Szerokośc mostów.
Moderator: Albert_N
Szerokośc mostów.
Witam!
Szukałem kilka godzin na forum odpowiedzi na moje pytanie, ale niestety nie znalazłem.
Jaka jest różnica w szerokości mostu wąskiego od SJ, a mostu szerokiego od Samuraja? Generalnie chodzi mi o to czy jak założy się dystanse po 30mm na stronę to osiągnie się tą samą szerokośc?
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Szukałem kilka godzin na forum odpowiedzi na moje pytanie, ale niestety nie znalazłem.
Jaka jest różnica w szerokości mostu wąskiego od SJ, a mostu szerokiego od Samuraja? Generalnie chodzi mi o to czy jak założy się dystanse po 30mm na stronę to osiągnie się tą samą szerokośc?
Z góry dzięki za odpowiedzi.
LR Defender 90 300Tdi
Jedne mosty już masz ,to po pierwsze , przekładka szerokich do sj nie jest zero jedynkowa , mocowania do ramy są przesunięte , więc jak sądzę lepiej polubić co się ma , ewentualnie felgi z dobrym ujemnym et .Widziałem sj ,które świetnie sobie radziły , mimo wąskich mostów.
samurai `91 1.3 30"MT do błocenia
mitsu l200 do podróżowania
mitsu l200 do podróżowania
Ja mam takie pytanie odnośnie pocięcia obudowy mostu, wydłużenia. Widziałem kiedyś foty chyba Danielsa z takiej operacji a może ktoś ma doświadczenie w tym temacie? Chcę zamówić wzmacniane półosie ale mam wąskie mosty, czy to w ogóle jest dobry pomysł?
Zbanowany za komerchę w podpisie "Sklepterenowy.pl"
-
WąskiegoMarekSS pisze: jakie są wymiary krótkiego mostu?

1210 mm
Polecam stronę: http://daniels.lumena.com/suzuki/
Jest nadal kilkadziesiąt fotek z motania mostu na jego stronie...st.Medard pisze: foty chyba Danielsa
- Piotr_kaszuby
- Piotr_kaszuby
ja u siebie w samuraiu mam z tyłu poszerzany most od 413. Oryginalny się wygiął a leżał u mnie właśnie taki więc postanowiliśmy że ten poszerzymy...st.Medard pisze:Ja mam takie pytanie odnośnie pocięcia obudowy mostu, wydłużenia. Widziałem kiedyś foty chyba Danielsa z takiej operacji a może ktoś ma doświadczenie w tym temacie? Chcę zamówić wzmacniane półosie ale mam wąskie mosty, czy to w ogóle jest dobry pomysł?
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
To chyba pomiar wraz z bębnami?Piotr Karcz pisze:WąskiegoMarekSS pisze: jakie są wymiary krótkiego mostu?![]()
1210 mm
Dla "szerokiego" mostu mierzonego pomiędzy blachami mocującymi tłoczki i ten cały śmietnik w bębnach (sama pochwa tylnego) ~122cm
A dla potomnych dodam że tak samo mierzony viertatkowy ma 132cm
Bartek
Kilka pytań: Jakiej urzyłeś rury, o jakiej średnicy i jakiej ściance?Adam.Ż pisze: ja u siebie w samuraiu mam z tyłu poszerzany most od 413. Oryginalny się wygiął a leżał u mnie właśnie taki więc postanowiliśmy że ten poszerzymy...
Jak spawałeś to wcześniej przetaczałeś coś przy łączeniach?
Może nasz jakieś foty.
Zbanowany za komerchę w podpisie "Sklepterenowy.pl"
oczywistym jest, że szerokość mostu mierzy się pomiedzy płaszczyznami mocowania koła.Bartex pisze:To chyba pomiar wraz z bębnami?Piotr Karcz pisze:WąskiegoMarekSS pisze: jakie są wymiary krótkiego mostu?![]()
1210 mm
Dla "szerokiego" mostu mierzonego pomiędzy blachami mocującymi tłoczki i ten cały śmietnik w bębnach (sama pochwa tylnego) ~122cm
A dla potomnych dodam że tak samo mierzony viertatkowy ma 132cm
I nie skręca.Piotr_kaszuby pisze:do szerokiego mostu można dać dystanse i odwrócić felgi, suza jest mniej wywrotna ale za to mosty się łatwiej wyginają
Ma sens , jeśli uznałeś , że skręcające auto jest pozbawione sensu.dawid597 pisze:Czyli całkiem sporo. Myślicie, że jest sens zakladac dystanse i np. odwracac felgi, czy zrujnowac się i szukac szerokich mostów?
Pozatym nie zrujnujesz się przy zakupie samych mostów , bo sprzedając swoje stare w miare mądry sposób osiągniesz nie wiele mneijsza kwote. Co z tego jak ilosc motania jest porównywalna do tego z innymi mostami. Nie ma rzeczy przy mostach , której nie będziesz musiał zrobić tak samo jak z każdymi innymi mostami

Świszcząca Suka Stage I
Projekt zakończony , jeszcze tylko kilka poprawek

st.Medard pisze:Kilka pytań: Jakiej urzyłeś rury, o jakiej średnicy i jakiej ściance?Adam.Ż pisze: ja u siebie w samuraiu mam z tyłu poszerzany most od 413. Oryginalny się wygiął a leżał u mnie właśnie taki więc postanowiliśmy że ten poszerzymy...
Jak spawałeś to wcześniej przetaczałeś coś przy łączeniach?
Może nasz jakieś foty.
nie wiem dokładnie jaka rura, średnica zewn taka jak mostu, wewnętrzna trochę mniejsza...
fot niestety nie mam. Ta wstawka była tak zrobiona że wbijało się jakieś 5-6cm w jeden kawałek mostu, 5cm było większej średnicy (to właśnie poszerzało most) i następne 5-6cm wbite w most. Oczywiście to co było wbijane musi mieć odpowiednio mniejszą średnicę niż średnica zewnętrzna mostu żeby weszło ale nie może mieć za małej żeby nie latało w moście. Później się obspawuje...
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Ja mam , ale są pełnosprawne , tyle , że tylni z blokadą typu besterlocker (pół dnia na tej blokadzie było jeżdzone tylko) więc będe chciał za nie normalne pieniądze. dyfry igła , bez luzu ani zużycia. Przegub jeden stuka , pewnie gdzieś tam cieknie - za to dostałby ktoś rabat , ale tylko za toKrzysio pisze:Sorki może ma ktoś wąskie mosty z naj szybszymi przełożeniami.
Chcę dorobić sobie do nich zwolnice.
nie napisałem o tym w GIEŁDA ponieważ mogły by być to mosty ćwiczebne,czyli na sztukę,jakieś zjechane po prostu nie potrzebne.

Świszcząca Suka Stage I