OPONY
Moderator: Albert_N
- michal_cobra
-
Re: OPONY
Ponoć dobra firma, miałem kupić sagre ale kupiłem jednak yokohame, a ta twoja to taki AT według mnie.masahuku pisze:Witam
Czy ktoś z Was testował te oponki?
http://www.allegro.pl/item113804939_opo ... rawdz.html
Konkretnie chodzi mi o model MOUNTAIN.
Jaki rozmiar Cię interesuje?
michal_c ==> Vitara 1.6 8v LPG + LSD
gg 9559834; skype michal_cobra

Jeśli chcesz AT-ki to poszukaj nalewkę kopię BFGoodrich All Terian jest bardzo uniwersalna dobra na czarne a i w terenie robi całkiem całkiem 
http://www.oponybfgoodrich.pl/bfgpl/fro ... T1&lang=PL
jak chcesz to jutro znajdę namiar, znam kolesia co ma takie nalewki w Parcholu pomyka nim na codzień i jest zadowolniony jak ta lala

jak chcesz to jutro znajdę namiar, znam kolesia co ma takie nalewki w Parcholu pomyka nim na codzień i jest zadowolniony jak ta lala

Ostatnio zmieniony wt lip 04, 2006 8:32 pm przez Stang, łącznie zmieniany 1 raz.
- michal_cobra
-
A nawet nie zwróciłem uwagi że MOUNTAIN to kopia yokohamy ATGniewny pisze:Mam oponki z tej firmy z tym, ze sahara, w terenie robi extra, wiadomo, wzór yokohamy...bez problemu sie wyważyły, na szosie średnio głośne...w sumie w tej cenie co qpiłem to jestem bardzo zadowolony...

Jeśli chodzi o firmę to ponoć dobre nalewki.
Ja mam yokohame 215/80/15 za 390zł a ta sama nalewka 370zł
więc chyba lepiej kupić yokohame, zawsze to mniejsze bicie na łożyskach i więcej sie przejedzie

- michal_cobra
-
Ja bym wolał kopie AT yokohamy, fajniejszy bierznik ma na okoStang pisze:Jeśli chcesz AT-ki to poszukaj nalewkę kopię BFGoodrich All Terian jest bardzo uniwersalna dobra na czarne a i w terenie robi całkiem całkiem

Jak mi przyślą oponki, to napisze jak robią w terenie i jak na asfalcie

Wygląd może i fajniejszy bardziej bulwarowymichal_cobra pisze:Ja bym wolał kopie AT yokohamy, fajniejszy bierznik ma na okoStang pisze:Jeśli chcesz AT-ki to poszukaj nalewkę kopię BFGoodrich All Terian jest bardzo uniwersalna dobra na czarne a i w terenie robi całkiem całkiem
jak chcesz to jutro znajdę namiar, znam kolesia co ma takie nalewki w Parcholu pomyka nim na codzień i jest zadowolniony jak ta lala![]()
Jak mi przyślą oponki, to napisze jak robią w terenie i jak na asfalcie

- michal_cobra
-
Wcale niebył bym taki pewien że AT BFG robi lepiej od AT yokohamyStang pisze:Wygląd może i fajniejszy bardziej bulwarowymichal_cobra pisze:Ja bym wolał kopie AT yokohamy, fajniejszy bierznik ma na okoStang pisze:Jeśli chcesz AT-ki to poszukaj nalewkę kopię BFGoodrich All Terian jest bardzo uniwersalna dobra na czarne a i w terenie robi całkiem całkiem
jak chcesz to jutro znajdę namiar, znam kolesia co ma takie nalewki w Parcholu pomyka nim na codzień i jest zadowolniony jak ta lala![]()
Jak mi przyślą oponki, to napisze jak robią w terenie i jak na asfalcieale wydaje mnie się że na bank słabiej robią od BFG

Jak zarzuxe na auto to dam znać jak robią

A co do wyglądu kwestia gustu, AT to bardziej bulwar niż offroad, a do terenu mam MT'ki trackery

- michal_cobra
-
- michal_cobra
-
he...he... zgodamichal_cobra pisze:hahahaStang pisze:W nicku masz cosik wspólnego z moim podpisem więc nie będę się z Tobą sprzeczał
Jaka zgoda panuje na forum

A jednak nie

http://www.oponybfgoodrich.pl/bfgpl/Sea ... esult=true
- michal_cobra
-
- michal_cobra
-
Ale nie 215/80/15Stang pisze:bo BFG robi 215

czytaj do końca

Wstawiłbym tu ten link
http://www.tirerack.com/tires/surveyres ... ?type=ORAT
Jak mówiłem yokohama jest porównywalna z BFG, no może ciut gorsza w terenie, ale do terenu mam MT - kurde 5ty raz to chyab pisze

- michal_cobra
-
Cześć
Jest temat o oponkach to zapytam specjalistów ...
Czy róznica jazdy w terenie pomiędzy AT i MT jest jakaś porażająca ?
Czy na oponach AT jeździcie non-stop cały rok, czy raczej poruszacie sie na oponkach typowo szosowych, a na wypad w teren zakładacie coś ekstremalnego np. MT ? Chodzi mi o zużycie paliwa, ścieralność i ogólnie komfort jazdy.

Jest temat o oponkach to zapytam specjalistów ...

Czy róznica jazdy w terenie pomiędzy AT i MT jest jakaś porażająca ?
Czy na oponach AT jeździcie non-stop cały rok, czy raczej poruszacie sie na oponkach typowo szosowych, a na wypad w teren zakładacie coś ekstremalnego np. MT ? Chodzi mi o zużycie paliwa, ścieralność i ogólnie komfort jazdy.
Pajero 2.8 TD SS Automat (Diff Lock)
GY DuraTrac 31" skaczą na Gas Legend +2" EFS
GY DuraTrac 31" skaczą na Gas Legend +2" EFS

Ostatnio chyba gazfan upalał nad Wisłą te nalewki AT o wzorze yokohama.michal_cobra pisze:Wcale niebył bym taki pewien że AT BFG robi lepiej od AT yokohamyStang pisze:Wygląd może i fajniejszy bardziej bulwarowymichal_cobra pisze: Ja bym wolał kopie AT yokohamy, fajniejszy bierznik ma na oko![]()
Jak mi przyślą oponki, to napisze jak robią w terenie i jak na asfalcieale wydaje mnie się że na bank słabiej robią od BFG
![]()
A co do wyglądu kwestia gustu, AT to bardziej bulwar niż offroad, a do terenu mam MT'ki trackery
Albo opony były nieteges albo legendarny RR, bo nie podejrzewam kierowcy o brak umiejętności

Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
Cześć - najpierw powinieneś poszukać w starszych postachhef pisze:Cześć![]()

takhef pisze:Czy róznica jazdy w terenie pomiędzy AT i MT jest jakaś porażająca ?

ja jeżdżę non stop na mt bo mi sie nie chce przekładać-tym bardziej że nie robię dużo km na czarnymhef pisze:Czy na oponach AT jeździcie non-stop cały rok, czy raczej poruszacie sie na oponkach typowo szosowych, a na wypad w teren zakładacie coś ekstremalnego np. MT ?
zużycie paliwa na pewno jest większe na At niz na szosówkach a na MT większe niż na at.hef pisze:Chodzi mi o zużycie paliwa, ścieralność i ogólnie komfort jazdy.
opona stawia większy opór przy toczeniu.
Ścieralność zależy od rodzaju opony-bieżnika, producenta.
komfort-opony at są głośniejsze niż szosówki a MT głośniejsze niż at-w zależności od producenta i bieżnika.
polecam
http://www.rajdy4x4.pl/forum/search.php
http://www.rajdy4x4.pl/forum/viewtopic.php?t=12310
- michal_cobra
-
Konkrety 
Jeśli chcesz jeździć na jednym komplecie non stop kup MT ale nie nalewki
Bo się ścierają i szkoda łożysk
Jeśli masz kase na dwa komplety kup AT najlepiej nie nalewki i drógi komplet simexy albo MT (nalewki bo szkoda kasy na oryginał
) do terenu i na rajdy.
Takie jest moje i pewnie niektórych z forum zdanie

Jeśli chcesz jeździć na jednym komplecie non stop kup MT ale nie nalewki

Jeśli masz kase na dwa komplety kup AT najlepiej nie nalewki i drógi komplet simexy albo MT (nalewki bo szkoda kasy na oryginał

Takie jest moje i pewnie niektórych z forum zdanie

- michal_cobra
-
Też ostatnio byłem nad wisłą vitarką ze znajomymi i na MT 215R15 colinsa vitara sie kopała pod wzniesienia typu 2 stopnieKostuch pisze:Ostatnio chyba gazfan upalał nad Wisłą te nalewki AT o wzorze yokohama.michal_cobra pisze:Wcale niebył bym taki pewien że AT BFG robi lepiej od AT yokohamyStang pisze: Wygląd może i fajniejszy bardziej bulwarowyale wydaje mnie się że na bank słabiej robią od BFG
![]()
Albo opony były nieteges albo legendarny RR, bo nie podejrzewam kierowcy o brak umiejętności

Ale ogólnie MT robi dobrze na wilgotnym piasku

- michal_cobra
-
A teraz na tematmichal_cobra pisze:Też ostatnio byłem nad wisłą vitarką ze znajomymi i na MT 215R15 colinsa vitara sie kopała pod wzniesienia typu 2 stopnieKostuch pisze:Ostatnio chyba gazfan upalał nad Wisłą te nalewki AT o wzorze yokohama.michal_cobra pisze: Wcale niebył bym taki pewien że AT BFG robi lepiej od AT yokohamy![]()
Albo opony były nieteges albo legendarny RR, bo nie podejrzewam kierowcy o brak umiejętności(bez rozpędu oczywioście) bo jak stanołes to nie ma sie jak rozpędzić
Ale ogólnie MT robi dobrze na wilgotnym piasku