Lift grand vitara 2

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

Mati5785
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Lift grand vitara 2

Post autor: Mati5785 » czw lut 22, 2018 11:35 pm

Witam,
Jestem nowym na tym forum i prosiłbym o niezmieszane bynajmniej nie odrazu :D Tak jak w temacie, kupiłem gv2
Z silnikiem 1,9 diesla i chciałbym ją podnieść w górę. Prosiłbym o poradę co jak jakie opony, czy wymieniać całe zawieszenie może są jakies inne opcje lub czy w ogóle sie za to nie brac :) Z góry dziękuje za każda odpowiedź!

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Re: Lift grand vitara 2

Post autor: Misiek Cypr » czw lut 22, 2018 11:41 pm

Piwa się napij :)21
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » pt lut 23, 2018 6:16 am

Mati5785 pisze:
czw lut 22, 2018 11:35 pm
Witam,
Jestem nowym na tym forum i prosiłbym o niezmieszane bynajmniej nie odrazu :D Tak jak w temacie, kupiłem gv2
Z silnikiem 1,9 diesla i chciałbym ją podnieść w górę. Prosiłbym o poradę co jak jakie opony, czy wymieniać całe zawieszenie może są jakies inne opcje lub czy w ogóle sie za to nie brac :) Z góry dziękuje za każda odpowiedź!
No niestety, chyba jestes pierwszy z tym autem na forum.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.

tomaszek76

Post autor: tomaszek76 » pt lut 23, 2018 8:40 am

Old Roki newer daj- sprzedany
corsabjedenpięcde- płakałem jak złomowałem
Santana wiertarka

Awatar użytkownika
Didymos

Post autor: Didymos » pt lut 23, 2018 11:05 am

Coś tam się da podnieść, kolega, zanim poszedł po rozum do głowy i kupił samuraia, upalał lajtowo gv2 i jakiś minimalny lift miał.
Niestety ten diesel to kompletne nieporozumienie, jedzie marnie i do tego upierdliwy w obsłudze, bo wciśnięty na siłę z przednionapędowych konstrukcji :)3
SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.

Mati5785
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Mati5785 » czw mar 15, 2018 9:30 pm

A jak podniósł bym go na poliuretanowych podkładkach pod sprężynę i większe koła dałoby to cos?

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » czw mar 15, 2018 9:52 pm

GV2 jest na niezaleznym zawieszeniu, z przodu i tylu. Nie jest to coś co samymi podkładkami się da sensownie podnieść. Zmienią się wszystkie kąty kół. Nie tędy droga. Niestety na forum jest kilka GV2, ale traktowane raczej jako wyższy plaskacz na dojazdy do pracy... :)21
513549044

Awatar użytkownika
rudypajero.koszalin
Kontaktowanie:

Post autor: rudypajero.koszalin » czw mar 15, 2018 10:35 pm

Naj mądrzej jest kupić dedykowany lift do tego auta, tanio nie będzie( koszt 3-4Kpln). Jest na rynku kilku dobrych producentów.
Ale da się i po taniości ostatecznie....
Podkładki pod sprężyny itp. Do kompletu zainwestował bym w amortyzatory do liftu i też będzie działać, od biedy...

Zawsze po lifcie KONIECZNIE trzeba ustawić ponownie pełną geometrię zawieszenia !!!
Alkohol spożywany z umiarem, nie szkodzi nawet w dużych ilościach.

Awatar użytkownika
Didymos

Post autor: Didymos » pt mar 16, 2018 11:07 am

Są dedykowane lifty do gv 2, np. ironman, jaki sens kombinować z podkładkami, jak zaraz się okaże, że amorów też brakuje itd.
Co do większych kół, to sens oczywiście jest, tylko czy motor uciągnie, jak nawet na serii nie ma szału :roll:
SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.

Dagu

Post autor: Dagu » ndz mar 25, 2018 6:41 pm

Właśnie przed chwilą obejrzałem GV 2008 mego ojca, se kupił, popsuty silnik. Ze motor wyjęty to lepiej widać. Przedni most jakiś taki delikatny, amelinium, przekładnia kierownicza narażona na frontalny atak w terenie, też marnie wygląda, pod reduktorem jakieś elementy do urwania, wały nie jak w samuraju ( przeguby miniaturki). Ja jestem na nie. Ale bardzo ładny Suf! Ja bym nie liftował, bo zysku tyle co w..... Znam GV1nke, to co innego :)2 , pod warunkiem że nie zgnita.
Subaryna leśnik, i piździk dzielny w teren. Poszukiwanie sztywnych mostów...

rafcio.s
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: rafcio.s » pn mar 26, 2018 4:20 pm

Witam serdecznie :D

Użytkuję GV2 prawie 3 lata, błotka i piachu troszkę zaznała jak i kolein w lesie, i co mogę powiedzieć:
Minusy
1. Samochód delikatniejszy niż typowe "parchy" czy GV1 mostu typowego nie ma więc przy uderzeniu w kamienie łatwiej uszkodzić zawias
2. Prześwit, a raczej jego brak załatwia sprawę jazdy w koleinach.
3. Pod budą wystaje wstrętnie reduktor, przejeżdżając jakieś brody i nie tylko można uszkodzić uderzając w kamienie.
Plusy
1. Podniesienie auta daje więcej niż w typowych mostach, prześwit na mostach podniesiesz tylko kołem, w GV2 zawias podnosi wszystko
Lift +2" wykonany tak jak trzeba czyli amorki + sprężyny + śruby + ustawienie kątów to koszt pod 4k
2. Prowadzi się jak auto osobowe, jest dosyć sztywna - mam porównanie ponieważ w pracy jeżdżę czasem L200 i jeździć tym nienawidzę ! i jeśli tak się prowadzi reszta aut na ramie to masakra :)3
3. ESP działa wyśmienicie, wyciąga pięknie auto jak wiszą po skosie koła, taka ala blokada :)2
4. Na reduktorze idzie jak zła, mam 2.0 benzynkę

Z mojego doświadczenia, trzeba założyć płyty pod GV żeby czegoś przypadkiem nie urwać jak zbierasz środek drogi pod samochodem.
Tylko jedna uwaga odnośnie przedniej płyty, nie kupować takiej która z przodu ma przerwy (jak wybite zęby :lol:) albo dospawać coś ponieważ zarąbiście wchodzi tamtędy cały syf zgarniany z drogi i później tak się upycha pomiędzy płytami a skrzynią i resztą to przenoszą się wszystkie wibracje z wydechu i skrzyni na samochód. Właśnie przechodzę ten etap :(

Właściwości jezdne GV2 ma naprawdę super i nie ma co porównywać z SUVami ponieważ takie porównanie zrobiłem z kolegą który ma Santa Fe i litości...
Pod tą samą górę ja się wdrapałem jak bym po łące jechał żadnego wrażenia na GV nie zrobiła, a kolega ledwie wjechał przednimi kołami i zaczęło się buksowanie, dołączenie kół i smród ze sprzęgła, nawet tylnymi kołami nie wjechał na wzniesienie bo już nie dał rady (pomijam jazdę z rozpędu)
Byłem też na wyjeździe z kolegą który ma LR zmotę i był pod wrażeniem jak szedłem pod górki czy wygibasy.

Moim zdaniem GV to nie auto do paplania w błocie tylko idealne na wyjazdy w teren ale lżejszy, na spokojnie, bez ciśnienia i bez głębokich rowów z których błoto zalewa maskę.

Dam kilka filmów które mi się podobają:
Do takich właśnie wypraw GV jest stworzona
https://www.youtube.com/watch?v=7oR3OMS ... bksZtvin3Q
PRAWDZIWY LIFT + wyciągarka
https://www.youtube.com/watch?v=HYYhvtW ... bksZtvin3Q
Kolejny LIFT
https://www.youtube.com/watch?v=uD5qUE- ... bksZtvin3Q
Tu ładnie ESP działa
https://www.youtube.com/watch?v=MTcxjwv ... bksZtvin3Q
Typowy OFFROAD
https://www.youtube.com/watch?v=FbE5JGy ... bksZtvin3Q
Tu troszkę szybciej
https://www.youtube.com/watch?v=qnzAun4 ... bksZtvin3Q
Wspinaczki górskie
https://www.youtube.com/watch?v=CAAIYlj ... bksZtvin3Q
LIFT
https://www.youtube.com/watch?v=TW_fJSH ... bksZtvin3Q
Trochę padołków
https://www.youtube.com/watch?v=RW5JDdr ... bksZtvin3Q

cino
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: cino » wt mar 27, 2018 10:20 pm

Ja mam podniesioną 2'' GVII i sobie chwalę.
Bez podniesienia nie nadawałaby się do mojej roboty.
- tak jak piszesz koszt do ok.4 tyś zł...razem ze śrubami mimośrodowymi i tulejami met-gum...i ustawieniem geometrii
- konieczna płyta pod silnik( alu lub stal) która ochroni nam głównie chłodnice, które są bzdurnie nisko umieszczone i pierwsze pękają w terenie...
- wkładamy oponki AT 225/75r16 lub 235/75r16
- i mamy wtedy ok .7cm liftu

Pozwala to już na całkiem sprawną jazdę w terenie lub chociażby na bezstresowe wyprawy w dzikie zakątki

Do extremu tego auta szkoda :(
teraz..... GV II - 2,4L/170KM + 2cale(lovels/efs) + cooper discoverer AT3 225/75r16 + LPG pod budą

rafcio.s
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: rafcio.s » śr mar 28, 2018 12:22 pm

cino pisze:
wt mar 27, 2018 10:20 pm

- tak jak piszesz koszt do ok.4 tyś zł...razem ze śrubami mimośrodowymi i tulejami met-gum...i ustawieniem geometrii
O których tulejach piszesz i dlaczego do wymiany ?, sądziłem że już wszystko wiem o lifcie w GV2 a tu proszę :D

cino
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: cino » śr mar 28, 2018 1:46 pm

Chodzi o tuleje w których siedzą śruby mimośrodowe w tylnym zawieszeniu.
Zazwyczaj śruby są tak zapieczone w nich,że trzeba wymienić i tuleje i śruby.
Tak przewidywali prekursorzy dźwigania GVII...i u mnie tak było....
narka :)
teraz..... GV II - 2,4L/170KM + 2cale(lovels/efs) + cooper discoverer AT3 225/75r16 + LPG pod budą

fallenpl
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: fallenpl » pn cze 04, 2018 9:55 am

Podłączę się do tematu GV II - mam od niedawna swoją z 2011 2.4 VVT. I teraz pytanie, czy mogę pojechać nią na jakiś rajd w klasie turystycznej albo jakiej odrobinę wyższej? Czy najpierw lift a dopiero później zabawa w rajdy?

Awatar użytkownika
rudypajero.koszalin
Kontaktowanie:

Post autor: rudypajero.koszalin » pn cze 04, 2018 8:10 pm

fallenpl pisze:
pn cze 04, 2018 9:55 am
Podłączę się do tematu GV II - mam od niedawna swoją z 2011 2.4 VVT. I teraz pytanie, czy mogę pojechać nią na jakiś rajd w klasie turystycznej albo jakiej odrobinę wyższej? Czy najpierw lift a dopiero później zabawa w rajdy?

No nie ma opcji, bez szpeju na żaden rajd Cię nie wpuszczą.
Lift, winda, stalowe zderzaki, szumeksy (ostatecznie nalewki), bagażnik wyprawowy i koniecznie jakieś skrzynie na niego, osłony, drabinka na tylną klapę, bateria ledbarów..... no to chyba wszystko :-?
A! Jeszcze hilift mocowany na zapasie i ten kominek do powietrza.
No! :)21
Alkohol spożywany z umiarem, nie szkodzi nawet w dużych ilościach.

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » pn cze 04, 2018 8:11 pm

Na wiekszosc rajdow pewnie dasz rade, czytaj opisy. Jak pisza, ze można suvikiem, to dasz rade. Wazniejsze sa opony niż lift, choc opony dobiera się pod lift. Jeśli masz zwykle letnie opony będzie to spore utrudnienie.
513549044

gutek.a4
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: gutek.a4 » wt cze 19, 2018 8:21 pm

Jeżdrzę służbowo gv2 1,9 kiedy mi się kangur popsuje, ostatnio bardzo często i cieszę się jak kangoo wraca z naprawy, to jest zły samochód, począwszy od silnika, pozycja za kierownicą, kiepskie fotele, kiepskie materiały. Na drodze prowadzi się jakoś gumowo, zero życia w tym samochodzie, polne drogi, wszędzie tam dojechałem kangurem, nawet typowy ruch miejski słabo, po mieście sprawniej poruszam się swoją starą vitarą

Robertof
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Robertof » pn kwie 01, 2019 6:41 pm

Cześć
Jestem tu nowy i zastanawiam się nad zakupem GV2 w benzynie 2.0 z automatem. Czy taki lift wogole ma sens?

https://allegro.pl/oferta/lift-2-cale-s ... OaEALw_wcB

Lift na podkładkach bez zmiany amoryzatorow i sprężyn

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » pn kwie 01, 2019 7:43 pm

Lift na podkladkach to zło.
Ja bym jeździł bez liftu, tylko ateki.

Robertof
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Robertof » pn kwie 01, 2019 8:40 pm

W jakim sensie zło? Chodzi o geometrię czy o zasadę? ;) Jakie są zagrożenia odnośnie bezpieczeństwa itd?

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » wt kwie 02, 2019 5:53 am

Jezeli auto ma ladnie wygladac to spoko. Jak zacznie jezdzic po dziurach to szybciej pourywa amory, a zamykanie sprezyn zdewastuje sworznie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”