kłopoty z instalacją/bezpiecznikami - Vitara
Moderator: Albert_N
- MichałSz
- jestem tu nowy...
kłopoty z instalacją/bezpiecznikami - Vitara
instalacja w mojej Vitarze 91 r. ( 1.6 8v ) od wczoraj mocno utrudnia mi życie. A mianowicie zniknęły światła mijania przód i tył, awaryjne, stopu,oświetlenie kabiny, zegarek ( podświetlenie działa nie ma wskazań ) i centralny też nie działa. Reszta wygląda że jest ok. Samochód odpala normalnie. Przekopałem wszystko co się da zgodnie z moim stanem wiedzy - bezpieczniki w kabinie pod kierownicą, znalazłem 2 bezpieczniki koło akumulatora, no i pobieżnie sprawdziłem instalację. wszystko jest OK a nie świeci. Czy są jeszcze jakieś bezpieczniki ? lub być może ktoś coś podpowiedzieć. Wstydem bedzie jak pojadę do elektryka a tam będzie przepalony bezpiecznik.
Ostatnio zmieniony ndz gru 16, 2007 2:01 pm przez MichałSz, łącznie zmieniany 1 raz.
Suzuki Vitara
GG:5705580
Czyli nie dziala ci nic co jest poza zapłonem.
Ja tam elektrykiem nie jestem, ale na aku masz więcej kabelków na klemie '+', więc po kabelku i znajdziesz gdzie się zgubiło. Na skrzynce bezpieczników w niektórych vitarach widziałem jeszcze taki przekaźnik, trza by też sprawdzić.
Może się zjawi ktoś bardziej obeznany w elektryce to ci coś podpowie dokładniej.
Pozdrawiam
Ja tam elektrykiem nie jestem, ale na aku masz więcej kabelków na klemie '+', więc po kabelku i znajdziesz gdzie się zgubiło. Na skrzynce bezpieczników w niektórych vitarach widziałem jeszcze taki przekaźnik, trza by też sprawdzić.
Może się zjawi ktoś bardziej obeznany w elektryce to ci coś podpowie dokładniej.
Pozdrawiam
Jeśli coś jest grzechu warte, to i grzech nie spróbować...
Pamietaj tylko, ze naprawiles kawalek instalacji zwany "fusible link" czyli taki antypozarowy kawalek specjalnego kabelka. Specjalnie dosc cienki. Mam nadzieje, ze nie wymieniles go w calosci na cos grubszego.MichałSz pisze:... problemem był kabel przy klemie +. Tak był nieszczęśliwie przerwany że ilozacja wyglądała na OK a srodek zerwany ...
To co piszę jest wyłącznie moim PRYWATNYM zdaniem i nie ma związku z niczym poza tym. Jasne?
a u mnie na odwrót - nie ma podświetlenia a zegarek działa czyli podświetlenie zegarka nie jest zespolone z jego elektroniką tylko jest tam jakaś lampeczka na 12V. Mam rację czy fantazja mnie ponosi. Problem mam bo bez podświetlenia nie widze godziny. A i nie wiem jak wyjąć zegarek bez rozkręcania kokpitu... może ktoś tam z was zaglądał?zegarek ( podświetlenie działa nie ma wskazań )
vitara 91', 1.6 8v Hard Top
Wyjmujesz popielnik, odkrecasz wkreta od spodu zaraz przy krawędzi, potem jeszcze jednego głebiej , on z kolei trzyma prowadnice popielnika.GEODETA pisze:a u mnie na odwrót - nie ma podświetlenia a zegarek działa czyli podświetlenie zegarka nie jest zespolone z jego elektroniką tylko jest tam jakaś lampeczka na 12V. Mam rację czy fantazja mnie ponosi. Problem mam bo bez podświetlenia nie widze godziny. A i nie wiem jak wyjąć zegarek bez rozkręcania kokpitu... może ktoś tam z was zaglądał?zegarek ( podświetlenie działa nie ma wskazań )
Wyciagsz prowadnice, lekko łapkami ciągniesz za plastikowy panel i sciagasz go do dołu.
W tym momencie Masz dostep do zegarka, wyciagasz go na zewnatrz wypychając od spodu.
Nie pamietam juz dobrze ale żarówke mozna wymienic chyba bez targania tym budzikiem, potrzeba tylko zręcznych paluchów

Lepiej pózno niz wcale
- MichałSz
- jestem tu nowy...
urwał się praktycznie przy samej wtyczce ( ta w plastiku ), więc odcięte to poszarpane i zaprawione na nowo przy użyciu tych samych materiałów. dzięki za sugestię. Obstawiałem, że w tej obudowie jest bezpiecznik, ale po otwarciu się mocno zdziwiłem.
U mnie podświetlenie zegarka działało, a nie było wskazań czyli zasilanie jest z innej gałęzi, mało tego podświetlanie zegarka nie jest związane z podświetleniem deski - przynajmniej w mojej instalacji. trzeba brać pod uwagę że w samochodzie który ma 16 lat, część instalacji to pozostałości po fantazji i pomysłach poprzednich właścicieli. Z biegiem czasu pewnie też coś dołożę od siebie. Pozdr.
U mnie podświetlenie zegarka działało, a nie było wskazań czyli zasilanie jest z innej gałęzi, mało tego podświetlanie zegarka nie jest związane z podświetleniem deski - przynajmniej w mojej instalacji. trzeba brać pod uwagę że w samochodzie który ma 16 lat, część instalacji to pozostałości po fantazji i pomysłach poprzednich właścicieli. Z biegiem czasu pewnie też coś dołożę od siebie. Pozdr.
Suzuki Vitara