Chłopaki testują wykryże na rampie. Najlepsze 2 miały Samuraje

Moderator: Albert_N
mam u siebie mosty z radiusami od parcha w toyce i przód krzyżuje sie raczej dobrze, możesz rozwinąć temat krzyżowania w patrolu ? co jest tam nie tak ?Mroczny pisze:resoraki dobrze się krzyżują... bo mogą realizować wykrzyż przodem również.. co nie jest takie oczywiste np w patrolu
właśnie Maniek wyczerpał tematPatry pisze:mam u siebie mosty z radiusami od parcha w toyce i przód krzyżuje sie raczej dobrze, możesz rozwinąć temat krzyżowania w patrolu ? co jest tam nie tak ?Mroczny pisze:resoraki dobrze się krzyżują... bo mogą realizować wykrzyż przodem również.. co nie jest takie oczywiste np w patrolu
Zawsze wydawało mi się że na spreżynach można uzyskać większy skok zawiesznia ograniczony tylko długością amortyzatora i możliwościami wahaczy, panhardów czy innych sierżantówDamian pisze:Nie ma żadnych przesłanek do tego żeby resoraki się gorzej krzyżowały niż zestaw radius+sprężyna. Wszystko zależy od konfiguracji.
Filmik jest tendencyjny, bo żaden z samochodów nie ma seryjnego zawieszenia. Na filmie widać też bzdurność testu - wykrzyż vitar jak widać jest realizowany w większości przez tył, przód się prawie nie krzyżuje.
Wniosek? Tego typu test pokazuje możliwości wykrzyżu, ale sumaryczne! - czyli przedniej i tylnej osi razem.
BTW ładnie SUZUKIgrzegorzh pisze: Rozumiem, że to zdjęcie miało być dowodem tezy, że przód pracuje gorzej niż tył?
Ty swoje a Damian swoje...Masmo pisze:Zawsze wydawało mi się że na spreżynach można uzyskać większy skok zawiesznia ograniczony tylko długością amortyzatora i możliwościami wahaczy, panhardów czy innych sierżantówDamian pisze:Nie ma żadnych przesłanek do tego żeby resoraki się gorzej krzyżowały niż zestaw radius+sprężyna. Wszystko zależy od konfiguracji.
Filmik jest tendencyjny, bo żaden z samochodów nie ma seryjnego zawieszenia. Na filmie widać też bzdurność testu - wykrzyż vitar jak widać jest realizowany w większości przez tył, przód się prawie nie krzyżuje.
Wniosek? Tego typu test pokazuje możliwości wykrzyżu, ale sumaryczne! - czyli przedniej i tylnej osi razem., natomiast resor nie ugnie się tak mocno a i wieszk go nie puści....
W końcu zmoty o extremalnych wykrzyżach są na spreżynach.
Może i filmik tendencyjny ale fajny wstęp do ciekawej dyskusji![]()
![]()
Wykrzyż zawsze jest to sumarycze kąty osi. Faktycznie niezależny zawias (jak w Vitarze) daje niewielkie możliwości skoku (co za tym idzie wykrzyżu), ale za to tylna oś Vitary ma duże możliwości zwłaszcza jak się wymieni amory na dłuższe.
Co to tego że to nie seryjny zawias: Który seryjny zawias sprawdza się w terenie??? Wszyscy coś motamy
sciba pisze: Ty swoje a Damian swoje...
to ze zawias ma duzy skok to nie swiadczy o tym ze bedzie mial duzy wykrzyz
sciba pisze:Z twojej wczesniejszej wypowiedzi mozna by wywnioskowac ze zawias na springach ma duzy skok wiec bedzie mial duzy wykrzyz...a to nie do konca jest tak bo wykrzyz jak to bardzo przejrzyscie wytlumaczyl @Maniek jest zalezny rowniez od mozliwosci "wykrecania" sie wachaczy
Jest jasne że zawias wygnie się tylko na tyle na ile wahacz puści... Dlatego ja mam troszkę dłuższe wahaczeMasmo pisze: Zawsze wydawało mi się że na spreżynach można uzyskać większy skok zawiesznia ograniczony tylko długością amortyzatora i możliwościami wahaczy, panhardów czy innych sierżantów, natomiast resor nie ugnie się tak mocno a i wieszk go nie puści....
W końcu zmoty o extremalnych wykrzyżach są na spreżynach.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość