kregoslup i patenty

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
Doktor200
Kontaktowanie:

kregoslup i patenty

Post autor: Doktor200 » pn mar 27, 2006 7:27 pm

jezdze juz prawie rok i duzo, samurajem i od jakiegos czasu boli mnie szyja, a jezdze tylko po nim szosie(jesli mozna poskie drogi nazwac szosa).
Macie usiebie jakies wygodne fotele albo tego typu przerobki?? bo mi sie kregi juz rozczepiaja. :)2
GazikoLandPatrol z pakietem V8, project :)17

Awatar użytkownika
kaliber 30-06

Post autor: kaliber 30-06 » pn mar 27, 2006 7:44 pm

..mamy fotele z "beczki" mercedesa...polecone przez kręglarza.. :D
Vitara '91, MT, lift
Terrano II automat
permanentna inwigilacja obszarów śródlądowych

Awatar użytkownika
Zefir
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Zefir » pn mar 27, 2006 8:03 pm

Tez mam ten problem :-)
Napierdziela mnie kark.
Chodzę na masaże lecznicze. Na razie nie moge powiedziec czy pomagaja...
bylem dopiero pare razy...
Jak poskutkują to się odzewę.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
hokan

Post autor: hokan » pn mar 27, 2006 8:05 pm

Wstaw kanapę z salonu...jest bardzo wygodna {na niej żona widziałaby mnie najchętniej} :lol:
Co po tytule (Dr.),jak gówno w szkatule?
Samurai 1.3,Vitara 1.6-16V 2xcabrio.

Awatar użytkownika
vitara37
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: vitara37 » pn mar 27, 2006 8:44 pm

Współczuje z tym kregosłupem też mam powazne schorzenie kręgosłupa i papier na operacje a ZUS przekwalifikował mnie zawodowo :)
Polecam Ci dobrego goscia od terapi manualnych . Mnie zamiast na operacje to przyniesli do niego . Tak przyniesli bo juz nie chodziłem :) A teraz na nartach jeżdżę non stop i zapomniałem o wszystkim. No i musisz znalezc czas na basen to dobre lekarstwo
Suzuki 97 r.V6 , 100 kw, + gaz

Awatar użytkownika
Grzegorz K.

Post autor: Grzegorz K. » pn mar 27, 2006 8:54 pm

Uprawiaj dużo sexu to ci pomoże na bule krzyza i takie tam... :) A moj Samuraj nie trząsł jak cholera ale teraz płynie... Wczesniej to mi szkliwo na wyjebach pękało :D
Suzuki Samurai '88.
Obrazek

Awatar użytkownika
Doktor-Granat

Post autor: Doktor-Granat » pn mar 27, 2006 9:14 pm

Też mam kłopoty z kręgosłupem i powiem ci tak basen pomaga ale pływaj lajtowo a nie jak maratończyk i tak 3 razy w tygodniu najlepiej żabką pozatym rób ćwiczenia rozciągające ( wyginaj się jak kot ile wlezie tzn.odginaj sie do tyłu .Możesz też pochodzić z kijkiem pod pachami to tez pomaga.Pozatym pójdz do lekarza Jak cos to mam dobrego w trojmiwście no i rehabilitacja ( masaże i prądy ultradżwieki i takie tam) Powiem ci tak mi to wszystko pomogło i to bardzo i najlepsze jest to ze wszystko bez lekarstw.Nie trzeba sie truć. p.s. a jak cie boli kark to jak najczęściej odchylaj głowę do tyłu ale nie uginając jej tak ajk chciałbyś ja cofać jednym słowem głowa do góry Postawa dyrektorska .Powodzenia :)2
Nigdy nie mów Będę , bo Nie Będziesz. Zawsze mów Jestem! "GRANAT"

Awatar użytkownika
Mazur

Post autor: Mazur » pn mar 27, 2006 9:14 pm

zamień sukę na matiza :)21
biuro@partner4x4.pl 600-017290
...a wódka nie ma smakować ma sponiewierać

Awatar użytkownika
mdeja

Post autor: mdeja » pn mar 27, 2006 9:35 pm

Im miękcejsze zawiesio tym mniejszy ból pleców. Na zbyt twardych springach mnie mocno bolała szyja - ale jak wróciłem do miekkich to jest spoczko
kiedyś VITA 2.0V6, Samuraj Coil - teraz Hyundai Terracan 2.9 32 MT, 31AT

Awatar użytkownika
Doktor200
Kontaktowanie:

Post autor: Doktor200 » pn mar 27, 2006 10:14 pm

Mazur pisze:zamień sukę na matiza :)21
az tak to niezartuj :D :)2

Awatar użytkownika
Doktor200
Kontaktowanie:

Post autor: Doktor200 » pn mar 27, 2006 10:15 pm

Grzegorz K. pisze:Uprawiaj dużo sexu to ci pomoże na bule krzyza i takie tam... :) A moj Samuraj nie trząsł jak cholera ale teraz płynie... Wczesniej to mi szkliwo na wyjebach pękało :D
a toto nieglupie, tak trzymac :)2 :wink:

Awatar użytkownika
majch

Post autor: majch » wt mar 28, 2006 7:28 am

Mnie tez ostatnio strasznie kark boli ale nie przyszlo mi do glowy, ze to przez jazde samuraiem :o
A i tak wszystko to ch*j w porównaniu z prędkością światła...

Awatar użytkownika
mdeja

Post autor: mdeja » wt mar 28, 2006 8:26 am

majch_e21 pisze:Mnie tez ostatnio strasznie kark boli ale nie przyszlo mi do glowy, ze to przez jazde samuraiem :o
A co - potylica Ci sama tego nie mówi :wink: mi matka-lekarz od kupna Vitary truje o kręgosłupie - a ja tłumacze że przeciez niemam Samuraja :D
kiedyś VITA 2.0V6, Samuraj Coil - teraz Hyundai Terracan 2.9 32 MT, 31AT

Awatar użytkownika
Albert_N

Post autor: Albert_N » wt mar 28, 2006 11:07 am

moze spuscie cisnienie w oponach ? ja jezdzilem po warszawskich dziurach samurajem do pracy codziennie przez dwa lata i nic mnie nie bolalo. Mialem zalozone dosc sztywne bilsteiny i kubelki. Dziwne :o
Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9

Awatar użytkownika
Daniel Stachurski

Kontaktowanie:

Post autor: Daniel Stachurski » wt mar 28, 2006 12:50 pm

Grzegorz K. pisze:Uprawiaj dużo sexu to ci pomoże na bule krzyza i takie tam... :) A moj Samuraj nie trząsł jak cholera ale teraz płynie... Wczesniej to mi szkliwo na wyjebach pękało :D
Podobno w jakiejs ankiecie na temat sexu w samochodzie wygral wlasnie Samurai...
Samurai 1.6/16V Baleno, 33x10.50, przod sprezyny, tyl SPOA, 4.56, 4.16, HS9500
http://suzuki.run4x4fun.com

Awatar użytkownika
majch

Post autor: majch » wt mar 28, 2006 1:33 pm

Chyba w grupie badanej przewazali masochisci :D
A i tak wszystko to ch*j w porównaniu z prędkością światła...

Awatar użytkownika
Wojtek_K
Kontaktowanie:

Re: kregoslup i patenty

Post autor: Wojtek_K » wt mar 28, 2006 1:41 pm

Doktor200 pisze:jezdze juz prawie rok i duzo, samurajem i od jakiegos czasu boli mnie szyja, a jezdze tylko po nim szosie(jesli mozna poskie drogi nazwac szosa).
Macie usiebie jakies wygodne fotele albo tego typu przerobki?? bo mi sie kregi juz rozczepiaja. :)2
to nie problem foteli niestety ... gdyby to był odcinek lędźwiowy, piersiowy to tak ale kręgi szyjne zapraszaja Cię do wizyty u lekarza i obyś w terenie nie musiał w kołnierzu jeździć
1. Muscel'69
2. Muscel'82
3. Uaz'91
4. K160-3,3T'91
5. Cherokee'95
6. Africa'00 :-)

Awatar użytkownika
Doktor200
Kontaktowanie:

Post autor: Doktor200 » wt mar 28, 2006 3:13 pm

o kurde :o

Awatar użytkownika
harakiri

Post autor: harakiri » wt mar 28, 2006 4:26 pm

Wojtek_K pisze:
Doktor200 pisze:jezdze juz prawie rok i duzo, samurajem i od jakiegos czasu boli mnie szyja, a jezdze tylko po nim szosie(jesli mozna poskie drogi nazwac szosa).
to nie problem foteli niestety ... gdyby to był odcinek lędźwiowy, piersiowy to tak ale kręgi szyjne zapraszaja Cię do wizyty u lekarza i obyś w terenie nie musiał w kołnierzu jeździć
Zgadzam się z kolega. Najczestsza przyczyna jest brak fizjologicznego wygiecia kregoslupa szjnego. Wtedy nie ma naturalnego resorowania w tym odcinku i w wyniku bole. Koniecznie zrob Rtg kregoslupa szyjnego!!

iwan6
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

co WY kupcie inny samochód!

Post autor: iwan6 » wt mar 28, 2006 10:07 pm

ja 25.03.2006 miałem wypadek w okolicach krakowa i mam żłamany kręg szyjny i dzisiaj jechałęm po raz pierwszy moją zuzą i jakoś nie nażekam. Jak Ktoś jeszcze nażeka na zdrowie to niech odda ten samochód. Chętnie przyjmę części mi sie przydadzą. Pozdrawiam wszystkich suzomaniaków.

Awatar użytkownika
Kwiatol
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Kwiatol » wt mar 28, 2006 10:38 pm

Wojtek_K pisze:
Dokładnie! :)2 Może masz zmiany zwyrodnieniowe albo jakieś nieprawidłowe wygięcie tej części kręgosłupa. Co powoduje jakieś uciski na nerwy i stan zapalny, chyba tak jak przy "korzonkach". Ja mam taki feler w odcinku piersiowym a efekty są naprawdę wstrętne - kiedyś dostałem takiego bólu w klatce piersiowej, że wezwany lekarz podejrzewał zawał (dopiero badania pokazały, że to nie serce).
Radzę iść do lekarza !! . Poza tym unikać wszelkich gwałtownych ruchów skrętnych głową i przeciągów w aucie :D .
A swoją drogą, to w samuraju oryginalne siedzenia nie są najgorsze. :D
pełnoletni sj413

Awatar użytkownika
Grzegorz K.

Post autor: Grzegorz K. » śr mar 29, 2006 9:47 am

majch_e21 pisze:Chyba w grupie badanej przewazali masochisci :D
O co ci chodzi? Ja niemam tylnych siedzen tylko ładny kocyk. Buda jest przyciemniona... Trzeba wyprobować! Wiosna... trala la la la... :)21 A w klimaty SM też da rade sie pobawic tylko lancuchy i pejcze do srodka trzeba wladowac, ale wtedy nie bedzie miejsca na szpej. :)
Suzuki Samurai '88.
Obrazek

Awatar użytkownika
Przemekslaw

Kontaktowanie:

Post autor: Przemekslaw » śr mar 29, 2006 1:04 pm

Grzegorz K. pisze:
majch_e21 pisze:Chyba w grupie badanej przewazali masochisci :D
O co ci chodzi? Ja niemam tylnych siedzen tylko ładny kocyk. Buda jest przyciemniona... Trzeba wyprobować! Wiosna... trala la la la... :)21 A w klimaty SM też da rade sie pobawic tylko lancuchy i pejcze do srodka trzeba wladowac, ale wtedy nie bedzie miejsca na szpej. :)
Zapomniałeś o tubie :)21
XJ 2.1 TD :)21

MudMasters 4x4
Przygoda 4x4

Awatar użytkownika
Grzegorz K.

Post autor: Grzegorz K. » śr mar 29, 2006 1:25 pm

Tube mam na stałe przyspawaną do ramy i nawet jak by bude mi zaj€b@li to tuba zostanie :D Tuba jak lenin wiecznie żywa. Tamten pierwszy temat o tubie powinien byc przyklejony i opisany " o co nie nalezy pytac na tym forum " :)21
Suzuki Samurai '88.
Obrazek

geo_C
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: geo_C » śr mar 29, 2006 2:07 pm

Może zostawmy na razie kwestie wykorzystania Zuziów do celów... nieprzewidzianych w instrukcji obsługi :D , przynajmniej do lata. Pytanie do użytkowników Jimny'ego - jak wygląda komfort jazdy na długich trasach po "czarnym", oczywiście przy założeniu <dwie osoby, tył pusty>; na ile jego krótkość i sztywne mosty dają wycisk kręgosłupowi i reszcie podrobów na tym co u nas nazywają "drogami"? Przyznam że mam mały dylemat - czy szukać Jimny'ego [nowsza konstrukcja, mniejsza awaryjność bo młodsze roczniki, lepszy w terenie, bardziej ekonomiczny, lepsze wyposażenie itp.], czy świadomie ciągnąć starą Vitarę [większe i wygodniejsze, ale już z niemałym przebiegiem i kto wie jaką "historią", więc można nie wychodzić z warsztatu]. Przewidywana eksploatacja - jeden samochód "do wszystkiego", 80% asfalt, 20% las, żadne ekstrema... na razie :wink: [przynajmniej nie takie gdzie topiłem UAZa].
Aby pozostać w temacie - kręgosłupy wykańczają nam fotele, biurka, telewizory - samochody pewnie jako ostatnie, no chyba że ktoś jest zawodowcem; ale najczęściej dotyczy to właśnie odcinka lędźwiowego, a zwłaszcza krążka L4/L5. Przy bólu w odcinku szyjnym to prawie na pewno zwyrodnienia, ucisk na nerwy obwodowe itd. Masaż i inne fizykoterapie pomagają [najlepiej po wcześniejszym ustawieniu - ale tu ostrożnie!!!], ale tak naprawdę to ilu z nas, ile godzin dziennie i w jaki sposób ćwiczy [nie mylić z podnoszeniem ciężaru butelki piwa do poziomu pyska i gimnastyką kciuka na pilocie...]

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”