Szukam Kogos kto ma sj413 z silnikiem od poloneza 1,9d!!!
Moderator: Albert_N
Szukam Kogos kto ma sj413 z silnikiem od poloneza 1,9d!!!
Witam szukam osoby ktora ma taki silnik w swoim samuraiu. Jak to jezdzi bo slyszalem juz ruzne opinie.
- Michał_1989
- Michał_1989
eee..... ale to znajomy.... i to "szczęśliwym" chodziło mi o inne znaczenie tego słowa....<Kacper> pisze:niektorym t-max i arb'y nie sa potrzebne by byc szczesliwym...

Zresztą nieważne ,napewno ma kilka wad ten silnik ,ale to może niech on sam opisze...
Suzuki Samurai 2.0i
/ Jeep Grand Cherokee 4,7 V8 

- Michał_1989
- Michał_1989
ale jest tez silnik od sierry 1,8 td. bedzie lzejszy. a jak to jest ze skrzyniami w takich przerobkach bo sa inne stopnie przelozenia na biegach niz seryjnie w suzuki. trzeba przystosowac jakos reduktor czy usiasc i poprostu policzyc kazdy bieg i porownac jak sie roznia no i zastanowic teoretycznie jak to bedzie jezdzic. 

- Michał_1989
niewiem jaka w TD jest skrzynia ale w 2.0 DOHC jest w miare krótka a w 2.0 OHC masz długą skrzynie i musisz łączyć na sztywno skrzynia-reduktor co sie źle kończy a u nas i tak trzeba cofnąć reduktor do tyłu o około 10cm....
Napewno bedzie lżejszy ale niewiem ile postaram sie dowiedzieć ile on wazy a co do przełorzeń to zapytaj sie na forum/poszukaj czy ktoś niema takiego ,bo akurat 2.0 DOHC maja znajomi i ja wiem ze to jeździ.... Dla mnie ten TD ma za mało koniów bo tylko 75....
Napewno bedzie lżejszy ale niewiem ile postaram sie dowiedzieć ile on wazy a co do przełorzeń to zapytaj sie na forum/poszukaj czy ktoś niema takiego ,bo akurat 2.0 DOHC maja znajomi i ja wiem ze to jeździ.... Dla mnie ten TD ma za mało koniów bo tylko 75....
Suzuki Samurai 2.0i

- Michał_1989
Tu masz duzo rozważań na temat 1,8 td z sierry
http://www.rajdy4x4.pl/forum/viewtopic. ... light=ford

Suzuki Samurai 2.0i

nie wiem jak to robią inni ale ja miałem problem włożyć 1.9 a zakładają nawet v8
http://www.suzukiconversion.com/V8-samurai.htm
I o co w tym wszystkim chodzi?
tel 518-554-198
tel 518-554-198
- Michał_1989
Ale do tego idą jeszcze mosty z toyoty po samuriaowskie by ie wytrzymały....mm25mys pisze:nie wiem jak to robią inni ale ja miałem problem włożyć 1.9 a zakładają nawet v8

Suzuki Samurai 2.0i

Polecam 1.6TD IC, VW. 80KM, 155Nm. Wazy toto ~100kg z osprzetem (sam dawalem rade przemiescic). Ale nie daj sobie wmowic ze ktorakolwiek z konwersji, moze poza 1.6 z vitarki, jest sprawa prosta. Jest duzo dupereli o ktorych sie dowiadujesz podczas przerobki, no chyba ze ktos juz to przecwiczyl i na dodatek chce podzielic sie swoimi doswiadczeniamiKULSON pisze:ale jest tez silnik od sierry 1,8 td. bedzie lzejszy. a jak to jest ze skrzyniami w takich przerobkach bo sa inne stopnie przelozenia na biegach niz seryjnie w suzuki. trzeba przystosowac jakos reduktor czy usiasc i poprostu policzyc kazdy bieg i porownac jak sie roznia no i zastanowic teoretycznie jak to bedzie jezdzic.

Karol L
Samurai 1.6TD
Ludzie kochają kłopoty. 1.3 plus nowe tłoki i panewki. Zabawa z głowicą plus dobry gaznik i tyle. Pozostały czas i kasę należy przeznaczyć na off-road. Jeśli ktoś naprawdę musi to polecam 1.6 z Vitary. Oczywiście remoncik jak znam życie będzie konieczny. Suza to auto bez tajemnic.
Jurek tel: (602) 632 093
VW T - 3 Syncro x 2
Suza Viertarka......4x4 !
VW T - 3 Syncro x 2
Suza Viertarka......4x4 !
-
- jestem tu nowy...
Witam, ja planuje wrzucić taki silnik do Vitary(najpierw chcialem do samuraia ale Vitara wygodniejsza
Fabryczna z takim silnikiem ma tyle samo koni co poldek. Z przełożeniami jest ciekawie bo polonez fabrycznie ma 3.7 w dyfrze a Vitara 8V chyba 5.12, prawda? Nie ciekawie by bylo jakby predkośc przelotowa na trasie nie byla wieksza niz 60km/h
za to mozna chyba smiało zalożyc 31" i bedzie toto jechac w terenie. co o tym sadzicie?