sonda
Moderator: Albert_N
sonda
Mam pytanie odnośnie montażu sondy lambda.Czy wymiana jej sposobem "niefachowym"(lutowanie)
może mieć wpływ na błędne odczyty i złe sterowanie kompem a co zatem idzie większe spalanie ?Czy szanowni koledzy na takie tematy kładą "laskę "jak sposób zaciskania i długość przewodu sondy,ponoć bardzo istotna sprawa .Pozdrawiam
może mieć wpływ na błędne odczyty i złe sterowanie kompem a co zatem idzie większe spalanie ?Czy szanowni koledzy na takie tematy kładą "laskę "jak sposób zaciskania i długość przewodu sondy,ponoć bardzo istotna sprawa .Pozdrawiam
Wszystko co jest rodzaju żeńskiego zawsze jest q-wa zagadką
Re: sonda
Teoretycznie ma to znaczenie i zabraniają lutować, bo niby powstaje potencjał złącza, który fałszuje bla bla bla...pawely60 pisze:Mam pytanie odnośnie montażu sondy lambda.Czy wymiana jej sposobem "niefachowym"(lutowanie)
Praktycznie, jak naoglądałem się połączeń emulatorów sondy robionych przez gazowników, to przestałem wierzyć w teorię.
Dobre połączenie lutowane i najlepiej ekranowany kabelek lepsze są od wszystkich łączówek.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
Lutować nie powinno się ze względu na wysoką temperaturę, która może doprowadzić do roztopienia się połączenia lutowanego. jeśli kable są lutowane daleko od sondy to nie przeszkadza lutowanie.
Samurai - żółw błotny
TLC J9 - wycieczkowóz
F800GS
TLC J9 - wycieczkowóz
F800GS
ja u siebie w vitce mam sonde z mondeo 1 kablową czyli bez podgrzewacza podpiętą na skręcanej kostce elektrycznej i ani komp ani analizator spalin nie wykazały żadnych odstępst od normy
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu
5.12 w mostach itp itd

- to jak zalutowaś nie doprowadzając do roztopienia cyny bez wysokiej temperaturygif_kuba pisze:Lutować nie powinno się ze względu na wysoką temperaturę, która może doprowadzić do roztopienia się połączenia lutowanego. jeśli kable są lutowane daleko od sondy to nie przeszkadza lutowanie.

Wszystko co jest rodzaju żeńskiego zawsze jest q-wa zagadką
- kuba_samurai
-
Koledze raczej chodziło o powtórne roztopienie cyny w związku z wysoką temperaturą układu wydechowego.pawely60 pisze:- to jak zalutowaś nie doprowadzając do roztopienia cyny bez wysokiej temperaturygif_kuba pisze:Lutować nie powinno się ze względu na wysoką temperaturę, która może doprowadzić do roztopienia się połączenia lutowanego. jeśli kable są lutowane daleko od sondy to nie przeszkadza lutowanie.
japoński wojownik 1.3, leśnik 2.0, australijski interior 2.0d
Chyba właśnie o to mi chodziłokuba_samurai pisze:Koledze raczej chodziło o powtórne roztopienie cyny w związku z wysoką temperaturą układu wydechowego.pawely60 pisze:- to jak zalutowaś nie doprowadzając do roztopienia cyny bez wysokiej temperaturygif_kuba pisze:Lutować nie powinno się ze względu na wysoką temperaturę, która może doprowadzić do roztopienia się połączenia lutowanego. jeśli kable są lutowane daleko od sondy to nie przeszkadza lutowanie.

Samurai - żółw błotny
TLC J9 - wycieczkowóz
F800GS
TLC J9 - wycieczkowóz
F800GS