szarpanie podczas jazdy
Moderator: Albert_N
szarpanie podczas jazdy
Moja Vitarka 1.6 8V zagazowana szarpie podczas wolnego przyspieszania lub podczas jazdy ze stałą prędkoscią ok 2-3 tyś obr. Sprawdzałem na benzynie też. Czy to może być wina przewodów zapłonowych ( chyba jeszcze oryginalne ). Świece zmieniane 2 lata temu.
Vitara 1.6 8V Cabrio 1994
Re: szarpanie podczas jazdy
Kiedykrajech pisze:Świece zmieniane 2 lata temu.

Na gazie świece zmienia się co 10 tys. km.
Pozdrawiam:
Przemek
zgadzam sie ale ja do jazdy mam inne auto a suza robi w ciągu roku ok 2000 km ( jeździ na bardzo krótkich odcinkach) . Podejrzanie wyglądają na moje oko przewody ( chyba jeszzce oryginalne fabryczne). W tamtym roku nie było takiego szarpania a przejechałem niecałe 3 tyś i teraz wyrażnie szarpie.
Kiedygalubap pisze:krajech pisze:Świece zmieniane 2 lata temu.

Na gazie świece zmienia się co 10 tys. km.
Wg stanu licznika moja Vitara u niemca jeździła właśnie 5 kkm rocznie. Może kolega też mało jeździ

A to przepraszam. Nie sądziłem, że można tak mało jeździćkrajech pisze:zgadzam sie ale ja do jazdy mam inne auto a suza robi w ciągu roku ok 2000 km ( jeździ na bardzo krótkich odcinkach) . Podejrzanie wyglądają na moje oko przewody ( chyba jeszzce oryginalne fabryczne). W tamtym roku nie było takiego szarpania a przejechałem niecałe 3 tyś i teraz wyrażnie szarpie.

Co do przewodów, to ich zły stan może być przyczyną szarpania, wymienić zawsze warto.
Przemek
-
To faktycznie wskazuje na elektrykę.krajech pisze:na benzynie też
Sprawdź:
- jaki kolor mają świece i czy są wszystkie jednakowe,- jeżeli tylko jedna będzie czarna (z nagarem), to na tym cylindrze trzeba sprawdzić stan -> świecy, przewodu WN, sprężania (to wiele mówi o stanie zaworów lub pierścieni),
- kopułka (wilgoć, pęknięcia, stan korozji elektrod z aluminium)
- jeżeli wszystkie świece wyglądają nieciekawie, to coś z aparatem zapłonowym

Na gaz zdąży się przełączyćkrajech pisze:jeździ na bardzo krótkich odcinkach

Może non stop na ssaniu...
Świece powymieniał ostatni właściciel tuż przed sprzedażą dla mnie. Przewody nie były wymieniane ale ich nie ruszałem bo autko ładnie jeździło dopiero w tym roku zauważyłem że lekko poszarpuje i z biegiem czasu coraz wyraźniej. Gaz był założony w lutym 2004 i vitarka przejechała na gazie ok. 6 tyś km. Jak już wspomniałem jest to moje drugie autko i robi ono bardzo krótkie odcinki po 1-2 km. Ja osobiście wogóle nie jeżdzę na benzynie tzn. pale od razu na gazie ( chyba że duży mróz ) bo pewnie nie zdążyłby sie automatycznie przełączyć na gaz. Poza tym na gazie pali znakomicie nawet przy sporym mrozie ( bez nadwyrężania rozrusznika). Stanu świec nie sprawdzałem , jak sprawdzę dam znać[/quote]
- michal_cobra
-
po 1 Są rózne opinie na ten temat. Ja zawsze ( nie tylko Vitare) odpalałem swoje auta na gazie i moi znajomi też tak robią i jest wszystko OK.kozioU pisze:Może ja się nie znam, ale:
po 1.: silnik należy odpalać na benzynie i dopiero jak się nagrzeje przełączać na gaz
po 2.: po co gaz przy rocznym przebiegu 2kkm?? Ja na co dzień jeżdżę vitarą i nie opłaca mi się montować gazu bo za mało jeżdżę
po 2 Tak sie składa że Vitarka którą kupiłem była juz z gazem a nawet przy krótkich odcinkach jak mi pali zimą 20/100 to jest przyjemniej podczas tankowania

- michal_cobra
-
20/100 pali Ci seryjna vitarakrajech pisze:po 1 Są rózne opinie na ten temat. Ja zawsze ( nie tylko Vitare) odpalałem swoje auta na gazie i moi znajomi też tak robią i jest wszystko OK.kozioU pisze:Może ja się nie znam, ale:
po 1.: silnik należy odpalać na benzynie i dopiero jak się nagrzeje przełączać na gaz
po 2.: po co gaz przy rocznym przebiegu 2kkm?? Ja na co dzień jeżdżę vitarą i nie opłaca mi się montować gazu bo za mało jeżdżę
po 2 Tak sie składa że Vitarka którą kupiłem była juz z gazem a nawet przy krótkich odcinkach jak mi pali zimą 20/100 to jest przyjemniej podczas tankowania

michal_c ==> Vitara 1.6 8v LPG + LSD
gg 9559834; skype michal_cobra

- michal_cobra
-
-
Problem podobny, ale czy coś może mieć wspólnego, to niech się właściciel viertarki wypowie
http://www.rajdy4x4.pl/forum/viewtopic.php?t=33130

http://www.rajdy4x4.pl/forum/viewtopic.php?t=33130
- michal_cobra
-
Nie wątpie w twoje umiejętności ale na odcinkach 2 km ciężko to zrobićsuziXL pisze:zapewniam Cie, ze bez najmniejszego problemu sprawilbym zeby palila nawet 25, kwestia tego jak jezdziszmichal_cobra pisze:Nie optymiści, tylko realiści![]()
Seryjna suza która pali 20/100 ? To nie jest normalny objaw...

michal_c ==> Vitara 1.6 8v LPG + LSD

no wiesz, kiedys wypalilem pol zbiornika paliwa w gr i nie przejechalem nawet kilometramichal_cobra pisze:Nie wątpie w twoje umiejętności ale na odcinkach 2 km ciężko to zrobićsuziXL pisze:zapewniam Cie, ze bez najmniejszego problemu sprawilbym zeby palila nawet 25, kwestia tego jak jezdziszmichal_cobra pisze:Nie optymiści, tylko realiści![]()
Seryjna suza która pali 20/100 ? To nie jest normalny objaw...Moim zdaniem cos trzeba wyregulować, moja suka tez paliła po lifcie 16 a po lekkiej regulacji pali 14,5. A i da sie pewnie zejść niżej na czarnym.

ale to juz zupelnie inna bajka

Nie przejmuj sie. Ksiezniczki z ch...ja nie zrobisz (Emila).
- michal_cobra
-
tak wiec panowie miałem ten sam problem otórz jak jezdziłem w lato to nie bylo tego az tak czuc ale jak sie zrobilo zimniej to tez mi zaczelo tak lekko szarpac i juz myslalem ze to gaz ale na benzynie bylo to samo ale w poniedzialek zmienilel opony na zimowe i problem zniknął..
cos mi sie wydaje ze mialem cos nie tak z oponami letnimi albo sie zrobiły za twarde albo cuś.. nie wiem..