Dyferencjał
Moderator: Albert_N
- Grzegorz K.
Dyferencjał
Witam. Tylny most, a dokładnie dyferencjał, w moim Samuraiu jest w stanie agonalnym... luzy na ataku, wykruszony ząb, każde ruszenie z miejsca to głośny stuk. I tu pytanie. Czy do mojego Samuraia rocznik 88 podejdzie główka mostu z nowszego modelu powiedzmy po roku 95? I czy mając most przedni w dobrym stanie mogę zrobić przeszczep tylko w moście tylnym? Na co zwrócić uwagę przy ewentualnym zakupie organów do przeszczepu?
Suzuki Samurai '88.

Re: Dyferencjał
przednie nowsze mosty miały 2 satelity, podczas gdy tylne 4.
Przód ma koronki pod mniejsze półosie(można zamienić z tylnymi)
Najważniejsze jest przełożenie - musi być takie same jak miałeś czyli ilość zębów na kole talerzowym musi być taka sama.
Przód ma koronki pod mniejsze półosie(można zamienić z tylnymi)
Najważniejsze jest przełożenie - musi być takie same jak miałeś czyli ilość zębów na kole talerzowym musi być taka sama.
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
- Grzegorz K.
No właśnie o przełożenia mi chodzi. Nigdy w dyfrze nie grzebałem i jestem tu zielony. Chciałem się tylko upewnić czy Suzuki nie wprowadziło żadnych zmian w przełożeniach w nowszych rocznikach.
Suzuki Samurai '88.

z tego co zauważyłem to są 2 rodzaje w szerokich:
41 i 43 zęby na kole...
chyba że ktoś przełożył do szerokiego te 43 bo ja raz w wąskim moście miałem 43, a raz w szerokim 43...
A w innym szerokim 41 także trzeba sprawdzać...
41 i 43 zęby na kole...
chyba że ktoś przełożył do szerokiego te 43 bo ja raz w wąskim moście miałem 43, a raz w szerokim 43...
A w innym szerokim 41 także trzeba sprawdzać...
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Ja trafiłem w szerokim 37 przód.
Teraz szukam takiej główki na tył.
Teraz szukam takiej główki na tył.
Przedni dyfer jak najbardziej będzie pasował do tylnego mostu, ale musisz wymieni kosz satelitów. Koło talerzowe powinno miec 41 zębów. W wąskich mostach jest 43.