Co jest lepsze w terenie Vitara czy Samurai z reduktorem?
Moderator: Albert_N
Co jest lepsze w terenie Vitara czy Samurai z reduktorem?
Proszę o pomoc osób które znają się na tych autach, mam 18 lat i pomału zabieram się za off-road, jestem zainteresowany kumnem jakiegoś taniego auta terenowego do 10'000PLN który będzie w miarę oszczędny i który po drobnych modyfikacjach będzie dobrze sobie radził w terenie. Myślałem nad Samuraiem 1,3L cabrio z reduktorem lub Vitarą 1,6 jednak nie wiem które auto lepiej sobie radzi w terenie? i co akurat będzie lepsze dla mnie?, bardzo ważne jest dla mnie aby auto nie paliło astronomicznych ilości paliwa ponieważ zamieżam nim bardzo dużo jeździć w terenie po prostu żeby nabierać praktyki za kułkiem, bardzo ważne jest też aby części do modyfikacji były łatwo dostępne i nie kosztowały kosmicznych pieniędzy jak do Gelendy. Mysłałem nad Samuraiem za około 7'000 a resztę po prostu przeznaczyć na modyfikacje zawieszenia które chciałbym podwyższyć i kupić pożądne opony... Jeśli ktoś ma swoje zdanie na ten temat bardzo chętnie go wysłucham, może ktoś zaproponyje inne auto? Proszę o rady. Z góry bardzo dziękuję
A ić

chciaż...nie...przemyślałem, kup sobie rower

to ja ci poradzę na dzień dobry....takie rzeczy to tylko w erzeOgonek_ pisze:...bardzo ważne jest dla mnie aby auto nie paliło astronomicznych ilości paliwa ponieważ zamieżam nim bardzo dużo jeździć w terenie po prostu żeby nabierać praktyki za kułkiem, bardzo ważne jest też aby części do modyfikacji były łatwo dostępne i nie kosztowały kosmicznych pieniędzy...

chciaż...nie...przemyślałem, kup sobie rower

Ostatnio zmieniony śr maja 30, 2007 3:52 pm przez danp, łącznie zmieniany 1 raz.
Samurai '94, Collins Mudmax 29", lekko dłubnięty
black CR-V '08
black CR-V '08
- michal_cobra
-
spokojnie...
nie oczekuję że auto będzie palić 0,2l na 100km, ale nie chciałbym też kupić takiego które będzie palić 30L ,nie mam problemów z myślenie i wiem że każdy silnik ma jakieś limity spalania ja nie chciałbym przekroczyć pewnej swojej granicy bo wtedy moje auto będzie stało w garażu. A co do Vitary o ile dobrze wiem to nie ma reduktora, może się mylę ale dlatego kożystam z tego forum żeby się czegoś więcej dowiedzieć, wiem że nic nie ma za darmo ale chyba logiczne jest ze części będą tańsze do Samuraia niż do G klasy, więc jeśli ktoś widzi różnicę pomiedzy tymi autami to może są też osoby które widzą różnicę pomiędzy Samuraiem a Vitarą? nie jestem off-road owym guru z beskresną skarbnicą wiedzy dlatego się was pytam co było by lepsze z tych dwóch aut.
Nie wiem gdzie widziałeś vitarę bez reduktora, chyba że ktoś wymontował
Wydaje mi się że nie znajdziesz samochodu który mało pali w terenie. Tak dla przykładu mój ostatnio spalił 17L....na 25km
Więc życzę powodzenia w poszukiwaniach auta ekonomicznego w terenie
A co do wyboru to już ci @TomaszRT powiedział...z taką kasą zapomnij o vitarze

Więc życzę powodzenia w poszukiwaniach auta ekonomicznego w terenie

black CR-V '08
black CR-V '08
No skoro @ogonek uważa że 30L/100km w terenie to jest dużo to zdecydowanie nie powinien nawet myśleć o jeździe w terenie...no chyba że tą vitarą bez reduktorarort_ pisze:Ej, stary, a ile ma palić to auto w terenie? Tzn jaka jest ta Twoja górna granica? Bo może sie okazać, że nie ma sensu kupować żadnego z wymienionych, ani żadnego w ogóle...

black CR-V '08
black CR-V '08
hehe yto jakis lajcik byldanp pisze:Nie wiem gdzie widziałeś vitarę bez reduktora, chyba że ktoś wymontowałWydaje mi się że nie znajdziesz samochodu który mało pali w terenie. Tak dla przykładu mój ostatnio spalił 17L....na 25km
![]()
Więc życzę powodzenia w poszukiwaniach auta ekonomicznego w terenie![]()

moja suza spalila ostatnio nad Wisłą 15 L Pb na 4.5 km

nie wiem czy to duzo :??

era Hdi
BYŁ-> Samurai, Y60 ..

BYŁ-> Samurai, Y60 ..
No pewnie że lajcik bo z 4 letnim szkrabem na pokładzieramzes pisze:hehe yto jakis lajcik byl
moja suza spalila ostatnio nad Wisłą 15 L Pb na 4.5 km![]()
![]()
nie wiem czy to duzo :??

black CR-V '08
black CR-V '08
Generalnie radzę zacząć tak jak ja, od uaza. Najlepsze auto do nauki. Części tanie, zakup oscyluje gdzieś w granicy 5 tyś. zł. Resztę możesz zainwestować w "bayer" off-road-owyZa te geldy auto będzie jeżdżące, z gazem lub diesel. Chyba, że potrzebujesz auto do szpanu to coś innego. Jeśli w teren, bardzo dobre. Sam naprawisz, jeśli wiesz co to młotek i wiesz jak się go używa. Powodzenie życzę w terenie i zakupie.
Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"
"nullo retentus impedimento"
- Marta&Marek
-
- Kontaktowanie: