Jimny- hak ???
Moderator: Albert_N
Jimny- hak ???
Postanowiłem sobie kupić Niewiadówkę N-126 na weekendy i co?
I gówno, bo w dowodzie na haku mam- UWAGA- 350 kg.
Można to jakoś zmienić, czy dupa zbita???
I gówno, bo w dowodzie na haku mam- UWAGA- 350 kg.
Można to jakoś zmienić, czy dupa zbita???
Re: Jimny- hak ???
Chyba ktoś się pomylił.Możesz ciągać przyczepkę o dopuszczalnej masie całkowitej 750 kg.A 350 kg to jest dopuszczalny nacisk na hak.Tak mam w Nivie i ten nacisk jest dopuszczony przez producenta haka,a nie samochodu.Hak ma taki nacisk wytrzymać,samochód niekoniecznie.
Teoretycznie może być lipa, jeśli takie bzdety są wpisane w homologacji wozu, ale podjedź do jakiegoś kumatego diagnosty, może da radę zmienić.
Mi kiedyś zmienił z 500 na 750 kg w szuruburu.
Mi kiedyś zmienił z 500 na 750 kg w szuruburu.
Byłem u znajomego diagnosty.
Rzekomo każde auto z urzędu może ciągać przyczepkę hamowaną równą masie własnej auta, oraz niehamowaną równą 0.5 masy własnej.
Dla jimnego będzie to 1100 oraz 550 kg. I takie liczby diagnosta może wpisać ot tak z sufitu bez żadnego ale.
Jeśli ktoś chce mieć więcej, to już musi być jakaś podkładka papierowa, przy czym do 750 wystarczy cokolwiek, nawet naklejka na haku (podobno).
Moje 350 kg w dowodzie to najprawdopodobniej zwykły błąd- ktoś pomylił 5 z 3.
Rzekomo każde auto z urzędu może ciągać przyczepkę hamowaną równą masie własnej auta, oraz niehamowaną równą 0.5 masy własnej.
Dla jimnego będzie to 1100 oraz 550 kg. I takie liczby diagnosta może wpisać ot tak z sufitu bez żadnego ale.
Jeśli ktoś chce mieć więcej, to już musi być jakaś podkładka papierowa, przy czym do 750 wystarczy cokolwiek, nawet naklejka na haku (podobno).
Moje 350 kg w dowodzie to najprawdopodobniej zwykły błąd- ktoś pomylił 5 z 3.
- Misiek Cypr
-
3,5;tony to się Jimny nie da. Ale bzdura jest. U mnie w dowodzie jest 550/1100
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
To jest jakiś kuźwa żart, żeby nie można było ciągnać jimnym przyczepki zaprojektowanej specjalnie do kaszlaka jaką jest n-126...
Ostatnio jechalem jimnym jako pasazer. To, ze mozna zamontoac w nim hak jest kpina.
Bez urazy.

Bez urazy.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
Samurai z toną na haku jedzie tak samo jak bez przyczepki. Podejrzewam, że z jimnym jest tak samo.
Malaczem ciągałem przyczepkę z 600-700kg pieczarek. Plus waga przyczepki ... robionej ... więc waga nie do końca znana.
Tony raczej nie było. Ale na pokładzie autka mieściło się ze 250kg grzybów, więc tona była.
Z Siedlec do W-wy na giełdę przy Muszkieterów.
Potem był progres
, Tarpana kupiłem. Niestety, mieściło się mniej niż w zestawie PF126 + przyczepka.
Dynamika była za to lepsza
.
Tony raczej nie było. Ale na pokładzie autka mieściło się ze 250kg grzybów, więc tona była.
Z Siedlec do W-wy na giełdę przy Muszkieterów.
Potem był progres

Dynamika była za to lepsza

***** USA
Update.
To o czym pisałem wyżej znajduje zastosowanie, gdy nie ma żadnych info o dopuszczalnych uciągach.
Polski importer Suzuki zadbał o to, by w oficjalnej homologacji jimnego znalazła się informacja o DMC niehamowanej przyczepy. Wynosi ona 350 kg.
Jak macie znajomego diagnostę, może wbić 550, jak napisałem wyżej... Dla policji wystarczy. W razie spotkania z ITD może być kłopot, bo oni szczególnie lubią takie smaczki i wiedzą co sprawdzać.
W praktyce lepiej chyba szukać przyczep hamowanych po prostu.
To o czym pisałem wyżej znajduje zastosowanie, gdy nie ma żadnych info o dopuszczalnych uciągach.
Polski importer Suzuki zadbał o to, by w oficjalnej homologacji jimnego znalazła się informacja o DMC niehamowanej przyczepy. Wynosi ona 350 kg.
Jak macie znajomego diagnostę, może wbić 550, jak napisałem wyżej... Dla policji wystarczy. W razie spotkania z ITD może być kłopot, bo oni szczególnie lubią takie smaczki i wiedzą co sprawdzać.
W praktyce lepiej chyba szukać przyczep hamowanych po prostu.
Jaki masz problem? Przecież raczej każda przyczepa kempingowa ma hamulec najazdowy i z pewnością coś w przedziale 900-1100kg znajdziesz.
- kpeugeot
-
- Kontaktowanie:
albo zrób hamulec najazdowy w Niewiadówce i już
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!
To n126 nie ma hebla?
na pewno tak się stało i masz 350 zamiast 550.. ale tabliczke/naklejke na haku i tak musisz mieć i tam masz napisane masy
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
a tak w ogóle to odchodzi się od haków a stosuje zaczepy kulowe 

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
haka trzeba mieć na każdego , bo ktoś może ci kulowego zasadzić w cztery litery , a one podobno lekko tam wchodzą

lodz4x4.weebly.com
d23 pickup
790-71-74-74
d23 pickup

790-71-74-74
próbuj i podziel się wrażeniami

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
lodz4x4.weebly.com
d23 pickup
790-71-74-74
d23 pickup

790-71-74-74
eeeeee to nie to samo
Z tym zawsze to bym się nie rozpędzał, ja akurat zapiekanki z heblem nigdy nie widziałem, ale podobno istniały.
-
- jestem tu nowy...
Na pewno nie zawsze był hamulec, może początkowo był jako opcja albo wczesne wersje go nie miały - sąsiad miał taką z dość starej produkcji (początkiem lat 90 już stała pod płotem, mocno złachana w stanie początkowej biodegradacji, prawdopodobnie była z lat 70-tych) i była bez hampla. Za to w nowszych w katalogu producenta chyba przy każdej wersji jest info, że oś jest hamowana.
Około rocznika 1987 zaczynają się pojawiać hamulce. W starszych nie ma.
już dawno były tarczowe