Elastyczna rura 50mm - skąd/od czego ???
Moderator: Albert_N
Elastyczna rura 50mm - skąd/od czego ???
Mam pytanko jak w temacie - potrzebuję do snorkela elastyczną rurę / węża, gładką wewnątrz o średnicy 50 mm, najlepiej na tyle sztywną, żeby jej oczywiście nie ścisnęło po dodaniu gazu. Wiecie skąd coś takiego można zdobyć lub gdzie kupić i w jakich pieniążkach mniej więcej?
Ponoć coś takiego stosują elektrycy - w takich wężach chyba układają przewody w ziemi.... tylko nie wiem czy są one gładkie w środku?
Wedle lektury forum musi być ona w środku gładka, żeby nie powstawały zawirowania powietrza...
Ponoć coś takiego stosują elektrycy - w takich wężach chyba układają przewody w ziemi.... tylko nie wiem czy są one gładkie w środku?
Wedle lektury forum musi być ona w środku gładka, żeby nie powstawały zawirowania powietrza...
Szalony Iwan EVO (kto by zliczył!)

dokładnie o coś takiego mi chodziłoczorny pisze:producent FAGUMIT przeznaczenie do oleju idealnie sie nadaje ja kupilem w AGROMA czesci do maszyn rolniczych

Mistrzu - jaka może być orientacyjna cena takiego węża za metr?
Kurcze, może by się udało coś fajnego zrobić z takiego węża.... Masz jakieś fotki swojego snorkela z tym wężem? jesli tak to ślicznie proszę o podesłanie: miroslawgut@wp.pl

O widzisz!! To było kolejne pytanie, które mi się nasunęłoklucz13 pisze:Lepsza jest 70mm bo idealnie na wciski wchodzą kształtki kanalizacyjne

Dzięki za podpowiedzi, czekam z niecierpliwością na fotki w takim razie

Jak już zmotam to się pochwalę

tak jest u mniehttp://miszaz.wrzuta.pl/obraz/bHlXKfO4tO/da6
To jest przewód powietrzny kupiony w sklepie z częściami do sam.ciężarowych.Niedrogo.
To jest przewód powietrzny kupiony w sklepie z częściami do sam.ciężarowych.Niedrogo.
LT Sven Hedin prawie terenówka.
Ta rura jest gładka wewnątrz czy perforowanamichał-z pisze:tak jest u mniehttp://miszaz.wrzuta.pl/obraz/bHlXKfO4tO/da6

W środku jest głdka bo powleczona gumą.Idąc dalej,spiralne zbrojenie z drutu a na zewenątrz jakaś sztywna tkanina.Wewnątrz ze względu na zwoje drutu jest delikatnie pokarbowana (W żadnym wypadku perforowana!!).
Wcześniej jeździłem tym samym autem z rurkami PCV i nie widzę żadnej różnicy.
Wcześniej jeździłem tym samym autem z rurkami PCV i nie widzę żadnej różnicy.
LT Sven Hedin prawie terenówka.
- Dudu
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
perforowana=dziurawiona to tak w woli ścisłości.
A co giętkich rur 50mm to może dobra była by rura stosowana do węży ssących lub tłoczących dostępna w każdym markecie budowlanym. Gładka w środku, da się formować po zamoczeniu we wrzątku (naciągniesz na każda kształtkę nawet o przekroju nie owalnym-wypraktykowane) koszt ok. 25 zł/mb. Ktoś ma tu taki patent ale nie pamiętam kto
A co giętkich rur 50mm to może dobra była by rura stosowana do węży ssących lub tłoczących dostępna w każdym markecie budowlanym. Gładka w środku, da się formować po zamoczeniu we wrzątku (naciągniesz na każda kształtkę nawet o przekroju nie owalnym-wypraktykowane) koszt ok. 25 zł/mb. Ktoś ma tu taki patent ale nie pamiętam kto
- Dudu
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Jak to węże ssąco/tloczące... ssą i tłoczą a co to juz wedle woli urzytkownika.
Głównie urzywa się ich do wody/ścieków. Ja stosowałem je w pompach o dużej wydajnośći...
sam wąż jest przezroczysty i ma biały twardy oplot też z tworzywa
W każdej Kastobramie lub Praktycznymarkerze masz dział z weżami tam je znajdziesz...
oczywiście sa mniej dostępne miejsca jak sklapy hydrauliczne, najtaniej znalazłem na kolejowej w warszawie...
o prosze na nawet jest na Alledrogo...
http://www.allegro.pl/item258407846_waz ... ator_.html
http://www.allegro.pl/item257106243_waz ... ktura.html
no ale za wysyłkę to już sami niewiedzą ile brać...

Głównie urzywa się ich do wody/ścieków. Ja stosowałem je w pompach o dużej wydajnośći...
sam wąż jest przezroczysty i ma biały twardy oplot też z tworzywa
W każdej Kastobramie lub Praktycznymarkerze masz dział z weżami tam je znajdziesz...
oczywiście sa mniej dostępne miejsca jak sklapy hydrauliczne, najtaniej znalazłem na kolejowej w warszawie...
o prosze na nawet jest na Alledrogo...
http://www.allegro.pl/item258407846_waz ... ator_.html
http://www.allegro.pl/item257106243_waz ... ktura.html
no ale za wysyłkę to już sami niewiedzą ile brać...

Ja ... miałem - zdemontowałem bo LPG świrowało, przerobiłem na stożek w środku ale to pomyłka bo nie słychać nawet własnych myśli i teraz czytam co to tu za rury stosujecie bo kolejną wersje zrobić trzeba.Dudu pisze: A co giętkich rur 50mm to może dobra była by rura stosowana do węży ssących lub tłoczących dostępna w ....Ktoś ma tu taki patent ale nie pamiętam kto
A ta rura ~50mm to np w elektrycznym służy do wprowadzania przewodów do skrzyń rozdzielczych ... twarda i poddaje sie nawet bez wody ale czy ta perforacja w środku nie przeszkadza to pewny nie jestem.
Bartek
Dudu pisze:Rury osłonowe od elektryki sa słabe i kruche, a wewnętrzne karby nie perforacja moga mieć wpływ na przepływ powietrza... ...

Bartek
A może rura PE (wodociagowa)
Jest to bardzo mocne tworzywo. Napewno nie pęknie pod naporem gałezi. Można trochę wygiąć ale raczej trzeba jakieś kolanka stosować. Wszędzie można dostać niebieskie ale są też czarne. Są krztałtki i złączki.
No i jest taniutka....

No i jest taniutka....
Była Vitara, Jimnik, Terrano II, Terracan, KIA Sportage Grand a teraz SS Kyron.
Nie filozuj, swoim jeszcze nie dryfowałeś, a ja już tak... i to bez snorkelashrek4x4 pisze:Zelmer na wode ma idealna, i biala jest w sam raz do Ciebie, nawet sie zleje z kolorem" Pralki"

Dzisiaj zakupiłem na skladnicy maszyn wypas rurę z grubaśnego tworzywa z wplecionym zbrojeniem, gładka w środku, 24zł/mb - jak zrobie (pewnie za pół roku

@ Klucz13 - dzięki za fotki!!