Witam.
Sprawa jest następująca:
Samurai '93 1.3( wtrysk ) - kopci na niebiesko tylko i jedynie podczas hamowania silnikiem. W innych przypadkach zero widoku spalin ( czy to zimny czy ciepły ).
Ktoś może pomóc w określeniu przyczyny i kosztów?
samurai - kopci przy hamowaniu silnikiem
Moderator: Albert_N
-
Naprawa w wersji minimum (pierścienie + kpl. uszczelnień silnika) kosztowała kumpla 500 zł + robocizna...
Jest pewne ryzyko co do efektów, bo jak cylindry sa juz podjechane, to poprawa jest na krótko, ale w/w przypadku jest po ponad 10 tyś. nadal OK.
Czyli jak TYLKO łyka oleum, a kompresja jest nadal znośna, to szanse na długotrwały efekt sa wieksze...
Jest pewne ryzyko co do efektów, bo jak cylindry sa juz podjechane, to poprawa jest na krótko, ale w/w przypadku jest po ponad 10 tyś. nadal OK.
Czyli jak TYLKO łyka oleum, a kompresja jest nadal znośna, to szanse na długotrwały efekt sa wieksze...
Uszczelniacze zaworowe i najprawdopodobniej wyrobione prowadnice zaworowe, ew. trzonki zaworów. Koszt? Jak pytałem, to se wolałem kupić nowy silnik (bo cylindry też nie bardzo z tłokami były dopasowane...). Kopci przy hamowaniu silnikiem, bo wtedy w kanale dolotowym tworzy się duże podciśnienie i olej jest zasysany przez te 'nieszczelności'. Zmniejszysz koszty do minimum, jak se sam głowice zrzucisz i rozbroisz. A tera idź proszę ładnie się przywitaj w jednym z przyklejonych na górze tematów...
Jak coś, to dzwoń: 609 539 773
Re: samurai - kopci przy hamowaniu silnikiem
Miałem dokładnie to samo. Efekt? >> widać w poście "remont - ciekawostaka" u mnie jadło ponad 1,3l na 1k km. Powody - krzywa korba brak pierscieni olejowych i nie domykający sie zaworek...MichałSz pisze:Witam.
Sprawa jest następująca:
Samurai '93 1.3( wtrysk ) - kopci na niebiesko tylko i jedynie podczas hamowania silnikiem. W innych przypadkach zero widoku spalin ( czy to zimny czy ciepły ).
Koszty
Pierscienie panewki zaworek uszczelki komplet > 500zł
do tego doszły tłoki bo preparat do "odnagarowywania" zjadł wiecej niz nagar

Jak by nie rabaty i machloje przyjaciół to by było ponad 1200 ale udało sie zmiescic w 800zł teraz docieram i czekam na efekty ... moze taniej kupic cos pewnego zdemontowanego...

Bartek
Re: samurai - kopci przy hamowaniu silnikiem
MichałSz pisze:Witam.
Sprawa jest następująca:
Niestety początek końca. Miałem tak z pół roku. Teraz jest duuzo gorzej bo kopci cały czas tak ze nic do tyłu nie widzę.
Załóż sobie skarbonkę w samuraju z naklejką "Na nowy silnik" i codziennie wrzucaj tak z 10zł bo będzie tylko gorzej.