antena do CB a Samurai
Moderator: Albert_N
antena do CB a Samurai
Witajcie
Ponieważ nie znalazłem zakładam nowy wątek
Z wolna dojżewam do zakupu CB radia Model już z grubsza wybrałem choć jeszcze się nad nim zastanawiam ale mam inny problem otóż gdzie w Samuraiu (cabrio) zainstalować antenę żeby to działało jak należy chętnie na stałe bo do magnesówek nie bardzo mam przekonanie.Możecie jakoś doradzić?
Ponieważ nie znalazłem zakładam nowy wątek
Z wolna dojżewam do zakupu CB radia Model już z grubsza wybrałem choć jeszcze się nad nim zastanawiam ale mam inny problem otóż gdzie w Samuraiu (cabrio) zainstalować antenę żeby to działało jak należy chętnie na stałe bo do magnesówek nie bardzo mam przekonanie.Możecie jakoś doradzić?
- artur krzysztof wnorowski
-
- MotoManiek
-
- artur krzysztof wnorowski
-
Grzanek pisze:Wsadziłem tam przykręcaną antenę do CB i działai zbiera ładnie.
Chodzi o to zeby ci nie zajeb...radia i anteny a czy zbiera czy nie 5 km w koło wystarczy na jazdy weekendowe i trase a plandeka ma to do siebie ze kusi przemysl i zrób jak starsi i bardziej doswiadczeni radzą
do dzis mi zal ONWY a jeszcze bardziej pieniedzy na reperacje plandeki hard top i inne cuda zeby gejom było trudniej cos ukrasc
pozatym taki luj nie wie ze jest suwak
niszczy zamek potem srubokretem bo zamka nie zdołał sforsować wbija sie w okienko i rwie do dołu jak wyszedłem rano to mi rece i majtki opadły
no ja radio, CB i antenę wyjmuje z samochodu (zostaje na blasze tylko to oczko do którego się przykręca antenę. Po mieście w ogóle nie używam ani radia ani CBno i antena zdjęta właśnie żeby nie kusić debili, którzy nie pomyślą, że można poprostu odpiąć plandekę... (co nie znaczy, że to pochwalam) w sumie to w samochodzie w śroku mam tylko metalową skrzynkę z narzędziami, ale i tak myślę, o przeniesieniu jej pod maskę, bo nigdy nie wiadomo co się komu spodoba...
Sj410, trochę liftu itd.
Ooo topic na czasie 
Kupiłem CB i antene 165cm przykręcaną na stałe... podpowiedzcie gdzie zamontować te sprzęty. Mam samuraja blaszanke i nie mam zapasu na klapie (światełka i takie tam
), więc antena na dach albo gdzieś indziej. Może dać ją w słupki albo między maską a szybą - tylko wtedy będzie mi niepotrzebnie ekranować..? Najbardziej pasowałoby mi zrobić dziure na środku w przedniej części dachu i już, ale pytanie jak długo wytrzyma.. W przyszłości ma być klatka (oby w przyszłym roku) więc wtedy luz..
Drugi problem to gdzie w środku upchnąć CB-radio? Pod zwykłym radiem jest mało miejsca, bo drążek zmiany biegów wadzi... może na 'podszybie'? Tylko, wtedy szybko podwędzą mi to nieszczęsne CB....

Kupiłem CB i antene 165cm przykręcaną na stałe... podpowiedzcie gdzie zamontować te sprzęty. Mam samuraja blaszanke i nie mam zapasu na klapie (światełka i takie tam

Drugi problem to gdzie w środku upchnąć CB-radio? Pod zwykłym radiem jest mało miejsca, bo drążek zmiany biegów wadzi... może na 'podszybie'? Tylko, wtedy szybko podwędzą mi to nieszczęsne CB....
Nie watro zostawiać radia w samochodzie.
Czyli mozliwość szybkiego montażu (i demontażu). W miarę wysoko umiejscowione radio, aby nie utopić. Może gdzieć pod sufitem?
Antena montażowa z możliwością odkręcenia bata.
W vitce mam odkręcany bat o długości 180 cm. Radio (czasowo) zalega między fotelami. Zawsze (jedno i drugie) zabieram do domu.
Czyli mozliwość szybkiego montażu (i demontażu). W miarę wysoko umiejscowione radio, aby nie utopić. Może gdzieć pod sufitem?
W vitce mam odkręcany bat o długości 180 cm. Radio (czasowo) zalega między fotelami. Zawsze (jedno i drugie) zabieram do domu.
‘Nie jestem panem waszych sumień’ Zygmunt II August
Neony będą jak znajde odpowiedni zestaw obniżający zawieszenieGrzanek pisze:a po co Ci takie bajery?
Jeszcze sobie neony pod spód walnij i będzie komplet do chorągiewki

Auto stawiam w jako takich miejscach, więc mam nadzieję, że będzie dobrze. Gorzej na mieście....sla66 pisze:Nie watro zostawiać radia w samochodzie.
U mnie radyjko jest na podsufitce (hardtop)
Metalowy uchwyt trzymający radio jest przyklejony klejem dwuskładnikowym (Bizon) i jak narazie robi dobrze.
Antena (magnes) była z przodu przy szybie po prawej stronie, jednak zbierała troche zakłuceń z silnika. Teraz jest na dachu (lewy tył). Przykręciłem do dachu blache o wymiarach troche większych od magnesu anteny, połączyłem ją z masą samochodu i teraz robi bardzo dobrze.
Metalowy uchwyt trzymający radio jest przyklejony klejem dwuskładnikowym (Bizon) i jak narazie robi dobrze.
Antena (magnes) była z przodu przy szybie po prawej stronie, jednak zbierała troche zakłuceń z silnika. Teraz jest na dachu (lewy tył). Przykręciłem do dachu blache o wymiarach troche większych od magnesu anteny, połączyłem ją z masą samochodu i teraz robi bardzo dobrze.
ONE LIFE.LIVE IT.
2005-2009 Samurai 1,3i
2009-NOW LR Defender 110 300Tdi
2005-2009 Samurai 1,3i
2009-NOW LR Defender 110 300Tdi
Ja radio mam w miejscu po popielniczce i bardzo je sobie chwalę, bo w wygodnym miejscu jest i wyjąć można bez problemu. Mam plandekę ale jeżeli chceszradiozamontowac pod "dachem" to możesz wykorzystac mocowanie lusterka wewnętrznego, tzn. wstaw między lusterko a ramkę szyby odpowiednie mocowanie,np. kątownik metalowy szeroki na kilka cm (w sklepach stolarskich i z mat. budowlanymi duży wybór) tak, żebyś mógł przymocować uryginalnymi uchwytami od radia. Widziałemi wygląda całkiem fajnie a dodatkowym plusem jest to że dostep dobry i głową też się o to nie powinieneś uderzyć 
A antene mamniestetyz boku samochodu za tylnym nadkolem
Łatwoo uszkodzenia i zamierzam przenieśćna mocowanie tylnego koła, choć montażysta radia to odradzał. Ale koledzy piszą że robi

A antene mamniestetyz boku samochodu za tylnym nadkolem

Był Samuraj na MT
Była Navara na AT...
Jest Sharan 4Motion
Była Navara na AT...
Jest Sharan 4Motion

Dzięki za info
CB obok zapalniczki chyba mi się nie zmieści - ale rozwiązanie świetne, gdzieś na forum widziałem fotke. W takim razie sprzęcik pod dach pójdzie i najwyżej kilka śrubek będzie wystawać...phi
. Na kleju nie chcę tego robić
A antene dam bezpośrednio na dach - pytanie w której części? Myślałem żeby dać ją na środek i przesunąć ku przodowi, czyli gdzieś na wysokości głowy by była

CB obok zapalniczki chyba mi się nie zmieści - ale rozwiązanie świetne, gdzieś na forum widziałem fotke. W takim razie sprzęcik pod dach pójdzie i najwyżej kilka śrubek będzie wystawać...phi

A antene dam bezpośrednio na dach - pytanie w której części? Myślałem żeby dać ją na środek i przesunąć ku przodowi, czyli gdzieś na wysokości głowy by była