Odpowietrzniki mostów, Samurai
Moderator: Albert_N
Odpowietrzniki mostów, Samurai
Ma ktoś może zdjęcia zmotanych odpowietrzników (czyt. wyprowadzonych wężykiem) w samurai'u? Albo może zdradzi patent jak to najlepiej zrobić?
GU4
- Michał_1989
A ja tak zapytam w jakim celu są zainstalowane te odpowietrzniki. To że maja odpowietrzać to wiem ale czy z oleju sie jakiś gaz wytwarza, czy przy pracy przekładni jakieś ciśnienia powstają, no i oczywiście czy sie nimi woda może dostać w przypadku moczenia po szyby.
Zielony Hijszpan TEAM SŁAWNO 4X4
- Michał_1989
Stachu, ciśnienia powstają na skutek zmian temperatury. Tak więc, jeśli rozgrzany od pracy most utopisz nagle powiedzmy w rzece, to schłodzi się on gwałtownie, wewnątrz wytworzy się podciśnienie i jeśli nie masz odpowietrzeń wyprowadzonych wyżej niż poziom wody to rzeczone podciśnienie zassa do środka wodę.
'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'
Ja mam 2 średnice zastosowane. Jeden krótki na odpowietrznik wsadzony i zaciśnięty metalową opaską zaciskową, drugi włożony w ten o dużej średnicy żeby nie ciągnąć takiego grubego. Ten mały to jest bodajże średnicy 8mm. Wszystko mam podłączone pod kompresor który jest zamontowany wewnątrz kabiny.Jarek_ pisze:a w czym problem, zwalasz te kapturki i zakladzasz wezyki, srednica 12 albo 14 nie pamietam dokladnie
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
Padło hasło kompresor. Czy do mostów można podłączyć zwykły kompresorek do pompowania kół? Taki jak ten np. http://www.allegro.pl/item191010629_kom ... f_vat.html
GU4
- Michał_1989
Tak ale obawiam sie że długo z nim nie wytrzymaszFIX pisze:Padło hasło kompresor. Czy do mostów można podłączyć zwykły kompresorek do pompowania kół? Taki jak ten np. http://www.allegro.pl/item191010629_kom ... f_vat.html

Suzuki Samurai 2.0i
/ Jeep Grand Cherokee 4,7 V8 

Adam.Ż pisze:Ja mam 2 średnice zastosowane. Jeden krótki na odpowietrznik wsadzony i zaciśnięty metalową opaską zaciskową, drugi włożony w ten o dużej średnicy żeby nie ciągnąć takiego grubego. Ten mały to jest bodajże średnicy 8mm. Wszystko mam podłączone pod kompresor który jest zamontowany wewnątrz kabiny.Jarek_ pisze:a w czym problem, zwalasz te kapturki i zakladzasz wezyki, srednica 12 albo 14 nie pamietam dokladnie

Odpowietrzenie pod kompresor w jakim celu?...moze blokada mechanizmu róznicowego?

Co przez to rozumiesz? Hałasuje? To nie ma byc cały czas, tylko przy brodzeniu.Michał_1989 pisze:Tak ale obawiam sie że długo z nim nie wytrzymaszFIX pisze:Padło hasło kompresor. Czy do mostów można podłączyć zwykły kompresorek do pompowania kół? Taki jak ten np. http://www.allegro.pl/item191010629_kom ... f_vat.html![]()
A po to by wytworzyc ciśnienie, które zapobiegnie dostawaniu się wody do mostu.niemand pisze:Odpowietrzenie pod kompresor w jakim celu?...moze blokada mechanizmu róznicowego?
Ostatnio zmieniony śr maja 09, 2007 8:06 pm przez FIX, łącznie zmieniany 2 razy.
GU4
Żeby wytworzyć ciśnienie przed wjazdem do wody i wtedy woda będzie miała ciężej się dostać. Ja mam taki zwykły ruski i włączam go tylko przed wjazdem do głębszej i dłuższej wodyniemand pisze:Adam.Ż pisze:Ja mam 2 średnice zastosowane. Jeden krótki na odpowietrznik wsadzony i zaciśnięty metalową opaską zaciskową, drugi włożony w ten o dużej średnicy żeby nie ciągnąć takiego grubego. Ten mały to jest bodajże średnicy 8mm. Wszystko mam podłączone pod kompresor który jest zamontowany wewnątrz kabiny.Jarek_ pisze:a w czym problem, zwalasz te kapturki i zakladzasz wezyki, srednica 12 albo 14 nie pamietam dokladnie
??
Odpowietrzenie pod kompresor w jakim celu?...moze blokada mechanizmu róznicowego?
- Michał_1989
Oleju raczej nie wywali... Przynajmniej ja nigdy takiego problemu i siebie nie miałem.niemand pisze:Jak to co wywala olej na zewnatrz.............FIX pisze:No i jeszcze jedna kwestia. Co w przypadku jeżeli wytworzy się nadmierne ciśnienie?.................................nie inwestuj w za dobry kompresor
TomaszRT pisze:Stachu, ciśnienia powstają na skutek zmian temperatury. Tak więc, jeśli rozgrzany od pracy most utopisz nagle powiedzmy w rzece, to schłodzi się on gwałtownie, wewnątrz wytworzy się podciśnienie i jeśli nie masz odpowietrzeń wyprowadzonych wyżej niż poziom wody to rzeczone podciśnienie zassa do środka wodę.
Z punktu widzenia fizyki logiczne trzeba będzie zastosować w praktyce, nie dawno zmieniałem oleje w mostach szkoda by było przez przypadek wody zaciagnać.
Zielony Hijszpan TEAM SŁAWNO 4X4
Cytat z manuala odnośnie oleju w mostach: "Hypoid gear oil, SAE 80W-90, 75W-80 or 75W-90"FIX pisze:Tak juz jesteśmy przy temacie mostów to jeszcze zapytam. Olej 80W-90 będzie się nadawał do mostów? Gdzieś w jakim manualu wyczytałem, że zalecany jest 75W-90.
'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'