fotele vitara - ból pleców
Moderator: Albert_N
fotele vitara - ból pleców
Witam
Mam pewien problem z fotelami od vitary - jeżdżę nią od miesiąca - mianowicie nawet przy dość krótkiej jeździe czuje iż mają za chyba słabo wyprofilowanązęść lędźwiową (?) co objawia sie u mnie bólem pleców w tym mniej wiecej rejonie.
Wydaje mi sie iż dobrze by było aby w okolicy lędźwiowej fotel był twardszy, bądź "bardziej wystawał ku przodowi"
W temacie foteli występują w zasadzie watki dotyczące samuraja w vitarach nikt sie jak na razie nie chwalił wyminą, ani nie pytał o szczegóły. Nie wiem czy bóle wynikają ze złego ustawienia fotela, czy też może z tego iż już utracił swoj pierwotny profil.
Zastanawiam sie czy wymiana fotli jest dobrym rozwiązaniem ?
Czy fotele od np. crx (które mają na tym forum raczej dobrą opinię) beda również pasować do vitary?
I czy w vitarze (podobnie jak w samuraju) fotel pasażera będzie niżej?
Mam pewien problem z fotelami od vitary - jeżdżę nią od miesiąca - mianowicie nawet przy dość krótkiej jeździe czuje iż mają za chyba słabo wyprofilowanązęść lędźwiową (?) co objawia sie u mnie bólem pleców w tym mniej wiecej rejonie.
Wydaje mi sie iż dobrze by było aby w okolicy lędźwiowej fotel był twardszy, bądź "bardziej wystawał ku przodowi"
W temacie foteli występują w zasadzie watki dotyczące samuraja w vitarach nikt sie jak na razie nie chwalił wyminą, ani nie pytał o szczegóły. Nie wiem czy bóle wynikają ze złego ustawienia fotela, czy też może z tego iż już utracił swoj pierwotny profil.
Zastanawiam sie czy wymiana fotli jest dobrym rozwiązaniem ?
Czy fotele od np. crx (które mają na tym forum raczej dobrą opinię) beda również pasować do vitary?
I czy w vitarze (podobnie jak w samuraju) fotel pasażera będzie niżej?
Re: fotele vitara - ból pleców
Myślę, że tak. Jak źle ustawię fotel, mam to samo. U mnie optymalna pozycja, to fotel przysunięty do przodu tak, że nogą trącam breloczek od kluczyków, a oparcie dość położone. Zanim ją znalazłem, męczyłem się chyba z pół rokuqrt pisze:Nie wiem czy bóle wynikają ze złego ustawienia fotela

Pamiętaj aby nie utrudniać sobie prowadzenia samochodu. Wygoda, wygądą a bezpieczeństwo wymaga swoje. Ja mam dosyć blisko dosunięty fotel ale oparia nie kładę. Jest lekko odchylone. Dzięki teku mam możliwość swobodnego obracania kierownicą. Bóle pleców pojawiają się, gdy oparcie jest ustawione zbyt pionowo.
‘Nie jestem panem waszych sumień’ Zygmunt II August
- artur krzysztof wnorowski
-
A dla mnie te w Vitarze to też poracha. Podobnie jak kolega odczuwam bul pleców. Pomaga większe położenie oparcia ale gorzej się wtedy prowadzi....artur krzysztof wnorowski pisze:moze najpierw masaz potem trzeba zainewstowac w folele
a tak powaznie moze to poczatek choroby plecow zainwestuj w zdjecie rentgenowskie
na jakim fotelu bym nie jezdzil jest git
Chętnie bym te fotele wymienił. Ciekawe od czego by pasowało p&p??
Była Vitara, Jimnik, Terrano II, Terracan, KIA Sportage Grand a teraz SS Kyron.
- Misiek Bielsko
-
- Kontaktowanie:
- artur krzysztof wnorowski
-
Właśnie! chyba jest to sprawa zwyrodnień kręgosłupa
Bo jak dla mnie foteliki są OK. Tylko niech mi ktoś powie czy można ustawić kąt pochylenia fotela "ten stały" jak pochylam oparcie i potem odciągam do pierwotnej pozycji to zatrzymuje się pionowo pod kątem prostym i musze sięgać drugą ręką i regulować oparcie i tak codziennie po kilka razy.
Zaglądałem tam pod fotel ze dwa razy i nic nie rozumiem z tej konstrukcji.
Pytanie jest takie można czy nie można to jakoś ustawić.

Zaglądałem tam pod fotel ze dwa razy i nic nie rozumiem z tej konstrukcji.
Pytanie jest takie można czy nie można to jakoś ustawić.

vitara 91', 1.6 8v Hard Top