Jakie opony do vitary 1.6
Moderator: Albert_N
-
-
Jakie opony do vitary 1.6
Mam vitare 1.6 szatańskie osiem zaworów i seryjne opony 195R15, które są na śmieci. Co założyć? jezdze pol na pol szosa i teren a jako teren rozumiem polne drogi i głównie piaski na żwirowniach. No i drugie pytanie, jaki rozmiar biorac pod uwage mały silnik. czy zalozyc w podobnym rozmiarze ewentualnie jakies 205 215 czy od razu za jednym zamachem celowac w lift radzikone i jakies 30 cali wkładać? Bo boję się, że po 4 calach liftu i przy 30 calach z tym, że raczej jakies AT bo sporo jezdze tez po szosie a i w zime żeby hamować to nie będzie sie dało jeździc normalnie tym autem po asfalcie i bedzie permanentny brak mocy przy duzym kole
Re: Jakie opony do vitary 1.6
Rozmiar zbliżony do serii lub np 215 75. Jakiś A/T Ci styknie. Np yokohama geolandar
Bubaru outback na A/T
DR 750s

DR 750s
Moj kolega mial vitke 1.6 na radzikowym i 31 calach. Kiepsko to jechalo po czarnym, ale w terenie robilo dobrze. Krotka vitka ma na tyle dobre katy podwozia, ze nie ma sensu jej liftowac o ile nie masz zamiaru latac w extrime. Zaloz jej emteki o cal wieksze od serii i bedzie super na wycieczki.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
MT-k do auta, które głównie jeździ po szosie i na zimęjradek pisze: ↑śr wrz 12, 2018 7:30 amMoj kolega mial vitke 1.6 na radzikowym i 31 calach. Kiepsko to jechalo po czarnym, ale w terenie robilo dobrze. Krotka vitka ma na tyle dobre katy podwozia, ze nie ma sensu jej liftowac o ile nie masz zamiaru latac w extrime. Zaloz jej emteki o cal wieksze od serii i bedzie super na wycieczki.

Radek lubi się lansować i słuchać szumu opon.
Dla kolegi 100% wystarczy A/T. I są lepsze gumy od BFG A/T do takich zastosowań.
Dla kolegi 100% wystarczy A/T. I są lepsze gumy od BFG A/T do takich zastosowań.
Bubaru outback na A/T
DR 750s

DR 750s
Eee tam, pitolicie bo zazdroscicie.
Zloty srodek jest miedzy agresywnem atekiem, a delikatnym emtekiem.
Zloty srodek jest miedzy agresywnem atekiem, a delikatnym emtekiem.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
-
-
I są lepsze gumy od BFG A/T do takich zastosowań
Jakie?
Fajne są Duratracki. To taki agresywny AT-k co jeszcze dobrze robi na drodze i ma oznaczenie śnieżynki więc się nikt w zimie nie przyczepi w miejscach gdzie zimówki są obligatoryjne.
Na przykład:
Yokohama geolandar jako lajtowy A/T. Testowałem w 3 wozach.
Cooper S/T Max jako agresywny A/T
Yokohama geolandar jako lajtowy A/T. Testowałem w 3 wozach.
Cooper S/T Max jako agresywny A/T
Bubaru outback na A/T
DR 750s

DR 750s
-
-
te 1.6 wystarczy moca ? czy nie warto w to inwestowac i lepiej jezdzic jak jest potem dozbierac i kupic 2.0? A znów czy 2.0 nie bedzie bardziej rwać napędu?
215/75 R15 ja mam u siebie i sprawują się wyśmienicie
Wcześniej miałem 235/70 R15 i też spokojnie siedziały ale to były zwykłe zimówki, bieżnik w sumie żaden. Jakiś agresywniejszy obstawiam ze już by przycierały przy skrętach. Natomiast auto na nich dość odczuwalnie mocy traciło na szosie, 80-90km/h było wyzwaniem. Na obecnych 110-120 na szosie bez problemu). Dynamika wyprzedzania itp też na lepsze.
Wcześniej miałem 235/70 R15 i też spokojnie siedziały ale to były zwykłe zimówki, bieżnik w sumie żaden. Jakiś agresywniejszy obstawiam ze już by przycierały przy skrętach. Natomiast auto na nich dość odczuwalnie mocy traciło na szosie, 80-90km/h było wyzwaniem. Na obecnych 110-120 na szosie bez problemu). Dynamika wyprzedzania itp też na lepsze.
Na mokrym, czarnym niespecjalnie ...
Znaczy stabilnie jedzie do przodu na zablokowanych hamulcach, a blokuje się szybko, łatwo i radośnie.
Nie mam ABSu w pipie.
***** USA