Felgi 7,5 z ET -6 do opon 235/75/15
Moderator: Albert_N
Felgi 7,5 z ET -6 do opon 235/75/15
Jak w temacie: czy w liftowanej Vitarze opony 235/75/15 na felgach 7.5 z ET -6 będą gdzieś obcierać przy skręcie lub wykrzyżach?
-
- michal_cobra
-
Obawiam się, że bedą obcierać o rant nadkola.
Mam takie felgi i nie założyłem na nie 235/75/15 tylko kupiłem felgi "trójkąty od samuraja.
Felga 7,5 cala jest moim zdaniem za szeroka do opony 235.
Opona będzie żle wyglądać na tekiej feldze.
To jest fajna felga do opony 255/60.
Jesli kupisz 235/75 o wysokości całkowitej 74 cm to raczej będzie obcierać chyba że masz lift ze 3 cale.
ja mam kumho 235/75 ale one mają 72 cm i jest na "trójkątach " OK.
Postaw auto na wykrzyżu i zobacz jak Twoje aktualne opony się mieszczą i jaką maja wysokość całkowitą.
Mam takie felgi i nie założyłem na nie 235/75/15 tylko kupiłem felgi "trójkąty od samuraja.
Felga 7,5 cala jest moim zdaniem za szeroka do opony 235.
Opona będzie żle wyglądać na tekiej feldze.
To jest fajna felga do opony 255/60.
Jesli kupisz 235/75 o wysokości całkowitej 74 cm to raczej będzie obcierać chyba że masz lift ze 3 cale.
ja mam kumho 235/75 ale one mają 72 cm i jest na "trójkątach " OK.
Postaw auto na wykrzyżu i zobacz jak Twoje aktualne opony się mieszczą i jaką maja wysokość całkowitą.
Scenic RX4 2000
Suzuki Sidekick '93 automat, lift 2,5", MT
Patrol GR '94
Patrol GR '94
Re: Felgi 7,5 z ET -6 do opon 235/75/15
Powedz jaki masz lift. Przy b. małym mogą przytrzec na maksymalnym wykrzyżu o tylny rant nadkola.Indiana pisze:Jak w temacie: czy w liftowanej Vitarze opony 235/75/15 na felgach 7.5 z ET -6 będą gdzieś obcierać przy skręcie lub wykrzyżach?
Była Vitara, Jimnik, Terrano II, Terracan, KIA Sportage Grand a teraz SS Kyron.
Jak obciera cośik o nadkola to najlepiej przyciąć, jak obciera o resor lub radiusa to albo stosujemy ograniczniki skrętu albo dystanse albo wycinamy resor lub radiusa i problem znika definitywnie.
Trochę według mnie szeroka ta felga może ci się roszczelnaić opona przy rancie ale jak się nie ma co się lubi.....
Trochę według mnie szeroka ta felga może ci się roszczelnaić opona przy rancie ale jak się nie ma co się lubi.....

TOYOTA&GAZ , to tak w sam raz.
Ja na orginalnych amorach i podkładkach pod spręzyny +2cm i felgach ET3 miałem na styk z tyłu. Więc przy ET -6 powinno dać radę przy 60 mm z tyłu. Jeszcze zależy jak głęboko wejdzie tylne koło.Indiana pisze:Lift: 45 mm przód, 60 mm tył.
Opony mają wysokość 72 cm.
Jakie są Wasze doświadczenia z "trójkątami" od Samuraia, dają radę przy takich oponach?
Wiem, że można tak zrobić, ale zamiast ingerować w zawieszenie wolałbym rozwiązać problem za pomocą dobrze dobranych felg.BĄKU pisze:Jak obciera cośik o nadkola to najlepiej przyciąć, jak obciera o resor lub radiusa to albo stosujemy ograniczniki skrętu albo dystanse albo wycinamy resor lub radiusa i problem znika definitywnie.
Generalnie chodzi o to, że mam do wyboru felgę "trójkąt" od Samuraia oraz wspomnianą felgę 15 7,5 ET -6 i nie wiem która będzie lepsza.
Ja mam lift ok taki jak TY czyli 60mm tył i około 50 przód i opony o srednicy calkowitej 72 cm i na felgach trójkątach od samuraja chodzą super.
Nie obciera o ramę ani o nadkola.
Na wykrzyżach tył bardzo ładnie wchodzi w nadkole tył.
Jest optymalnie.
Jeżdżę tak od kwartału i jest super.
Nie obciera o ramę ani o nadkola.
Na wykrzyżach tył bardzo ładnie wchodzi w nadkole tył.
Jest optymalnie.
Jeżdżę tak od kwartału i jest super.
Scenic RX4 2000
Patrol GR '94
Patrol GR '94
Jeśli ET jest +15 to razej będą obcierać. Moje ATR-y (73 cm) zostawiły ślady wytarć ma ramie przy ET3.Indiana pisze:Ale "trójkąty" od Samuraja mają chyba ET około +15, opony nie obcierają Ci przy skręcie o ramę?
Ja bym brał ET -6. Jakby co to przytniesz albo wyklepiesz rant tylnego nadkola. A te 60 mm to masz na dystansie czy rozciagnięta spreżyna orginalna? Jak masz amory zmodyfikowane?Indiana pisze:Generalnie chodzi o to, że mam do wyboru felgę "trójkąt" od Samuraia oraz wspomnianą felgę 15 7,5 ET -6 i nie wiem która będzie lepsza.
Sprężyna jest rozciągnięta, a amortyzatory przedłużone.
Nie jestem właśnie pewien jakie jest ET tych "trójkątów" bo niestety na feldze nie jest ono podane, a na forum pojawiają się sprzeczne informacje.
Natomiast z tej tabeli http://rozmiaryfelg.com/suzuki.htm wynika, że mają ET + 10.
Nie jestem właśnie pewien jakie jest ET tych "trójkątów" bo niestety na feldze nie jest ono podane, a na forum pojawiają się sprzeczne informacje.
Natomiast z tej tabeli http://rozmiaryfelg.com/suzuki.htm wynika, że mają ET + 10.
mam alu 7" et +12
czekam na kumho mt 235/75r15
lift 2"
będzie obcierać
teraz mam 215r15 i jest
czekam na kumho mt 235/75r15
lift 2"
będzie obcierać

teraz mam 215r15 i jest

SUZUKI VITARA wahacze (produkuje je)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/82e ... 14956.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/82e ... 14956.html
- pawel----b
Masmo pisze:Ja na orginalnych amorach i podkładkach pod spręzyny +2cm i felgach ET3 miałem na styk z tyłu. Więc przy ET -6 powinno dać radę przy 60 mm z tyłu. Jeszcze zależy jak głęboko wejdzie tylne koło.Indiana pisze:Lift: 45 mm przód, 60 mm tył.
Opony mają wysokość 72 cm.
Jakie są Wasze doświadczenia z "trójkątami" od Samuraia, dają radę przy takich oponach?
co do podkladek pod sprezyny gdzie je moge dostac

DO WYNAJĘCIA AUTO LAWETY NA KAT B
ZIELONKA 500-682-935
ZIELONKA 500-682-935
Znalazłem w warsztacie handlującym amorami w Elblągu:pawel----b pisze:...co do podkladek pod sprezyny gdzie je moge dostac?
MK Service
055 233 66 09
Elbląg Grynwaldzka 43a
Facet ściągał to z jakiejś hurtowni. Pewnie klepie to jakiś prywaciarz....