przewody hamulcowe
Moderator: Albert_N
przewody hamulcowe
na ostatnim rajdzie zerwałęm przewód hamulcowy łączący budę z tylnym mostem, można to zastąpic jakimś przewodem w stalowym oplocie??? jak tak, to gdzie taki nabyć?
- orzelowski
- jestem tu nowy...
Re: przewody hamulcowe
na allegro ktoś sprzedaje, linka wysłałem na privIgi.Jeep pisze:na ostatnim rajdzie zerwałęm przewód hamulcowy łączący budę z tylnym mostem, można to zastąpic jakimś przewodem w stalowym oplocie??? jak tak, to gdzie taki nabyć?
- Chalski
-
Przewody w stalowym oplocie są mocniejsze - nie pęcznieją przy deptaniu w hamulec - pozwala to lepiej dozować siłe hamowania ale to szczególnie potrzebne w motorach i wyczynowym sporcie - raczej po płaskim.
Oplot nie wpłynie na to że przewód hamulcowy będzie mniej podatny na urwanie w terenie - na to mogło by jedynie pomóc wstawienie grubszego przewodu dorobionego w jakimś zakładzie zajmującym się hydrauliką przemysłową (ale nie wiem czy tam będą mieli takie malutkie gwinty na końcu).
Ew mozna próbować dorobienia osłony metalowej na ten przewód lub wstawienie dłuższego i poprowadzenie go tak żeby nie był narazony na awarie.
Oplot nie wpłynie na to że przewód hamulcowy będzie mniej podatny na urwanie w terenie - na to mogło by jedynie pomóc wstawienie grubszego przewodu dorobionego w jakimś zakładzie zajmującym się hydrauliką przemysłową (ale nie wiem czy tam będą mieli takie malutkie gwinty na końcu).
Ew mozna próbować dorobienia osłony metalowej na ten przewód lub wstawienie dłuższego i poprowadzenie go tak żeby nie był narazony na awarie.
Sidekick 5d 1,6 16v 4x4 (92)
Corolla AE92 4A-FE (Si) 1991r.
Corolla AE92 4A-FE (Si) 1991r.
odswieze temat
gdzie mozna dostac w okolicach gliwic ten gumowy przewod laczacy bude tylnym mostem?
stary rozlecial sie przy demontazu a nowego nigdzie nie moge dostac
kombinowalem juz z zuka podpasowac ale pasuja tylko te miedziane (takie same dlugosci przewodow
to tak na przyszlosc )
objezdzilem dzis 5 hurtowni i w kazdej odsylali mnie z kwitkiem
jeszcze jutro uderze do JP bo dzis nie mialem czasu

gdzie mozna dostac w okolicach gliwic ten gumowy przewod laczacy bude tylnym mostem?
kombinowalem juz z zuka podpasowac ale pasuja tylko te miedziane (takie same dlugosci przewodow

biedny inżynier 
"[cenzura] no nie, no po prostu [cenzura] no nie!"

Jak podjedziesz do Inter Cars to popros o katalog firmy EN-ZET z tego katalogu ja dobieralem. Z tylu przewod uszczelnia sie na kielichu nie na stozkuporeb pisze:odswieze temat![]()
kombinowalem juz z zuka podpasowac ale pasuja tylko te miedziane (takie same dlugosci przewodowto tak na przyszlosc )
http://www.mq.pl/enzet/suzuki.htm
dla potomnych
wymienilem caly tylny uklad hamulcowy
czesc zastosowane to:
- nowe tloczki i gumki cylinderkow hamulcowych przelozone z vitarowego zacisku
bylo to spowodowane tym iz vitara ma mocowanie w innym miejscu i nie da sie ich odpowietrzyc
cena 70 zl
- przewodu miedziane: zuk lewy tylny oraz zuk prawy tylny
pasuja bez jakiegokolwiek motania, sa nieco dluzsze od stanardowych co pozwala na lepsze ulozenie na moscie, gwinty pasuja bez problemu
7 i 13 zl
- przewdod gietki laczacy most z buda pochodzi z lublina jest nieco inny niz oryginal i wymaga zmiany mocowania oraz wymiany przewodu od korektora do przewodu gietkiego
cena 11 zl
- przewod od korektora do przewodu gietkiego- zuk lewy tyl
7zl
-szczeki hamulcowe tylne wedlug numeru BMW 316 (moze komus bedzie latwiej szukac) w chwili obecnej nabijam tylko okladziny 7mm
-do pelni szczescia poszukuje tylko nowych sprezynek
szczegolnie tych malych trzymajacych szczeki
kto wie gdzie cos takiego moge dostac?
dodam ze ten zestaw pasuje do suzuki samuraj 1.3 blaszanka na szerokim moscie
i lepiej wczesniej sprawdzic u siebie bo byla niezliczona ilosc wersji ukladu hamulcowego
wymienilem caly tylny uklad hamulcowy
czesc zastosowane to:
- nowe tloczki i gumki cylinderkow hamulcowych przelozone z vitarowego zacisku
bylo to spowodowane tym iz vitara ma mocowanie w innym miejscu i nie da sie ich odpowietrzyc
cena 70 zl
- przewodu miedziane: zuk lewy tylny oraz zuk prawy tylny
pasuja bez jakiegokolwiek motania, sa nieco dluzsze od stanardowych co pozwala na lepsze ulozenie na moscie, gwinty pasuja bez problemu
7 i 13 zl
- przewdod gietki laczacy most z buda pochodzi z lublina jest nieco inny niz oryginal i wymaga zmiany mocowania oraz wymiany przewodu od korektora do przewodu gietkiego
cena 11 zl
- przewod od korektora do przewodu gietkiego- zuk lewy tyl
7zl
-szczeki hamulcowe tylne wedlug numeru BMW 316 (moze komus bedzie latwiej szukac) w chwili obecnej nabijam tylko okladziny 7mm
-do pelni szczescia poszukuje tylko nowych sprezynek
szczegolnie tych malych trzymajacych szczeki
kto wie gdzie cos takiego moge dostac?
dodam ze ten zestaw pasuje do suzuki samuraj 1.3 blaszanka na szerokim moscie
i lepiej wczesniej sprawdzic u siebie bo byla niezliczona ilosc wersji ukladu hamulcowego
biedny inżynier 

jak nie można dostać to trzeba wyprodukować: http://www.cd-hamulce.pl/ zrobią każdy przewód na wzór lub w/g rysunku taniej i czasem lepiej niż fabryczne
Głodny przez wioskę przejdziesz, goły - nie.
mam małe pytanko odnośnie przewodów elastycznych ale z przodu. jak je przedłużyć ewentualnie od czego pasuja aby były dobre10cm dłuższe
- kuba_samurai
-
ticoszrot pisze:mam małe pytanko odnośnie przewodów elastycznych ale z przodu. jak je przedłużyć ewentualnie od czego pasuja aby były dobre10cm dłuższe
japoński wojownik 1.3, leśnik 2.0, australijski interior 2.0d
Zależy, czy japończyk czy snatana.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
santana 

W japończyku TICO i Nubira, do santany - weź na wzór i biegaj do sklepiku, też pewnie nie przekroczy 20 zeta/sztuka. 

SJ 1.3i '90 KAM+OME+windy do pocięcia
508 i C4 Picasso do wożenia gromadki
508 i C4 Picasso do wożenia gromadki
W santanie bylo prawie idealnie ale trzeba dołozyc przewodzik miedziany który ma na koncach sruby, długośc okolo 5 cm. Problem polega na tym iż przewod tico i przewod miedziany od ukladu hamulcowego maja koncówki do wkrecenia wewnatrz sruby dlatego potrzebny jest łacznik. W japońcu przewód miedziany od nadwozia ma na koncu śrubę a hyszpanie jest wewnetrzny gwint.Dmieszcz pisze:W japończyku TICO i Nubira, do santany - weź na wzór i biegaj do sklepiku, też pewnie nie przekroczy 20 zeta/sztuka.
Zielony Hijszpan TEAM SŁAWNO 4X4
Odświeżę trochę temat, jakie tylne przewody elastyczne będą z 10 cm dłuższe i będą pasowały do samuraia wersja amerykańska