spalanie
Moderator: Albert_N
spalanie
Panowie
jestem posiadaczem Samuraja sj410 od miesiąca , zamontowałem w nim gaz i okazało sie , że jego spalanie to 13l w cyklu mieszanym , bez katowania?
co może być przyczyna?
dodam , ze nie zaleznie czy na benzynie czy gazie na rozgrzanym silniku po popracy na wolnych obrotach przy szybkim dodaniu gaz ma tendecje przerywac tak jak by sie zalewał.
proszę o wasze sugestie co do spalania.
Powiem ze mam oponki szosowe 205/75/15. pozdrawiam
Dariusz
jestem posiadaczem Samuraja sj410 od miesiąca , zamontowałem w nim gaz i okazało sie , że jego spalanie to 13l w cyklu mieszanym , bez katowania?
co może być przyczyna?
dodam , ze nie zaleznie czy na benzynie czy gazie na rozgrzanym silniku po popracy na wolnych obrotach przy szybkim dodaniu gaz ma tendecje przerywac tak jak by sie zalewał.
proszę o wasze sugestie co do spalania.
Powiem ze mam oponki szosowe 205/75/15. pozdrawiam
Dariusz
Re: spalanie
W drugą stronę.. Nie zalewa się tylko za mało paliwa w stosunku do zassanego powietrza dostaje, jak mu się gwałtownie gaz wciśnie.. Ten hoojowy gaźnik tak ma niestety..Darus pisze:dodam , ze nie zaleznie czy na benzynie czy gazie na rozgrzanym silniku po popracy na wolnych obrotach przy szybkim dodaniu gaz ma tendecje przerywac tak jak by sie zalewał.
'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'
-
-
- madshus
- jestem tu nowy...
Dokładnie tak jak ktoś tu już wspomniał. Nie zalewa tylko bierze za mało. Nie znaczy jednak, że spalanie na tym poziomie jest ok. Mam dokładnie ten sam rocznik na gaźniku i LPG od jakichś 4000 km. Dodam, że robię Zuśką 100 km dziennie. Spalanie LPG na mieszanym cyklu to około 10l/ 100km. Początkowo miałem też problemy z jazdą w mieście. Co skrzyżowanie hełtanie rozrusznikiem. Potem wizyta u gaziarza i jest ok. Dobra regulacja i nic więcej. teraz jest git.
Był mały wdzięczny SJ410, a teraz dwutonowy grzmot bulwarowy, który jakoś radzi sobie w terenie.
kolegi suza na monowtrysku przy fedimach saimexach (wys opony73 cm.)w trasie przy jeżdzie ok 90-100 spaliła 18 gazu po regulacjach .dwie osoby i dwie torby podrużne.czy to mało czy dużo ? myślę że dużo.Moja też na wtrysku przy ogumieniu malatestach 205/70r15(70 cm wys)po czarnym do 10 l benzyny ciągnąc każdy bieg do 4000 tyś obr.Dlatego nie zakładam gazu bo brak miejsca w środku i oszczędność średnia zwłaszcza jak się mało tym srajtkiem jeżdzi
Wszystko co jest rodzaju żeńskiego zawsze jest q-wa zagadką
Proszę nie pisać źle o gaźnikach w 1000. One są dobre tylko regulacja zła
. (ewentualnie zużycie elementów)
Litrówką jeździłem przez pięć lat i otwierałem go jeden raz. Po bardzo głębokim utopieniu auta.
Zadławianie to objaw niesprawnej pompki przyspieszacza. Przy jeździe na lpg niestety gaźnik trafia szlag....

Litrówką jeździłem przez pięć lat i otwierałem go jeden raz. Po bardzo głębokim utopieniu auta.
Zadławianie to objaw niesprawnej pompki przyspieszacza. Przy jeździe na lpg niestety gaźnik trafia szlag....
Zadławianie to objaw niesprawnej pompki przyspieszacza. Przy jeździe na lpg niestety gaźnik trafia szlag....[/quote]
Ale ja teraz dopiero założyłem instalacje gazową.
Dodam , że zadławia sie wyłacznie na rozgrzanym silniku , i tylko przez 2 sekundy , zaraz jak wyskoczy na troche większe obroty jest juz OK .
Uczucie jakby się zalewał?
A może ma za małą dawkę?
Na benzynie i na gazie zachowuje się indentycznie.
pozdro
Ale ja teraz dopiero założyłem instalacje gazową.

Dodam , że zadławia sie wyłacznie na rozgrzanym silniku , i tylko przez 2 sekundy , zaraz jak wyskoczy na troche większe obroty jest juz OK .
Uczucie jakby się zalewał?
A może ma za małą dawkę?
Na benzynie i na gazie zachowuje się indentycznie.
pozdro
Dariusz
Samuraj SJ410
Samuraj SJ410
- Misiek Bielsko
-
- Kontaktowanie:
no wiesz to jego problem na ile ,kupił to cieszy za jakiś czas okaze sie ,że czasami pali nawet kilkanaście i pozna nowe słowo "tolerancja" spalania auta w terenie jak ktoś już pisał każdy cm.w suce na oponie wiecej +1 litr spalonego paliwa więcej
Wszystko co jest rodzaju żeńskiego zawsze jest q-wa zagadką