vitara - oleje
Moderator: Albert_N
vitara - oleje
Sory jesli zdublowałem temat ,bo pamietam ,że cos czytałem na ten temat ale nie mogę znalezć wątku. Czy mozecie mi napisac jakie oleje ida do przekładni i skrzyń. Infotech podaje inne specyfikacje autodata inne. Chciałem wszystkie oleje wymienic. Narazie kupiłem do tylnego mostu GL-5 80w-90
Dziekuje za pomoc
Dziekuje za pomoc
Suzuki 97 r.V6 , 100 kw, + gaz
- Marta&Marek
-
- Kontaktowanie:
U talking 2me??hadek pisze:Tak tak wszyscy już wiemy że lubisz miec sztrucla(syfa??)w stanie mucha nie siada i wogóle

No tanio nie było - bo tam litrów dużo wchodzi - chyba za 160zł oleju, ale na skrzyni nie ma co sempić - wlejesz raz i dobrze i masz na długo.
Powodzenia dla tych co leją tam hipol albo inne minerały
kiedyś VITA 2.0V6, Samuraj Coil - teraz Hyundai Terracan 2.9 32 MT, 31AT
- michal_cobra
-
Miałem cos w stylu hipolu w mostach(w przednim moście) w zimę musiałem rozbijać olej przez jakieś 5-10 min bo był tak bęstymdeja pisze:U talking 2me??hadek pisze:Tak tak wszyscy już wiemy że lubisz miec sztrucla(syfa??)w stanie mucha nie siada i wogóle![]()
No tanio nie było - bo tam litrów dużo wchodzi - chyba za 160zł oleju, ale na skrzyni nie ma co sempić - wlejesz raz i dobrze i masz na długo.

michal_c ==> Vitara 1.6 8v LPG + LSD
gg 9559834; skype michal_cobra

A może za dużo wody w oleju - zassanej przez odpowietrznikimichal_cobra pisze:Miałem cos w stylu hipolu w mostach(w przednim moście) w zimę musiałem rozbijać olej przez jakieś 5-10 min bo był tak bęstymdeja pisze:U talking 2me??hadek pisze:Tak tak wszyscy już wiemy że lubisz miec sztrucla(syfa??)w stanie mucha nie siada i wogóle![]()

Do mostu przedniego leje hipol, do tylnego specjalny olej do LSD - ale wcześniej też lałem tam hipola.
- michal_cobra
-
Podaj symbol oleju do LSD bo ja mam alane mosty (oba) świeżym hipolem.mdeja pisze:A może za dużo wody w oleju - zassanej przez odpowietrznikimichal_cobra pisze:Miałem cos w stylu hipolu w mostach(w przednim moście) w zimę musiałem rozbijać olej przez jakieś 5-10 min bo był tak bęstymdeja pisze: U talking 2me??![]()
Powodzenia dla tych co leją tam hipol albo inne minerały![]()
Do mostu przedniego leje hipol, do tylnego specjalny olej do LSD - ale wcześniej też lałem tam hipola.
Ale za rok sobie wymienię na taki jak trza

- michal_cobra
-
Oszczędzać 50 zł żeby ryzykować spaszczeniem dość drogiej blokady - nie warto -michal_cobra pisze:Chyba nie będzie tak źleslaw211 pisze:za rok to moze byc za pozno
http://www.rajdy4x4.pl/sklep/produkt/125/3249.html
- michal_cobra
-
A tak na serio?? Czy może sie coś stać jak przejeźdze sezon na hipolumdeja pisze:Oszczędzać 50 zł żeby ryzykować spaszczeniem dość drogiej blokady - nie warto -michal_cobra pisze:Chyba nie będzie tak źleslaw211 pisze:za rok to moze byc za pozno
http://www.rajdy4x4.pl/sklep/produkt/125/3249.html

LSD działa na zasadzie blokowania wiskotycznego blaszek, tarczek czy jak to zwał inaczej. Dlatego potrzebuje oleju specjalnego który utrzymuje stałą temperature. Przy normalnym wykończysz tarczki i dyfer będzie Ci działał jak normalny otwarty dyferencjał.
Nie mów że mając taki most żałujesz autu 50 zł. Jak co to sprzedaj mi teraz te bebechy mostu a ja Ci wyśle mój dyferencjał - tj kosz satelitów, który wyjąłem ze swojego mostu. Stan jest bdb - a bedziesz mógł lać do niego Hipola
.
Ja już bym do czegoś to Twoje LSD wykorzystał
Nie mów że mając taki most żałujesz autu 50 zł. Jak co to sprzedaj mi teraz te bebechy mostu a ja Ci wyśle mój dyferencjał - tj kosz satelitów, który wyjąłem ze swojego mostu. Stan jest bdb - a bedziesz mógł lać do niego Hipola

- michal_cobra
-
mdeja pisze:LSD działa na zasadzie blokowania wiskotycznego blaszek, tarczek czy jak to zwał inaczej. Dlatego potrzebuje oleju specjalnego który utrzymuje stałą temperature. Przy normalnym wykończysz tarczki i dyfer będzie Ci działał jak normalny otwarty dyferencjał.
Nie mów że mając taki most żałujesz autu 50 zł. Jak co to sprzedaj mi teraz te bebechy mostu a ja Ci wyśle mój dyferencjał - tj kosz satelitów, który wyjąłem ze swojego mostu. Stan jest bdb - a bedziesz mógł lać do niego Hipola.

W takim razie przed Iżłą czeka mnie wymiana oleju

- michal_cobra
-
- michal_cobra
-
- michal_cobra
-
Ponieważ też jestem własnie na etapie wymiany oleju w moście z LSD to mogę wkleić listę ktura kiedys pojawiła sie już na forum olejów do tego celu:
AGIP – Rotra LSX 75W90
FUCHS Titan 5 Speed SL
TEXACO – Geartex LS 85 W – 90
GULF – Western Diff Limit Slip LS 90
BP - Energar Limitslip 90
Oleje syntetyczne (nowa generacja ) ;
VALVOLINE – Synpower GL – 5 LS
QUAKER STATE 4x4 Syntetic Blend Gear Lubricant
CASTROL - SAF –XJ 75W - 140
BP - Energar SHX – LS
STATOIL – Gearway LS WB
NESTE - Hypoidi S GL-6
MOBIL - Mobillube LS 85W -90
Shell Spirax LS 80W-90
Ale najlepiej wejść na stronę:
http://www.fuchs-oil.pl/index.php?id=42
lub
http://lubricantadvisor.valvolineeurope.com/keuze.asp
i to są doradzacze jaki olej wybrać.
Sprawdziłem je z książką serwisową i do mojego Nissan zgadzały sie klasy i ilości idealnie.
AGIP – Rotra LSX 75W90
FUCHS Titan 5 Speed SL
TEXACO – Geartex LS 85 W – 90
GULF – Western Diff Limit Slip LS 90
BP - Energar Limitslip 90
Oleje syntetyczne (nowa generacja ) ;
VALVOLINE – Synpower GL – 5 LS
QUAKER STATE 4x4 Syntetic Blend Gear Lubricant
CASTROL - SAF –XJ 75W - 140
BP - Energar SHX – LS
STATOIL – Gearway LS WB
NESTE - Hypoidi S GL-6
MOBIL - Mobillube LS 85W -90
Shell Spirax LS 80W-90
Ale najlepiej wejść na stronę:
http://www.fuchs-oil.pl/index.php?id=42
lub
http://lubricantadvisor.valvolineeurope.com/keuze.asp
i to są doradzacze jaki olej wybrać.
Sprawdziłem je z książką serwisową i do mojego Nissan zgadzały sie klasy i ilości idealnie.
Suzuki Grand Vitara / Suzuki Jimny
http://magia-modelarstwa.blogspot.com/
http://magia-modelarstwa.blogspot.com/
Po sprawdzeniu danych o ilości tłustych płynów zadzwoniłem do Shellautoserv czy mi wymienią i za ile. Owszem w przyszłym tygodniu za jedyne 50zł/litrmichal_cobra pisze:Na stronie sławka było ile wchodzi oleju ale nie mogę znaleźćmdeja pisze:Dlaczego 150zł? 2 litry to 2 x 29 zł więc z czego Ci ta kwota sie robi. W przednim moście nie musisz zmieniać - masz normalny dyfer

Eee... muszę się dowiedzić czy szwagier ma "strzykawę" do wlewania oleju. Kupię w budzie na bazarze i do dzieła. Tylko nie wiem kiedy wymienię

‘Nie jestem panem waszych sumień’ Zygmunt II August