Elektrycznie załączana blokada tylna do Jimnegi

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
Gorg
Kontaktowanie:

Elektrycznie załączana blokada tylna do Jimnegi

Post autor: Gorg » ndz paź 18, 2020 4:10 pm

Pojawiła się w naszych sklepach taka nowość. Jako ze ostatnio naszło mnie na instalację blokady w moim Jimnym zacząłem się zastanawiać nad elektrycznie blokowaną właśnie. Czy kto ma już taką założoną, jakieś opinie może są na ich temat? Czy też może lepsza jest załączana pneumatycznie?
Są dwa rodzaje tych blokad: z torsenem i bez. Czy ten mechanizm torsena jest wart uwagi?
Pewnie na jakiś facebook już to omówili ale ja po pierwsze takowego nie używam a po drugie ufam tylko mojemu forum z którym nieodłącznie jestem związany od wielu lat :)
Suzuki Grand Vitara / Suzuki Jimny
http://magia-modelarstwa.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Gorg
Kontaktowanie:

Re: Elektrycznie załączana blokada tylna do Jimnegi

Post autor: Gorg » ndz gru 13, 2020 12:20 pm

Ostatecznie zakupiłem blokadę bez torsena.
Pozwolę sobie więc na małą aktualizację - może się komuś przyda.
Montażem się zajął mój kumpel mechanik który serwisuje mojego Jimnego a poza tym sam startuje i jeździ Samurajkami i zmotką w trialu.
Blokadę delikatnie rozłożyliśmy aby przyjrzeć się jakości wykonania. Ja tam nie zauważyłem nic niepokojącego, kumple stwierdził tylko, że zęby satelitek są wycięte „tak sobie” (to nie wiążąca opinia :)). Oczywiście nie spodziewałem się jakości ARB za połowę ceny i jak dla mnie jest OK.
Montaż niestety nie był bezproblemowy. Dołączona instrukcja pokazuje mosty Jeepa i nijak się ma do montażu w Jimnym. Na zdjęciach widać dwa płaskowniki dospawane do elektromagnesu które mają go blokować przed obrotem. Nijak nie dało się tego elementu zmieścić. Ostatecznie udało się po małych modyfikacjach wszystko zgrać ze sobą. Przy okazji wymieniłem wszystkie łożyska, uszczelniacze i tulejkę dystansującą.

Pierwsze testy odbyły się dziś. Na ogół jeździmy w dwa samochody ale wyszło tak, że byłem sam. Przejechałem teren po którym często się wozimy i miejsca na których zawsze powtarzaliśmy, że „przydałaby się blokada”. Przejechałem wszystkie te miejsca i na deser dołożyłem sobie nowe – jeszcze trudniejsze. Wrażenia bardzo dobre. Coś tam nagrałem ale to z statywu więc nie widać wszystkiego.
Niestety nie wiem jaka dołączać zdjęcia na tym forum więc po zdjęcia i film z jazdy odsyłam na mojego bloga
http://magia-modelarstwa.blogspot.com/2 ... la-11.html
Suzuki Grand Vitara / Suzuki Jimny
http://magia-modelarstwa.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Marci

Re: Elektrycznie załączana blokada tylna do Jimnegi

Post autor: Marci » ndz gru 13, 2020 5:10 pm

mam w pickupie sterowaną elektryczną , zamiast pneumatyki elektromagnes ot cała różnica , torsen fajny działa automatycznie , bym dał na przód
lodz4x4.weebly.com
d23 pickup :)21
790-71-74-74

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”