Samurai z plugiem czy warto ? auto na ryby!

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

patryk103
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Samurai z plugiem czy warto ? auto na ryby!

Post autor: patryk103 » czw lut 20, 2020 2:43 pm

Cześć

Po przywitaniu przyszedl czas na pierwszy post.

Szukam auta dla siebie. Zadanie dla samuraia to dowiezienie 2/4 osób na ,,wyprawe'' wedkarska.
Pewnie na forum jest ktos kto wedkuje... Czy samurai podjedzie pod wał w miejscu ktorym jest raczej wydeptana przez czlowieka sciezka nie droga? mysle jeszcze o vitarze... Jednak samurai ma w sobie cos takiego czego nie ma vitarka;)

Kolejne pytanie czy auto ktore jezdzilo z plugiem jest bardziej ,,dojechane'' niz te ktore jezdzilo w terenie ?

Dla przykladau wklejam link

https://www.otomoto.pl/oferta/suzuki-sa ... 2d9a275694

Czy warto ?

Awatar użytkownika
suziXL

Re: Samurai z plugiem czy warto ? auto na ryby!

Post autor: suziXL » czw lut 20, 2020 3:54 pm

Po walach przeciwpowodziowych, poza miejscami do tego nie przeznaczonymi, sie nie jezdzi.
To raz.

A dwa.
Samuraj wjedzie w wiekszosc miejsc, jakie sobie wyobrazisz.
Nie przejmuj sie. Ksiezniczki z ch...ja nie zrobisz (Emila).

Wronah
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Wronah » czw lut 20, 2020 4:11 pm

Do Samuraja to zmieścisz co najwyżej teleskopowe wędki ;) Zwłaszcza jadąc w cztery osoby.

patryk103
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: patryk103 » czw lut 20, 2020 5:02 pm

Mysle o wyspawaniu bagażnika da dach tak więc i na zasiadke sumowa się zabierzemy ;)

Jazda tzw dolnym wałem jest u nas dozwolona a że z dolnego chciałbym przejechać 3 metry na drugą stronę górnym to inna sprawa ;)

A co z tym pługiem ? W moim wyobrażeniu silnik jest sporo bardziej wyeksploatowany / zużyty;) niż tylko w terenie?

Awatar użytkownika
Didymos

Post autor: Didymos » czw lut 20, 2020 8:41 pm

Samurai to wóz dwuosobowy, nie ma sensu udawać, że jest inaczej.
Toto z pługiem musi mieć strasznie zmordowane przednie zawieszenie, siedzi, jakby resory wyginały się już w drugą stronę.

frank_lucas

Post autor: frank_lucas » czw lut 20, 2020 9:37 pm

Zgadzam się z przedmówcami. Samuraiem na ryby można jechać w max dwie osoby, no chyba że jedziecie bez wędek i piwo będzie jechało na przyczepce. Mam pokrowiec 170cm na wędki i trzeba go kłaść aż pod przednią szybę żeby się zmieścił. Pomyśl nad innym wozem, jeśli ma być na ryby. Mi się marzy długi monterey do takowego celu.

patryk103
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: patryk103 » pt lut 21, 2020 9:26 am

Dzięki za odpowiedzi...
Szczerze napalilem się na samuraia ,myśląc że jadąc na rybki pojadę okrężną droga przez jakieś bagienka...

Jednak właśnie na takie odpowiedzi liczyłem, od kogoś kto wędkuje i wie ile sprzętu czasem trzeba zabrać... i nie chodzi o piwo ;) ale krzesło czy namiot...

To w takim razie teraz proszę o rady wędkarzy ktorzy zabierają dużo sprzętu i czasem lubią przejechać przez fajny teren nie chodzi tu o topienie a raczej po prostu miejsca w które nie dojadą inni... Monterey Czy tropper w sumie fajny kanciaty jak lubię, zaraz czytam o wadach/zaletach

frank_lucas

Post autor: frank_lucas » pt lut 21, 2020 2:45 pm

Na ryby bus będzie najlepszy :) zabierzesz cały szpej i dodatkowo będzie gdzie spać :) Ponadto po łowieniu będzie gdzie trzymać szpej wędkarski bez noszenia go do domu. Nie wiem jakim autem do tej pory jeździłeś na ryby, jakie wymagania masz wobec terenówki, ale wiem na pewno że samurai nie spełni żadnego z wędkarskich wymagań. no chyba że kupisz longa.

Wronah
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Wronah » pt lut 21, 2020 4:04 pm

Ja mam GV1 i feedery do bagażnika na płasko też się nie mieszczą. Na tylnej kanapie sięgają od drzwi do drzwi. Idealny wydawałby się bagażnik dachowy (trumna). Wtedy możesz zabrać dużo więcej osób niż dwie.

patryk103
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: patryk103 » pt lut 21, 2020 4:40 pm

Do tej pory jeździłem kombi... Do miejsca docelowego powiedzmy dojeżdżałem jednak gdy popadał deszcz czy większą szadź to miałem przypadki ,że już nie wrocilem... Odbierała mnie żona a na drugi dzień autko trzeba było wyciągać ;( do tej pory prócz popękanych zderzaków w w211 czy osłon około tlumikowych nic się nie stało. Jednak wizja zostawiania auta na noc to nic przyjemnego...

Bus ma swoje plusy. Przede wszystkim rozmiar jednak nie chce już zostawiać auta w błocie...

A o grandvitarze też dużo myśle... Ale mówisz kolego że wędka 150 do bagażnika nie wejdzie? Myślałem o wyspawanym bagażniku na dach jednak wędki drogie a często delikatne...
Jeszcze frontera chodzi mi po głowie jednak po forach czytam o częstych drogich awariach powiązanych z silnikiem ;(

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » pt lut 21, 2020 5:22 pm

A powiedz tak szczerze. Chcesz se kupic samuraja, czy naprawdę potrzebujesz auta na rybki?

Jezeli odpowiedz A, to kup se samuraja, jezeli B to kup cokolwiek w dobrym stanie do 100 km od domu.
Niva
Frota
Gallop
Troper
L200
Vitara
Rocsta
Itd
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.

frank_lucas

Post autor: frank_lucas » pt lut 21, 2020 6:06 pm

patryk103 pisze:
pt lut 21, 2020 4:40 pm

Bus ma swoje plusy. Przede wszystkim rozmiar jednak nie chce już zostawiać auta w błocie...

Na tym forum wałkowany od dłuższego czasu jest temat busa 4x4. T4 syncro byłoby fajne. Ostatnio była nawet jakaś 2,5 benzyna lpg na internetach.
https://www.facebook.com/groups/1706172 ... 8073399927

patryk103
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: patryk103 » pt lut 21, 2020 6:29 pm

NIe chce kupic czegokolwiek byle w dobrym stanie... Wiem ze auto ma jezdzic skrecac itp jednak ma mi sie do tego podobac :)12
Samurai bardzo mi sie podoba jednak faktycznie wielkosc samuraia nijako ma sie do moich potrzeb :(

Wspominany monterey wpadl mi w oko. Chociaz przed wpisaem tutaj wogole go nie znalem... Nascie lat jezdze ciezarowka, kanciate ksztalty sa mi jak najbardziej po drodze :) Nie chce busa...

Chyba pojde w strone montereya i bede szukal 3.1 - po wpisach z forum teoretycznie najlepszy silnik...

Wronah
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Wronah » pt lut 21, 2020 6:39 pm

A o grandvitarze też dużo myśle... Ale mówisz kolego że wędka 150 do bagażnika nie wejdzie? Myślałem o wyspawanym bagażniku na dach jednak wędki drogie a często delikatne...
Po szerokości nie wejdzie. GV ma 110 cm między nadkolami, wyżej trochę więcej. Coś koło 130-140 cm. Zawsze można złożyć połówkę kanapy i włożyć wędki wzdłuż. Wtedy spokojnie można jechać w trzy osoby. Piszę o GV 5d.
Najtańszy box dachowy możesz kupić za 200 pln i wtedy terenówka może być prawie dowolna (byle by miała jednak trochę większy bagażnik niż Samurai/Vitara).

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » pt lut 21, 2020 7:23 pm

:o
Wrangler miedzy nadkolami ma 108.

patryk103
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: patryk103 » pt lut 21, 2020 8:23 pm

Dzięki wielkie. Zawezam wybór do grand vitary monterey może Terrano 2,7 . Wiem że często dobre opony dobry rozpęd i autko jedzie... Ogólnie nie ma za dużo o monterey-u w sieci... Wiem że zadbany egzemplarz powinien posłużyć i myślę że pod wał przez wał i wpoprzech pojedzie ;) do tego sprzętu sporo wejdzie skrzynka kołyska fotel wędziska zanęty może uda się włożyć by nie wyciągać... Chyba nie chce do terenówki trumny... Ma mi sie podobać ;) forum okazało się pomocne -naprowadzilo mam nadzieję na właściwsze tory ;) pozdrawiam

frank_lucas

Post autor: frank_lucas » sob lut 22, 2020 12:03 am

Tylko pochwal się później co kupiłeś i co złowiłeś :)

Piotr Karcz

Post autor: Piotr Karcz » sob lut 22, 2020 6:55 am

patryk103 pisze:
czw lut 20, 2020 2:43 pm
Szukam auta dla siebie. Zadanie dla samuraia to dowiezienie 2/4 osób na ,,wyprawe'' wedkarska.
Odkupiłem rok temu KIA Sportage od kogoś co kupił auto w celu dojazdu na działkę. Poprzedniego właściciela dobiła pierwsza wizyta w warsztacie i spalanie 12 litrów benzyny. Teraz ma Partnera z oponami prawie A/T i jest bardzo zadowolony z kompromisu ekonomia-pakownosć-dzielność terenowa.

Ps. Uśmiałem się jak przeczytałem o Samuraiu w kontekście 4 osób. Poszukaj dostawczaka typu Kangoo i ustylizuj go na wersje 4x4. Spory prześwit i ogroooomny bagażnik.

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » sob lut 22, 2020 8:48 am

SsangYonga ktoś chce tu zdilowac
Z plusów to zdecydowana niechęć do kradzieży tego wehikułu przez kogokolwiek :)21
"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » sob lut 22, 2020 2:46 pm

Ofrołdowa multipla.

patryk103
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: patryk103 » pn lut 24, 2020 10:14 am

Piotr Karcz pisze:
sob lut 22, 2020 6:55 am
patryk103 pisze:
czw lut 20, 2020 2:43 pm
Odkupiłem rok temu KIA Sportage od kogoś co kupił auto w celu dojazdu na działkę. Poprzedniego właściciela dobiła pierwsza wizyta w warsztacie i spalanie 12 litrów benzyny. Teraz ma Partnera z oponami prawie A/T i jest bardzo zadowolony z kompromisu ekonomia-pakownosć-dzielność terenowa.

Spalanie nie ma dla mnie znaczenia. Moze palic i 20 wazne by dawal mi frajde.
Ale rownie wazne jest by auto mnie cieszylo.. Nie chce by kangoo czy multipla ploszyly ryby ;) nie ublizajac wlasciciela tych aut.. o gustach sie nie dyskutuje ;)
Z montereyem bedzie ciezko... Niby stary cherokee czy frontera po doglebnym przeczytani forum nie maja tak zlych opini jak ja myslalem...
Chyba bede jezdzil i ogladal rozne do 200km od domu... Mam kilka modeli mysle ze z tych kilku wezme ten w najlepszym stanie i bedzie ok :)

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » pn lut 24, 2020 11:53 am

ciężki ten pług na tym samim :)21 :)21 nosek ryje ziemie aż miło :)21 dobry docisk :)21
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze

patryk103
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: patryk103 » pn lut 24, 2020 12:26 pm

Oglądam i znalazłem kilka fajnych sportage, około 99' na ramię, sprzegielka manualne, opinie na forum normalne. Psuje się jak każde a nie jakoś wyjątkowo często...
Myślę że w wersji 5 drzwiowej troche sprzętu wejdzie... Przy dobrze dobranych oponach w większości miejsc winna wjechać...
Co myślicie?

patryk103
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: patryk103 » pn lut 24, 2020 2:54 pm

W sumie doszedłem do wniosku że będę oglądał wszystko ciekawe do 15tys w mojej okolicy i wkoncu coś dla siebie znajdę czy to będzie tydzień czy o kilka miesięcy w sumie nie ma różnicy ;)
Chłopaki dzięki za pomoc...

Awatar użytkownika
Generic

Post autor: Generic » pn lut 24, 2020 2:56 pm

Przebąkiwałeś o tym, że podobają ci się kanciaste terenówki. I że koniecznie ma się podobać.

A teraz pytasz o Kie Sportage.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”