Kupno vitary 1.6 z gazem

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

billy04
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Kupno vitary 1.6 z gazem

Post autor: billy04 » czw lip 05, 2007 1:05 pm

Witam wszystkich. Jestem nowicjuszem i chciałbym kupić vitarę najchętniej z gazem, spotkałem się z czymś takim, że vitara z gazem ma przerobiony silnik w ten sposób, że układ wtryskowy zastąpiono gaźnikiem. Co o tym myśleć i jak w ogóle vitary radzą sobie z gazem, przepraszam jeśli ten temat się już przewinął ale mam ograniczony dostęp do internetu i nie mam kiedy przejrzeć dokładnie forum pozdrawiam.

Awatar użytkownika
ZURIT
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: ZURIT » czw lip 05, 2007 1:27 pm

kolego miły, gaz to jest dobry do zapalniczek...
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Marta&Marek

Kontaktowanie:

Post autor: Marta&Marek » czw lip 05, 2007 2:14 pm

ZURIT pisze:kolego miły, gaz to jest dobry do zapalniczek...
pozdrawiam
Eeee tam, zależy, do czego kolega będzie używać auta. Jeśli na wyprawy :wink: to na samym PB, to masakra. Jeśli auto i w teren (bez ekstremu) i na co dzień, to :)2

Ale o patencie z zamianą wtrysku na gaźnik, to słyszałem tylko raz i to nie z powodu gazu :wink: BTW vitek na gaźniku raczej mało widziałem.
Krowa - KDJ95 skundlona przekaźnikiem z GMa ;)

Awatar użytkownika
papas

Post autor: papas » czw lip 05, 2007 2:26 pm

Może kolega słyszał o gaźniku BLOS, ale to zamiast mixera się zakłada a nie zamiast wtrysku.
Przy montażu instalacji najważniejsza jest jakość wykonania przyłącza, jak również producent instalacji.
Zakładając że auto będzie jeździło ileśtam kilometrów rocznie można sobie obliczyć ile to będzie kosztowało i czy się opłaca.
Ja zakładając gaz liczyłem że będe robił 20 tyś. km rocznie, niewiem gdzie nabiłem te 42 tyś :D, ale dla mnie się opłaca.
Problem jest tylko taki że w kilkunastoletnim aucie nic nie jest już nowe i trzeba przynajmniej raz na dwa tygodnie przejechać pare km na benzynie. Można wtedy uniknąć zapieczenia wtryskiwacza i spalenia kompa, całość kosztowała mnie 275 PLN, ups :-?
A vitki na gaźniku to widziałem że z wysp przywożą.
Jeśli coś jest grzechu warte, to i grzech nie spróbować...

Awatar użytkownika
pawel----b

Post autor: pawel----b » czw lip 05, 2007 10:45 pm

powiem szczerze jezeli gaz to tylko sekwencyjny nic dodac nic ujac
spalanie smiesznie niskie a i juz mozna zamontowac sekwencje za 1800zl do vitarki (4gary )
powaznie nie wiem o co ludziom chodzi z tym gazem przeciez to takie samo paliwo jak inne a to ze tansze to chyba tylko na plus
a jak sie nie dba o podstawowe czynnosci to wszystko sie psuje diesel benzyna czy tam gaz

Awatar użytkownika
galubap

Post autor: galubap » czw lip 05, 2007 11:09 pm

pawel----b pisze:powaznie nie wiem o co ludziom chodzi z tym gazem przeciez to takie samo paliwo jak inne a to ze tansze to chyba tylko na plus
a jak sie nie dba o podstawowe czynnosci to wszystko sie psuje diesel benzyna czy tam gaz
Dokładnie :)2
A ludzie narzekają, bo wielu gazowników odwala straszną kichę i później zaczyna się jazda. Ja miałem to szczęście, że kupiłem Vitarę od właściciela autogazu, praktycznie 0 problemów. A przy spalaniu Vitary gaz to naprawdę niemałe oszczędności.

Pozdrawiam:
Przemek

Awatar użytkownika
Marta&Marek

Kontaktowanie:

Post autor: Marta&Marek » pt lip 06, 2007 7:21 am

pawel----b pisze:spalanie smiesznie niskie
Tak ogólnie, czy w vitarze ?? 8)
Krowa - KDJ95 skundlona przekaźnikiem z GMa ;)

Awatar użytkownika
pawel----b

Post autor: pawel----b » pt lip 06, 2007 7:34 am

w porownaniu do 12 litrow benzyny vitarki 12 litrow gazu to naprawde malutko
ja jestem i bylem przeciwnikiem starego gazu ale sekwencja to jest REWELACJA nie wiesz kiedy sie zmienia na gaz i gdyby nie kontrolka i butla w bagazniku nie wiedzial bys ze masz gaz

Awatar użytkownika
Neno
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Neno » ndz lip 08, 2007 10:59 am

pawel----b pisze:w porownaniu do 12 litrow benzyny vitarki 12 litrow gazu to naprawde malutko
ja jestem i bylem przeciwnikiem starego gazu ale sekwencja to jest REWELACJA nie wiesz kiedy sie zmienia na gaz i gdyby nie kontrolka i butla w bagazniku nie wiedzial bys ze masz gaz
Ja zamontowałem zwyklą i też jeździ :) I naprawdę nie czuję kiedy mi się przełancza z PB na LPG . Nie mażadnej elektroniki więc nie ma co się psuć w ytrakcie głębokiego brodzenia czy innych wstrząsów pod czas przepraw typowo terenowych .

kozioU

Post autor: kozioU » ndz lip 08, 2007 2:35 pm

pawel----b pisze: 12 litrow benzyny vitarki
:o tyle to moja pali przy normalnej jeździe po mieście, przy zmianie stylu jazdy na "emeryta" zużycie jeszcze spada :lol:

Awatar użytkownika
Neno
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Neno » ndz lip 08, 2007 3:14 pm

pawel----b pisze:w porownaniu do 12 litrow benzyny vitarki 12 litrow gazu to naprawde malutko
Jakoś dziwnie mało . Choć na seryjnych kapciach mieściła mi się w 11L/100km . Teraz wychodzi 13,5 PB a LPG jeszcze nie wiem - nie liczyłem :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”