skakające obroty sj 88 rok
Moderator: Albert_N
skakające obroty sj 88 rok
Niezależnie od temperatury falują obroty tzn. wchodzi na około 2000, spada do 900 i znowu wchodzi na 2000, brak dodatkowych objawów, mocy nie traci.
Jak może być przyczyna i jak temu zaradzić?
Jak może być przyczyna i jak temu zaradzić?
- orzelowski
- jestem tu nowy...
podłączę sie pod temat aby nie zakładać nowego.
w moim sj413 z 87roku (na gaźniku, zagazowany) wystąpił problem tego typu:
samochód po odpaleniu na benzynie wkręca się na 7tyś. obrotów i nie myśli zejść niżej.
żeby było śmieszniej wcześniej nie trzymał wolnych obrotów
na gazie nie mogę go sprawdzić bo mam pustą butlę, a na takich obrotach zarżnę auto jadąc do stacji lpg. rozbierałem gaźnik chyba z 30razy czyściłem i nic nie pomogło
skąd taka nagła zmiana
miał ktoś z Was taki objaw
dodam ze gaźnik oryginalny
w moim sj413 z 87roku (na gaźniku, zagazowany) wystąpił problem tego typu:
samochód po odpaleniu na benzynie wkręca się na 7tyś. obrotów i nie myśli zejść niżej.
żeby było śmieszniej wcześniej nie trzymał wolnych obrotów

skąd taka nagła zmiana

- orzelowski
- jestem tu nowy...
- orzelowski
- jestem tu nowy...
gaźnik od 410 (a więc silnika litrowego) jest zupełnie inaczej zbudowany.
Rozebrałem go do czyszczenia i jak składałem to pomyliłem kolejność wkładania sprężynki i membranki i po odpaleniu silnik wszedł na b. wysoki obroty. Poprawiłem to i śmiga do dziś na tym gaźniku
.
Niestety nie wiem czy i gdzie jest taka pompka w gaźniku od silnika 1,3.
Rozebrałem go do czyszczenia i jak składałem to pomyliłem kolejność wkładania sprężynki i membranki i po odpaleniu silnik wszedł na b. wysoki obroty. Poprawiłem to i śmiga do dziś na tym gaźniku

Sj410, trochę liftu itd.
- orzelowski
- jestem tu nowy...
rozbierałem ten gaźnik ok. 15 razy i teraz sam nie wiem czy wszystko dobrze jest złożone, czy coś pomyliłem, a w instrukcji nie ma na ten temat nic...Grzanek pisze:gaźnik od 410 (a więc silnika litrowego) jest zupełnie inaczej zbudowany.
Rozebrałem go do czyszczenia i jak składałem to pomyliłem kolejność wkładania sprężynki i membranki i po odpaleniu silnik wszedł na b. wysoki obroty. Poprawiłem to i śmiga do dziś na tym gaźniku.