Do uzytkowników vitara 2.0 v6
Moderator: Albert_N
Do uzytkowników vitara 2.0 v6
Mam problem z moja vitara, od jakiegos czau siilnik zaczal mi strasznie przerywac, kichac prychac, na jałowym wszystko wydaje sie byc w porzadku, jednak pod obciazeniem cos zaczyna sie dziac. Samochod stracil moc, wydaje mi sie ze nie chodzi na wszystkie gary( specyficzny dzwiek ) jednak czasami zaskoczy i ma powera. Stawiam ze to cewki z fajkami.... nie wiem moze sie myle... Stad moje pytanie . Po sciagnieciu oslon nad fajkami, w nocy, powinno byc widac na cewkach "iskrzenie" ( w sensie poswiaty w cewkach) 

-
Re: Do uzytkowników vitara 2.0 v6
Tak jak pisano wczesniej sprawdź, a najlepiej wymień świece.
Sprawdź też wiązkę elektryczną idącą do cewek.
Jak sie rozgrzeje to mu przechodzi

Golden
Suzuki Vitara 2.0 V6 24V Long 1996
Swiece sprawdzalem sa ok. Sprawdzalem po kolei kazda swiece na kazdej z kolei fajce wszystkie niby maja przejscie-jest iskra. Jak sie rozgrzeje nic nie przechodzi mozna powiedziec ze sie pogarsza nie ma reguły. Jak u was wyglada sprawa z cewkamiGoldenPB pisze:Tak jak pisano wczesniej sprawdź, a najlepiej wymień świece.

Co to znaczy, że świeca jest ok? To, że jest? To, że jeszcze iskrzy?zukol21 pisze:Swiece sprawdzalem sa ok(...)Widac w nocy poswiate iskier w cewkach
Wymień, to nie jest majątek. Wymień też kable.
Co to znaczy, że w nocy widać poświatę? Przez głowicę?
I przy okazji, masz instalację gazową?
LR2 - jej
LR3 - jego
LR3 - jego
nie sprawdzalem jeszcze, przy okazji jakie powinno byc , moze sprawdze w najblizszym czasie.mdeja pisze:Sprawdź se kompresje na garach
Stawiasz wypalenie zaworow

co z tymi cewkami powinny "swiecic" w nocy?? Mozektos bedzie tak dobry? i to sprawdzi

To te "mini" kable się wogóle wymienia?
Golden
tego nie wiem, pewnie nie ma takiej potrzeby, chodzi mi tu o cewki ktore sa polaczone z fajkami do swiec.GoldenPB pisze:To te "mini" kable się wogóle wymienia?
-
Aby się upewnić, należy porównać kolor nagaru na wszystkich świecach.zukol21 pisze:wydaje mi sie ze nie chodzi na wszystkie gary
Jeżeli są identycznej barwy ( najlepiej jasny beż, siwe itp.) to raczej nie to.
Jeżeli jedna jest inna - to tu sprawdzasz/wymieniasz świecę, kabel WN...
Jeżeli wszystkie świece są lekko nie teges, to ... napisz...będziemy zgadywać...
swiece sa tego samego koloru,cisnienie na garach nie jest moze wysokie ale rowne na wszystkich ok 9 bar. auto ma zainstalowana sekwencyjna instalacje gazowa. Od wczoraj zaczely sie jeszcze dziac jaja z instalacja, po rozgrzaniu automatycznie wlacza sie gaz po przekroczeniu 2 tys obrotow, czyli normalnie, ale gaz znow wylacza sie kiedy obroty spadna ponizej 2 tys i tak w kolko....Piotr Karcz pisze:Aby się upewnić, należy porównać kolor nagaru na wszystkich świecach.zukol21 pisze:wydaje mi sie ze nie chodzi na wszystkie gary
Jeżeli są identycznej barwy ( najlepiej jasny beż, siwe itp.) to raczej nie to.
Jeżeli jedna jest inna - to tu sprawdzasz/wymieniasz świecę, kabel WN...
Jeżeli wszystkie świece są lekko nie teges, to ... napisz...będziemy zgadywać...
smieszne smieszne, mnie juz kuw... bierze.kozioU pisze:hehe z tym silnikiem ciągle coś jest nie tak
dzisiaj pojawil sie jesze problem z gazem (sekwencja) zalacza sie i wylacza na przemian, zaczelo sie od tego ze po rozgrzaniu zalaczal sie gaz pozniej jak spadlyoobr. ponizej 2 tys wlaczalala sie benz. po przekroczeniu 2 tys znow wlaczal sie gaz... teraz nawet podczas jazdy pow 2 tys gaz wlacza sie i wylacza na zmiene. przed chwila zaczela mi sie zapalac kontrolka od ladowania.
Ty lepiej podjedz sobie do dobrego gazownika, bo problemy z gazem to nie wina silnika, może ci komp od gazu walnął lub masz jakieś zwarcie.zukol21 pisze: dzisiaj pojawil sie jesze problem z gazem (sekwencja) zalacza sie i wylacza na przemian, zaczelo sie od tego ze po rozgrzaniu zalaczal sie gaz pozniej jak spadlyoobr. ponizej 2 tys wlaczalala sie benz. po przekroczeniu 2 tys znow wlaczal sie gaz... teraz nawet podczas jazdy pow 2 tys gaz wlacza sie i wylacza na zmiene. przed chwila zaczela mi sie zapalac kontrolka od ladowania.
vitara 2,0 V6
patrol y60 - autobus
patrol y60 - autobus
-
zukol21 pisze: Vitara 2.0 V6 (...) auto ma zainstalowana sekwencyjna instalacje gazowa
Od tej informacji należało zacząć

Gazownik jasnowidz/cudotwórca Ci potrzebny

I trochę szczęścia też...
Sprzedaj sprzedaj - kup samurajakozioU pisze:ja nie mam gazu a i tak mnie ten silnik wkoooorwia, nie mówiąc już o całej reszcie usterek - chyba wrzucę gadzinę na allegro, tylko kto zechce takiego sztrucla

kiedyś VITA 2.0V6, Samuraj Coil - teraz Hyundai Terracan 2.9 32 MT, 31AT
-
taki właśnie rodzi się plan, osobówka + samuraj, bo jak ma być jedna fura na czarne i w teren to się nie może udaćmdeja pisze:Sprzedaj sprzedaj - kup samurajakozioU pisze:ja nie mam gazu a i tak mnie ten silnik wkoooorwia, nie mówiąc już o całej reszcie usterek - chyba wrzucę gadzinę na allegro, tylko kto zechce takiego sztruclaale koniecznie na sprężynie
bo pleców szkoda

jak ktos z was mialby troche czasu i ochoty moze to sprawdzi wieczorkiempiotr-stihl pisze:nigdy cewek nie sprawdzałem czy mają przebicie - ale raczej nie powinno być