Jaki tłumik do Samuraja???
Moderator: Albert_N
-
- jestem tu nowy...
Jaki tłumik do Samuraja???
Witam! Od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem Samuraja. Jest to mój pierwszy temat na tym forum choć przeglądam je nie od dzisiaj.
Jak w temacie, mam problem ze środkowym tłumikiem. Dzisiaj po małej jeździe po lesie przed garażem oderwał mi sie on. Z oględzin wywnioskowałem że był poprostu skorodowany. Moje pytanie brzmi jaki zamiennik mogę wstawić w jego miejsce bo nigdzie nie znalazłem oferty sprzedaży oryginalnego. Dodam że przewertowałem stare tematy i nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.
P.S.: Jeżeli ktoś z okolic Żar posiada na sprzedaż owy tłumik chętnie kupię.
Jak w temacie, mam problem ze środkowym tłumikiem. Dzisiaj po małej jeździe po lesie przed garażem oderwał mi sie on. Z oględzin wywnioskowałem że był poprostu skorodowany. Moje pytanie brzmi jaki zamiennik mogę wstawić w jego miejsce bo nigdzie nie znalazłem oferty sprzedaży oryginalnego. Dodam że przewertowałem stare tematy i nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.
P.S.: Jeżeli ktoś z okolic Żar posiada na sprzedaż owy tłumik chętnie kupię.
-
-
Nie zauważyłem takiego objawu. Wątpię w to, że jest o 2KM więcej. Założyłem ją bo katalizator był do wywalenia a nowego mi się nie chciało kupować. Strumienica kosztowała 80zł i przynajmniej nie będzie grzechotać po przywaleniu w kamień. A tłumik od Passata jest większy niż od samuraia, ale jest płaski i chowa się akurat w ramieboris.blank pisze:I jak puszczam szybciej sprzęgło to mi silnik zdycha ale dzięki strumienicy mam 2KM więcej przy 5000obr !Adam.Ż pisze:Wywal cały tłumik, zwiększ średnicę do 5cm, zastosuj strumienicę i tłumik od VW Passata. Ja tak mam i jest bardziej schowany niż oryginał.

Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
- artur krzysztof wnorowski
-
-
- jestem tu nowy...
Strumiennice to tylko chwyt reklamowy że podnoszą osiągi. W rzeczywistości to wygląda tak że jest glosniej i wydaje nam sie że auto szybcie sie zbiera do jazdy.
Przerabiałem kiedys ten temat w osobowych samochodach.
Wytnij środkowy tłumik i wstaw kawalek rury o tej samej srednicy.
Podejrzewam że nie odczujesz wiekszego chałasu
Przerabiałem kiedys ten temat w osobowych samochodach.
Wytnij środkowy tłumik i wstaw kawalek rury o tej samej srednicy.
Podejrzewam że nie odczujesz wiekszego chałasu
- cornholio78
częściowo masz rację pisząc ze strumienice sa do bani. Jednak nie do końca, ponieważ podobnie jak sportowy tłumik, strumienica może dawać efekt wzrostu mocy ale pod warunkiem że zostanie dobrana do całego układu wydechowego i charakterystyki silnika. Mądrze obliczony cały układ wydechowy w skład którego wchodzi sportowy tłumik i strumienica podnoszą moc względem układu seryjnego nastawionego na jak najcichcsze działanie.
Ehe... Wywal katalizator i stracisz tak jak ja na mocy, podobno (!) przy sondzie lambda musi występować odpowiednie ciśnienie spalin, po wywaleniu kata jest wolny wydech i w moim wypadku okazało się ze suza straciła na mocy
. Chciałem go ponownie wspawać ale hiena złomowa mi go gwizdła i kiszka. Sam bym coś zmotał z tym wydechem ale nie chce pogorszyć tego co jest.
Michał.

Michał.
Samurai 1szt
FronteraB 1sz
Vitara 4sz
Rocky 4sz
Maverick 1sz
Galloper 1sz
TerranoII 1sz
Sportage 2sz
FronteraB 1sz
Vitara 4sz
Rocky 4sz
Maverick 1sz
Galloper 1sz
TerranoII 1sz
Sportage 2sz
-
-
- cornholio78
Hehehe... Przewaga gaźnikowca nad wtryskiem - kolejna odsłona... Ja mam środkowy z nie-wiem-czego, a drugim jest środkowy z poloneza. Działa.alex-mich pisze:Ehe... Wywal katalizator i stracisz tak jak ja na mocy, podobno (!) przy sondzie lambda musi występować odpowiednie ciśnienie spalin, po wywaleniu kata jest wolny wydech i w moim wypadku okazało się ze suza straciła na mocy. Chciałem go ponownie wspawać ale hiena złomowa mi go gwizdła i kiszka. Sam bym coś zmotał z tym wydechem ale nie chce pogorszyć tego co jest.
Michał.

Jak coś, to dzwoń: 609 539 773
- cornholio78
no ja znalazłem jeszcze kilka:rort_ pisze:...Hehehe... Przewaga gaźnikowca nad wtryskiem - kolejna odsłona...
- gaźnikiem można dalej rzucić,
- w kilometrach wężyków od gaźnika można zorganizować kolejke górską dla koników polnych
- jak ukradną gaźnikowca, to mniej go szkoda bo oznacza to koniec kłopotów z wolnymi obrotami

Fabrycznie w silnikach z wtryskiem jak nie bylo katalizatora to byl tlumik.alex-mich pisze:Kryzę? zwężkę? Najlepiej bym zrobił cały nowy układ wydechowy bo tłumik wankla troszke wystaje i obija mi sie jak nie o bak to dolot o amortyzatorKtoś ma jakieś rozwiazanie do 1,3i z lambdą?
Wiec wstaw tam przelotowy o podobnym przekroju i bedzie ok.
Ale zapomniałeś dodać że piszesz o oryginalnym gaźnikucornholio78 pisze:no ja znalazłem jeszcze kilka:rort_ pisze:...Hehehe... Przewaga gaźnikowca nad wtryskiem - kolejna odsłona...
- gaźnikiem można dalej rzucić,
- w kilometrach wężyków od gaźnika można zorganizować kolejke górską dla koników polnych
- jak ukradną gaźnikowca, to mniej go szkoda bo oznacza to koniec kłopotów z wolnymi obrotami
![]()

Po zmianie na inny wszystkie te punkty odpadają(no może oprócz odległości rzucenia

Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
mi tez wisial srodkowy ale jeszcze nie zdazylem go urwac ale za to silnik zaczal sie pocic od katalizatora wiec obialem caly wydech pare cetow za kolektorem zapodalem strumienice i tł. przelotowy blizej nie zidentyfikowany...ale firmowy i jest git zaj...
wpadnij to zobaczysz nie masz daleko kont. klapart@o2.pl
wpadnij to zobaczysz nie masz daleko kont. klapart@o2.pl
H-6 Żagań
Wczoraj jeździłem innym 1,3i i tam właściciel niedość ze wywalił katalizator to jeszcze odkrył zwężkę zaraz za sondą i ją tez wyeksmitował, pozostał orginalny końcowy samuraja, całość chodzi super, chyba u siebie powycinam co sie da i zapodam moskwicza i środkowy z poloneza na zakończeniu
ciekawe co wyjdzie.....
Alex.

Alex.
Samurai 1szt
FronteraB 1sz
Vitara 4sz
Rocky 4sz
Maverick 1sz
Galloper 1sz
TerranoII 1sz
Sportage 2sz
FronteraB 1sz