Woda cieknie kobiecie na nogi
Moderator: Albert_N
- AQUATOR
- jestem tu nowy...
Woda cieknie kobiecie na nogi
Witam,
szukałem na forum rady ale nie znalazłem więc proszę o podpowiedź - w czasie deszczu w Samuraju zaczyna ciec woda do wnętrza wprost na nogi mojej "Drugiej Lepszej Połowy" - kapie z pod deski - podejrzewam, że jest to wina starej uszczelki między dolną krawędzią ramy przedniej szyby a nadwoziem - w wolnej chwili zabiorę się z położenie szyby i dobranie się do uszczelki ale wpierw chciałem się poradzić bo może macie inne pomysły.
Przy okazji może wiecie jaką uszczelkę można tam zastosować - ta którą namacałem jest jakby gąbkowa??
Z góry dzięki za wszelkie info
szukałem na forum rady ale nie znalazłem więc proszę o podpowiedź - w czasie deszczu w Samuraju zaczyna ciec woda do wnętrza wprost na nogi mojej "Drugiej Lepszej Połowy" - kapie z pod deski - podejrzewam, że jest to wina starej uszczelki między dolną krawędzią ramy przedniej szyby a nadwoziem - w wolnej chwili zabiorę się z położenie szyby i dobranie się do uszczelki ale wpierw chciałem się poradzić bo może macie inne pomysły.
Przy okazji może wiecie jaką uszczelkę można tam zastosować - ta którą namacałem jest jakby gąbkowa??
Z góry dzięki za wszelkie info
Re: Woda cieknie kobiecie na nogi
Twój nick i temat postu wstepnie naprowadziły mnie sciezka dedukcji do stwierdzenia że poród już w wkrótce 

dętki sucks! a dotacja z Funduszu Pracy vivat!
- artur krzysztof wnorowski
-
- kuba_samurai
-
u nas zaczynało ciec praktycznie natychmiast. najlepiej to sprawdzić lejąc wodę do chwytu powietrza.AQUATOR pisze:odpływy raczej wykluczam bo cieknie zaraz po pierwszych kroplach deszczu - przy zapchanych odpływach to chyba trochę by trwało aż się wody nazbiera - ale może się mylę
wiaderko starczy ....

japoński wojownik 1.3, leśnik 2.0, australijski interior 2.0d
3 dni temu przerabiałem to samo i przerobiłem. Stał prawy kanał gumowy odprowadzający wodę z kratek. Woda też lała sie mojej kobiecie po nogach.
Co do uszczelki pod szybą to też mam nieszczelną, ale woda nie leje się tak szybko. Co do tych gumowych kranów to mi lało się z wlotów powietrza na nogi. Sprawdź gumowe "krany"
Co do uszczelki pod szybą to też mam nieszczelną, ale woda nie leje się tak szybko. Co do tych gumowych kranów to mi lało się z wlotów powietrza na nogi. Sprawdź gumowe "krany"

Suzuki Samurai SJ 413 + BFG MT 30"
Hilux 2,5 D4D do pracy
Hilux 2,5 D4D do pracy
Najlepiej wsadzić głowę pod dechę od strony pasażera mniej więcej po środku tej przestrzeni kran wychodzi z góry i wchodzi do komory silnika. Guma ma rant który trzyma ją miedzy komorą a wnętrzem samochodu więc trzeba lekko szarpnąć. Ja wyczyściłem to tak, zdjąłem całkiem gumę, woda z węża do wlotów na masce i cały syf zlał się przez dziury w podłodze na zewnątrz. Jeśli masz dywany to wyczyść gumę ale włóż tylko w końcówkę u góry i podstaw miskę, reszta tak samo czyli woda w kratki.
Jedna uwaga pod deską po prawej stronie jest komputer więc z wodą z umiarem tzn. nie za duże ciśnienie.
Jedna uwaga pod deską po prawej stronie jest komputer więc z wodą z umiarem tzn. nie za duże ciśnienie.
Hilux 2,5 D4D do pracy
Hilux 2,5 D4D do pracy
- kuba_samurai
-
Jak się leje z powodu zapchanych odpływów, to i tak woda dostaje się do dmuchawy podczas deszczu. Ale silnik dmuchawy jest w takim miejscu, że nic nie powinno się stać.AQUATOR pisze:Dzięki będę próbował - rozumiem że dojścia od góry nie ma - boję się trochę lać w kratkę wodę - czy nie dostanie się do dmuchawy?
Jeżeli chodzi oczyszczenie odpływów to masz w wyjścia:
- gorsze ale szybsze - drutem z komory silnika, tam gdzie są wyloty odpływów.
- lepsze ale zajmujące cały dzień roboty - demontaż całości i porządne wyczyszczenie. Wiąże się to niestety ze zdjęciem deski rozdzielczej.
miłego przepychania dziur ....

Optował bym za nie demonotwaniem deski, bo co się krany zapchają musiałbyś to robić. Lejesz wode w kratki ona rozpuszcza piach i inne syfy a one spływają kranami. Możesz to wode lać nawet jak wyczyścisz kran i zamontujesz go z powrotem na miejsce. W tedy nic ci się nie zaleje.
Hilux 2,5 D4D do pracy
Hilux 2,5 D4D do pracy
- kuba_samurai
-
Gorzej jak w chwycie powietrza ma tyle błota, że trawa już tam kiełkujeJabar pisze:Optował bym za nie demonotwaniem deski, bo co się krany zapchają musiałbyś to robić. Lejesz wode w kratki ona rozpuszcza piach i inne syfy a one spływają kranami. Możesz to wode lać nawet jak wyczyścisz kran i zamontujesz go z powrotem na miejsce. W tedy nic ci się nie zaleje.

U nas tak było. Żadnym sposobem - oprócz demontażu - nie dało się tego usnąć .....
- kuba_samurai
-
Jeszcze jedno - nie żebym kłody pod nogi rzucałAQUATOR pisze:Tak czy siak mam zajęcie na sobotę - deskę zostawię w spokoju a pomęczę odpływy i dmuchawę bo liście słychać - wlot mam chyba w miarę czysty bo nic z niego nie wyrasta- jeszcze raz dzięki za rady

post z linkiem do patentu czyszczenia dmuchawy http://www.forum4x4.pl/forum/viewtopic.php?t=54676
- AQUATOR
- jestem tu nowy...
Walka z wodą i liśćmi (mam nadzieję) wygrana - z odpływów (od strony komory silnika) wyciągnąłem drutem kilka garści ziemi, liści, patyków ...) - potem 5 litrów wody z baniaka w kratkę i po 2 dniach zabieg powtórzyłem z ciekawości - wyszło jeszcze trochę syfu - miałem wrażenie że wożę tego na podszybiu parę kilo.
Dziękuję wszystkim za porady
- kuba_samurai
-
Warto takie przepłukanie powtarzać po każdej jedzie w terenie. Nam po gruntownym czyszczeniu po pierwszym upalaniu znowu się zapchało. Ale drucik i wiaderko wody pomogło. Niestety TTTMAQUATOR pisze:Walka z wodą i liśćmi (mam nadzieję) wygrana - z odpływów (od strony komory silnika) wyciągnąłem drutem kilka garści ziemi, liści, patyków ...) - potem 5 litrów wody z baniaka w kratkę i po 2 dniach zabieg powtórzyłem z ciekawości - wyszło jeszcze trochę syfu - miałem wrażenie że wożę tego na podszybiu parę kilo.

- apede
-
- Kontaktowanie:
Odgrzeje temat. U mnie cieknie po stronie kierowcy, a z racji pory roku problem jest upierdliwy.
Zauwazylem tez ze nadmuch na szybe po stronie kierowcy ma mniejsza sile niz po stronie pasazera. Czy jest mozliwe ze cos jest nieszczelne powodujac straty przeplywu powietrza i tamtedy tez leci woda?

loppujen lopuksi suzuki neliveto
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...
- artur krzysztof wnorowski
-