Przestawiona kierownica -samurai
Moderator: Albert_N
- CittO
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Przestawiona kierownica -samurai
Witam,
miałem dzisiaj dość mocne zderzenie z dużym kamieniem i całą energie tego uderzenia przyjęło koło lewe. Na pierwszy rzut oka wszystko wygląda ok, ale przestawiła mi się kierownica (żeby jechać na wprost jest teraz skręcona w prawo). Drążek kierowniczy wygląda na prosty, rama, amor są całe. Co to może być i i na ile to poważna sprawa?
pozdrawiam
miałem dzisiaj dość mocne zderzenie z dużym kamieniem i całą energie tego uderzenia przyjęło koło lewe. Na pierwszy rzut oka wszystko wygląda ok, ale przestawiła mi się kierownica (żeby jechać na wprost jest teraz skręcona w prawo). Drążek kierowniczy wygląda na prosty, rama, amor są całe. Co to może być i i na ile to poważna sprawa?
pozdrawiam
4x4 4eveR: GV 1.6 '04 & Samurai 1.6 '89 www.citto.niedaje.pl
- Chalski
-
Możliwe że jednak podgięty drążek kierowniczy, możliwe że wahacz
Na początek radze jechać na geometrie - sprawdzić zbierznośc i kąty przedniego zawieszenia po obu stronach.
Ew miarka i pomiar charakterystycznych punktów - rama - wahacz z lewej i prawej lub najlepiej w samochodzie bez takich przejść.
Zbierzność na 100% do zrobienia.
Na początek radze jechać na geometrie - sprawdzić zbierznośc i kąty przedniego zawieszenia po obu stronach.
Ew miarka i pomiar charakterystycznych punktów - rama - wahacz z lewej i prawej lub najlepiej w samochodzie bez takich przejść.
Zbierzność na 100% do zrobienia.
Sidekick 5d 1,6 16v 4x4 (92)
Corolla AE92 4A-FE (Si) 1991r.
Corolla AE92 4A-FE (Si) 1991r.
- CittO
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
dzieki za rade acz wahacz napewno nie uległ uszkodzeniu bo go tam nie ma
Tak czy owak na ustawke geometrii sie zgłoszę

Tak czy owak na ustawke geometrii sie zgłoszę

4x4 4eveR: GV 1.6 '04 & Samurai 1.6 '89 www.citto.niedaje.pl
-
Najlepiej poprosić kolegi coby się za Tobą przejechał, jak strzeliła śruba centrująca resora i most się po resorze przesunął to suka bedzie wtedy 4 ślady robićSalata123 pisze:moglo byc tak ze wygioł sie resor i most jest krzywo.. ale widział bys to gołym okiem

Jeśli coś jest grzechu warte, to i grzech nie spróbować...
wystarczy popatrzec od spodu na mocowanie resorapapas pisze:Najlepiej poprosić kolegi coby się za Tobą przejechał, jak strzeliła śruba centrująca resora i most się po resorze przesunął to suka bedzie wtedy 4 ślady robićSalata123 pisze:moglo byc tak ze wygioł sie resor i most jest krzywo.. ale widział bys to gołym okiem
tam sruba centrujaca resor wystaje w dol

a co do skrzywienia kierownicy to moze po uderzeniu resor nieco klapnal lub go podnioslo i samuraj teraz stoi krzywo

ja po zmianie resorow 3 razy obracalem kierownice zeby prosto byla (teraz odpuscilem)
biedny inżynier 
"[cenzura] no nie, no po prostu [cenzura] no nie!"

"[cenzura] no nie, no po prostu [cenzura] no nie!"