to żaden komputer. Może ktoś ma pomysł jak z tego wybrnąć. Wiem głupota kosztuje :((
z góry dziękuję i pozdrawiam błota życząc bo w tym roku to kiepsko z nim było:))
Suzuki Samurai 89 gaŹnik

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Re: brak iskry

Post autor: Zibi » sob wrz 12, 2015 10:43 am

U mnie przy zwarciu spaliło większość cienkich mas prowadzących do licznika. Ale to było zwarcie. Tu troszkę inna sytuacja.

72olo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: 72olo » sob wrz 12, 2015 11:30 am

w liczniku też trzy ścieżki poszły, naprawiłem a iskry dalej brak
Suzuki Samurai 89 gaŹnik

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » sob wrz 12, 2015 8:02 pm

a masa przy wtyczce do aparatu zapłonowego?

72olo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: 72olo » ndz wrz 13, 2015 8:23 am

Jutro sprawdzę, ale poczekam na wiązkę i aparat zapłonowy założę nowości i jak będzie dalej bez iskry to się chyba poddam :(
Suzuki Samurai 89 gaŹnik

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » ndz wrz 13, 2015 12:55 pm

72olo pisze: napięcie na cewkę dochodzi tylko że jakoś dziwnie bo i na "+" i na "-" po zmasowanie jest 13V czy tak powinno być czy dalej mam szukać
Co znaczy po zmasowaniu?
Cewka jest zwierana do masy przez młoteczek i kowadełko w aparacie zapłonowym.
Jeżeli zewrze jeden koniec cewki do masy, to nie może tam być 13V na zwartej końcówce.
Sprawdź czy jak zwierasz ręcznie cewkę do masy (na krótki moment!) wywołujesz iskrę.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

72olo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: 72olo » wt wrz 15, 2015 8:34 pm

Wymiana aparatu ożywiła mój samochodzik :)))
Suzuki Samurai 89 gaŹnik

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”