Zgodnie z zasadami każdego forum poczytałem już trochę topików o różnych modelach, potrzebuję jednak rady fachowca w temacie offroad nt. między innymi tego auta. A o terenówkach jakies tam pojęcie mam - niestety czysto teoretyczne.
W najbliższym czasie muszę zorganizować do firmy i dla siebie terenówkę, która będzie służyła do obsługi infrastruktury umieszczonej często w szczerym polu, poruszania się po dość rozległych placach budowy i generalnie poza czarnym, będzie jednak także samochodem który będzie robił długie trasy po kraju i nie tylko, i fajnie byłoby gdyby przy prędkościach 120-130 nie chciało już odrywać sie od ziemi.
Generalnie - musi dawać radę w terenie, ale jednocześnie pozwalać na sensowne zaginanie na trasie.
Dostałem listę 3 proponowanych modeli:
- RAV4 (

- X-Trail - tym autem miałem okazję jeździć po czarnym;
- Grand Vitara - i to w mojej laickiej ocenie najbardziej terenowy samochód z tych trzech (reduktor, blokada).
aczkolwiek pod uwagę brana jest także większa terenówka typu Patrol / Navara, ale nie jestem przekonany do takiego rozwiązania - nie idzie tutaj o koszty (bo auto i tak idzie w koszty obsługiwanych projektów), ale właśnie o tempo podróży na trasie.
No i do brzegu:
1. czy moja laicka ocena jest słuszna?
2. Czy ewentualnie istnieje jeszcze inny godny polecenia model w klasie GV? Trochę dziwne pytanie, w końcu to dział o Suzuki, ale może ktoś rzetelnie doradzi

73 i bardzo dziękuję w góy za wszelkie bezcenne uwagi