1,9 z poloneza
Moderator: Albert_N
1,9 z poloneza
Szukajka co chwilę się zawiesza, więc napiszę.
Pytam z czystej ciekawości: Czy przypadkiem silniki 1,9 D (70KM) z poloneza trucka nie są jakoś spokrewnione z tym co fabrycznie wrzucano do samuraia? Jeśli okazałoby się to prawdą, to byłby możliwy przeszczep silnika poldka na skrzynię suzuki?
Pytam z czystej ciekawości: Czy przypadkiem silniki 1,9 D (70KM) z poloneza trucka nie są jakoś spokrewnione z tym co fabrycznie wrzucano do samuraia? Jeśli okazałoby się to prawdą, to byłby możliwy przeszczep silnika poldka na skrzynię suzuki?
Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
Re: 1,9 z poloneza
O ile znam silniki PSA, to blok jest ten sam, ale w samim był chyba lekko odprężony z turbiną, poniżej 70KM. Dziwne, bo 1.9D z normalną turbiną miał 90 kucyków w osobówkach.
SJ 1.3i '90 KAM+OME+windy do pocięcia
508 i C4 Picasso do wożenia gromadki
Pozostaje jeszcze pytanie czy samurai 1,3 miał taką samą skrzynię jak 1,9d... Jeśli tak, to chyba przekładka polonez-samurai nie jest jakąś mega trudnością.
Jimny M16A
Był sobie taki temat: silnik od Poldka w Samuraju, poszukaj "ręcznie" w starych postach. Z tego, co pamiętam, to nie jest taka sama, wymiana była z przygodami i generalnie autor doszedł do wnioski, że na ch to rozgrzebał.
Wiem też, że są i szczęśliwi posiadacze takiego rozwiązania... Najlepiej poprzeglądaj. Ja jeśli zajadę swój silnik, to idę w Jimniakowy 1.3
Wiem też, że są i szczęśliwi posiadacze takiego rozwiązania... Najlepiej poprzeglądaj. Ja jeśli zajadę swój silnik, to idę w Jimniakowy 1.3
Było wiele wersji tego silnika, jeżdziły w Cytrynkach, Peugeotach. Z tego silnika wyciska się do 120 KM.Dziwne, bo 1.9D z normalną turbiną miał 90 kucyków w osobówkach.
Samurai aby zmieścićsię w normach Unijnych dostał wersję z "doczyszczaniem spalin" i ze słabszą pompą. Sprężarka jest zacna KKK.
Samurai 1.9 PSA lift 2" BFG MUD MT
W463 300GE
W463 300GE
V70 2.5 TDI R5 na suwaku
W463 300GE
W463 300GE
V70 2.5 TDI R5 na suwaku
Kolega coś takiego "przećwiczył" w ubiegłym sezonie. Generalnie po zamontowaniu i "dopracowaniu" sprzedał całe auto. Wnioski nasuwają się same.......
Pytanie do czego chciał mieć samochód. Jak do wyczynowego używania, to pewnie był zawiedziony, ale jeśli do codziennej jazdy na uczelnię pyr pyr i od czasu do czasu gdzieś w weekend wyskoczyć paląc przy tym nie za dużo ropy? 

Jimny M16A
Rzeźba ogromna: komora silnika, poduszki, kolektory, wydech, skrzynia, chlodnica, zbiornik paliwa, pompa paliwa, elektryka, Po calosci roboty, gdy sie okazuje jak zajebiscie niedopasowane masz przelozenia w skrzyni biegow, dochodzisz do wniosku ze prosciej by CI bylo kupic toyote,, 

Vitara 30''
Jimny DDIS
GV 2.0 HDI A/T
Jimny DDIS
GV 2.0 HDI A/T
Albo gaz za parę zeta.
Ja nie planuję, bo mi 11-12 benzyny po warszawce zimą bierze, latem 9-10. Grzech by było gazować. Przebieg trzeba policzyć, bo może nawet to się nie opłaci.
Ja nie planuję, bo mi 11-12 benzyny po warszawce zimą bierze, latem 9-10. Grzech by było gazować. Przebieg trzeba policzyć, bo może nawet to się nie opłaci.
lepsze rozwiązanie silnik diesla wv golf + skrzynia polonez.
Suzuki Sj 410-84r (GG 2447657)
Suzuki Samurai 413- 89r
Suzuki Samurai 413- 89r
A jeszcze lepsze silnik diesla vw golf + skrzynia samuraiextreme pisze:lepsze rozwiązanie silnik diesla wv golf + skrzynia polonez.

Karol L
Samurai 1.6TD
Y61 2.8TD
Samurai 1.6TD
Y61 2.8TD
A jeszcze lepsze silnik diesla vw golf + skrzynia samuraiextreme pisze:lepsze rozwiązanie silnik diesla wv golf + skrzynia polonez.

Karol L
Samurai 1.6TD
Y61 2.8TD
Samurai 1.6TD
Y61 2.8TD
hmmmmm 1.9 tdi ze skrzynia vitary
własciwie mam vitare z dogorywajacym silnikiem
kumpel rozwalil audi 80 avant z silnikiem 1,9 tdi i moze opchnac motor w dobrej kasie
wsadzal ktos 1,9 z audi do vitary 1.6 8 v teraz
własciwie mam vitare z dogorywajacym silnikiem
kumpel rozwalil audi 80 avant z silnikiem 1,9 tdi i moze opchnac motor w dobrej kasie
wsadzal ktos 1,9 z audi do vitary 1.6 8 v teraz