Łożyska kół tylnich w samuraju
Moderator: Albert_N
-
- jestem tu nowy...
Łożyska kół tylnich w samuraju
Witam
Mam pytanie. Gdzie mogę kupić łożyska tylnich kół i jaka jest cena jeśli ktoś wymieniał bo z tego co widzę to straszny problem z tymi łożyskami ciężko dostępne, może ktoś ma do sprzedania??
Mam pytanie. Gdzie mogę kupić łożyska tylnich kół i jaka jest cena jeśli ktoś wymieniał bo z tego co widzę to straszny problem z tymi łożyskami ciężko dostępne, może ktoś ma do sprzedania??
Szczala
Łożysko najlepiej w sklepie z łożyskami
max 1 dzień czekania a zazwyczaj dostępne od ręki. Pierścień albo zrobić samemu albo kupić np. w aso – około 40-50zł (w zestawie z np. JC pierścień jest w cenie) Uszczelniacz taki jak u daniela na stronie tez bez problemu do kupienia i to tyle
(w szerokich mostach jakaś tam tuleja dystansowa jeszcze jest chyba... ale o tym niech napiszą posiadacze szerokich mostów 

- Franz
- jestem tu nowy...
prosze cie ....
w jc dostepne od reki za 180 zestaw na kolo
a na stronie danielsa masz wymiary idziesz do sklepu z lozyskami i dostajesz je za 50 zł tylko ze musisz dotoczyc pierscien i dystans
chyba ze udalo sie sciagnac bez szlifierki
jak bedziesz zakladal uzywany pierscien cyknij go besterka ku pewnosci
w jc dostepne od reki za 180 zestaw na kolo
a na stronie danielsa masz wymiary idziesz do sklepu z lozyskami i dostajesz je za 50 zł tylko ze musisz dotoczyc pierscien i dystans
chyba ze udalo sie sciagnac bez szlifierki
jak bedziesz zakladal uzywany pierscien cyknij go besterka ku pewnosci

Samurai `92 Samurai` 89 SJ410 `87
Znowu sie zaczyna, nie mam czasu kopac w tematach, moze ktos przeklei ten o lozyskach
Lozyska w szerokich mostach sa niby specjalne, ale roznia sie tylko tym, ze maja specjalna, szeroka zewnetrzna
bieznie, dokladnie 5 mm szersza niz typowe metryczne lozysko. Dl;atego kupuje sie albo komplet za iles set zlotych
albo lozysko za kilkadziesiat, dorabia pierscien o szerokosci 5 mm i kupuje jub dorabia tuleje do mocowania lozyska.
I prosze przestance pisac o demontowalnych tulejkach, lapanych migomatem, dyskusja juz byla nie raz na ten temat
i szkoda bic piany. Rzuccie tylko fotke z "wyjechanym" kolem wraz z polosia w jakims blotku lub na autobanie
i wszystko bedzie jasne
Przy okazji lozyska (i tulei
) wymienia sie simering na wale, oczywiscie lozysko raczej z uszczelka niz tylko zakryte 

Lozyska w szerokich mostach sa niby specjalne, ale roznia sie tylko tym, ze maja specjalna, szeroka zewnetrzna
bieznie, dokladnie 5 mm szersza niz typowe metryczne lozysko. Dl;atego kupuje sie albo komplet za iles set zlotych
albo lozysko za kilkadziesiat, dorabia pierscien o szerokosci 5 mm i kupuje jub dorabia tuleje do mocowania lozyska.
I prosze przestance pisac o demontowalnych tulejkach, lapanych migomatem, dyskusja juz byla nie raz na ten temat
i szkoda bic piany. Rzuccie tylko fotke z "wyjechanym" kolem wraz z polosia w jakims blotku lub na autobanie
i wszystko bedzie jasne

Przy okazji lozyska (i tulei

LJ-80 - FUN
LJ-81 jeszcze lepsza
LJ-81 jeszcze lepsza

A rozmiar lozyska i uszczelnienia to nalezy szukac, jak wielu innych potrzebnych informacji, tu:
http://daniels.lumena.com/suzuki/
http://daniels.lumena.com/suzuki/
LJ-80 - FUN
LJ-81 jeszcze lepsza
LJ-81 jeszcze lepsza

-
doskonale wiem o czym pisze, ówczesny wlasciciel myslal, ze mosty ma szerokie, wiec i pewnie takie lozyska doń wlozyl-bo byly lozyska z pierscieniem wlozone, ja se go odcialem tylwe ile trza i kupuje zwykle lozyska +ta tulejka do niego wkladana luzem na polos i teraz moje pytanie, wyglada na to ze caly czas robilem to zle...no i nie dzialo sie nic zlego, czy ktos mi jest wstanie wyjasnic jak to jest z tym pierscieniem? skoro mam waskie mosty to mam owe pierscionki wywalic???matchbox pisze:A wiesz o czym piszesz?Marcin pisze:to w waskich mostach nie ma tych dystansow 5mm przy lozysku?
bo ja kurde lwasnie takie mam....... zdystansowane a to waskie mosty sa....Najlepiej zamiesc rysunek tego dystansu
![]()
![]()
moze to negatywnie wplywa na cos tam?
Lozysko powinno Ci wystawac z gniazda o szerokosc dystansu i przeszkadzac w dokreceniu tej blachy na ktorej jest cylinderek
i mocowane szczeki, czyli blacha bedzie odstawac te 5 mm lub sie powinna powyginac. Jesli Ci wszystko pasuje to znaczy ze ktos juz cos zmotal,
oczywiscie istnieje pewne prawdopodobienstwo, ze wyprodukowano w fabryce waski most z gniazdem pod szerokie lozysko,
kto ich tam wie tych Japonczykow
i mocowane szczeki, czyli blacha bedzie odstawac te 5 mm lub sie powinna powyginac. Jesli Ci wszystko pasuje to znaczy ze ktos juz cos zmotal,
oczywiscie istnieje pewne prawdopodobienstwo, ze wyprodukowano w fabryce waski most z gniazdem pod szerokie lozysko,
kto ich tam wie tych Japonczykow

LJ-80 - FUN
LJ-81 jeszcze lepsza
LJ-81 jeszcze lepsza