[JIMNY]Odpowietrznik hamulców i słabe hamulce
Moderator: Albert_N
[JIMNY]Odpowietrznik hamulców i słabe hamulce
Witam !
Mam dziwne pytanie. Robiąc przegląd hamulców zauważyłem, że w prawym tylnym kole nie ma odpowietrznika, podczas gdy przy wszystkich pozostałych taki się znajduje, tak ma być ?
Jimny ogólnie słabo hamował, zregenrowalem przednie zaciski, wymieniłem plyn, mechanik sprawdził serwo i pompę i jest ok. O co dalej może chodzić ?
Jakieś pomysły ?
Mam dziwne pytanie. Robiąc przegląd hamulców zauważyłem, że w prawym tylnym kole nie ma odpowietrznika, podczas gdy przy wszystkich pozostałych taki się znajduje, tak ma być ?
Jimny ogólnie słabo hamował, zregenrowalem przednie zaciski, wymieniłem plyn, mechanik sprawdził serwo i pompę i jest ok. O co dalej może chodzić ?
Jakieś pomysły ?
Re: [JIMNY]Odpowietrznik hamulców i słabe hamulce
Tak ma być-z jednego cylinderka jest zasilany drugi i dopiero tam jest odpowietrzenie.
Co do słabego hamowania - od początku tak masz?
Jeśli nie masz abs to możesz sprawdzić czy cylinderek wewnątrz regulatora siły hamowania nie jest zapieczony.
Co do słabego hamowania - od początku tak masz?
Jeśli nie masz abs to możesz sprawdzić czy cylinderek wewnątrz regulatora siły hamowania nie jest zapieczony.
Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
W vitarze tez często tak jest ze e prawym tylnym nie ma odpowietrznika. Jak regenerowałeś zaciski to mus odpowietrzyć korektor, który również ma odpowietrznik - odpowietrzałeś 

Z ręką na sercu przyznam że nie miałem pojęcia o tym korektorze. Jest tak od chwili kupna. W Nivie nie było chyba takich wynalazków ale Ona rządziła się swoimi prawami. Sprawdze wasze sugestie i dam znać
Znajdziesz go przy ramie nad tylnym mostem, jest z nim połączony sprężynką. Po zdjęciu z niego osłony gumowej widać końcówkę tłoczka. Sprawdź czy się rusza i w jakiej pozycji zostaje w stanie swobodnym. Im bardziej wciśnięty tym tył słabiej hamuje.
Jimny M16A
korektor-lewy tył-prawy przód- lewy przód x2. - tak zrób i powinno być ok 

Patrzyłem w okolice tylnego mostu i nie ma żadnego korektora .. Okazało się że w prawym tylnym jest zapieczony całkowicie tloczek (regenerowalem tylko przod). Wymienię i dam znać !
Masz ABS?
Jimny M16A
W tej sytuacji zdecydowanie nie masz korektora 
Jeśli stoi prawy tylny to najpewniej cały tył nie hamuje.

Jimny M16A
Lewy tył jest zasilany z prawego tyłu. Jeśli prawy tył jest niedrożny to lewy z pewnością też nie hamuje.
Jimny M16A
Dzięki panowie, dzisiaj wymieniam prawy i zobaczymy jak będzie .
To,że jeden z tłoczków nie chodzi nie znaczy,że do drugiego nie dochodzi płyn.
Czasem zawias - ogólnie Dziadek
Dopuściłbym myśl że tłoczek w środku jest tak zarośnięty że nie przepuszcza do wyjścia... przynajmniej tak było w moim.
Jimny M16A
- Bulimierz
- jestem tu nowy...
Ja młody i głupi jestem, ale jeszcze nie widziałem żeby tłoczek zarosnął od strony ciśnieniowej, co innego między manszetą a tłoczkiem... ale ja się nie znam.
W moim przypadku to było raczej ciało obce wprowadzone przy okazji polowego dokręcania przewodów...
Jimny M16A
- Szarbia
-
- Kontaktowanie:
We Frocie z absem jest kolektor bo abs sie wyłącza w czasie 4x4 (part time) i wtedy dziala korektor.KSikorski pisze:W tej sytuacji zdecydowanie nie masz korektora
Cylinderek wymienionny, układ odpowietrzony, Jimny zatrzymuje się teraz w miejscu jak się wciśnie hamulec. Dzięki panowie za pomoc, porządne to forum bo nawet w prozaicznym problemie goście doradza