Problem z przednimi kołami
Moderator: Albert_N
Problem z przednimi kołami
mam pytanie - w pewnym momencie przednie koła dostały bicia w SJ 413, wymieniłem więc lozyska zwrotnic na nowe. Po 3 miesiącach, przyznam, że trochę pojeździlem ostrzej w terenie problem pojawił się znowu. kupiłem lepsze łożyska, chociaż poprzednie nie wyglądały na zużyte, założyłem, dociągnołem też łożyska pisat i problem na chwilę zniknął tj. do momentu aż znowu wjechałem w teren. W sumie to nie upalałem aż tak bardzo, a efekt taki jakbym rozwalił łożyska ponownie. Po zdjeciu łożyska wygladają na malo zużyte i raczej nie mają luzów a kołami wali że aż przykro. czy ma ktoś koncepcję jak może byc jescze inna przyczyna takiego stanu, bo troche już zwątpilem.
A i blaszki tez już ściągałem
A i blaszki tez już ściągałem
- Grzegorz K.
testowałe juz wszystki takie opcje z luzami. A MT-ków to raczej nie wyważam i bez wyważania przedtem było OK. Chodzi mi o to czy mogę szukać luzów jescze gdzieś poza zwrotniacmi i łożyskami pisat. Tzn. czy cos przeoczyłem bo wydaje mi się że nie a problem jest. po czarnym to prawie jechac sie nie da
- artur krzysztof wnorowski
-
Jezeli brak luzów góra/dół i na boki łożyska są ok
sprawdzic koncówki drążków kierowniczych
luz na przekładni kierowniczej, koła bezapelacyjnie wywazyć nie ma czy MT czy cokolwiek innego
po jezdzie w terenie wyczyscic felgi nie tylko od zewnątrz takze od srodka
wywazyc gdyz w terenie mogłes pogiąc felge lub nawet po czarnym wysoki kraweżnik tez moze uszkodzic felge
sprawdzic koncówki drążków kierowniczych
luz na przekładni kierowniczej, koła bezapelacyjnie wywazyć nie ma czy MT czy cokolwiek innego
po jezdzie w terenie wyczyscic felgi nie tylko od zewnątrz takze od srodka
wywazyc gdyz w terenie mogłes pogiąc felge lub nawet po czarnym wysoki kraweżnik tez moze uszkodzic felge
Ostatnio zmieniony wt maja 29, 2007 6:41 pm przez artur krzysztof wnorowski, łącznie zmieniany 1 raz.
Przednie koła wymieniłem na czysciutkie i wywarzone alusy. szersze niż MT i efekt jest jescze gorszy. Wali tak, że powyzej 50 nie da sie jechać. przy małych predkościach nie ma żadnych objawów. jak były wywalone łożyska zwrotnic to na byle dziurze mozna było poczuc bicie, a teraz tego nie ma. Chyba się poddam i oddam do mecha może cos wykombinuje.