sonda

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
pawely60

sonda

Post autor: pawely60 » czw lut 05, 2009 8:49 am

Mam pytanie odnośnie montażu sondy lambda.Czy wymiana jej sposobem "niefachowym"(lutowanie)
może mieć wpływ na błędne odczyty i złe sterowanie kompem a co zatem idzie większe spalanie ?Czy szanowni koledzy na takie tematy kładą "laskę "jak sposób zaciskania i długość przewodu sondy,ponoć bardzo istotna sprawa .Pozdrawiam
Wszystko co jest rodzaju żeńskiego zawsze jest q-wa zagadką

Awatar użytkownika
Kostuch

Re: sonda

Post autor: Kostuch » czw lut 05, 2009 10:34 am

pawely60 pisze:Mam pytanie odnośnie montażu sondy lambda.Czy wymiana jej sposobem "niefachowym"(lutowanie)
może mieć wpływ na błędne odczyty i złe sterowanie kompem a co zatem idzie większe spalanie ?Czy szanowni koledzy na takie tematy kładą "laskę "jak sposób zaciskania i długość przewodu sondy,ponoć bardzo istotna sprawa .Pozdrawiam
Teoretycznie ma to znaczenie i zabraniają lutować, bo niby powstaje potencjał złącza, który fałszuje bla bla bla...
Praktycznie, jak naoglądałem się połączeń emulatorów sondy robionych przez gazowników, to przestałem wierzyć w teorię.
Dobre połączenie lutowane i najlepiej ekranowany kabelek lepsze są od wszystkich łączówek.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

Awatar użytkownika
gif_kuba

Kontaktowanie:

Post autor: gif_kuba » czw lut 05, 2009 4:30 pm

Lutować nie powinno się ze względu na wysoką temperaturę, która może doprowadzić do roztopienia się połączenia lutowanego. jeśli kable są lutowane daleko od sondy to nie przeszkadza lutowanie.
Samurai - żółw błotny
TLC J9 - wycieczkowóz
F800GS

Awatar użytkownika
viperecki

Post autor: viperecki » pt lut 06, 2009 9:00 am

ja u siebie w vitce mam sonde z mondeo 1 kablową czyli bez podgrzewacza podpiętą na skręcanej kostce elektrycznej i ani komp ani analizator spalin nie wykazały żadnych odstępst od normy
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu ;)5.12 w mostach itp itd

Awatar użytkownika
pawely60

Post autor: pawely60 » pt lut 06, 2009 11:35 am

gif_kuba pisze:Lutować nie powinno się ze względu na wysoką temperaturę, która może doprowadzić do roztopienia się połączenia lutowanego. jeśli kable są lutowane daleko od sondy to nie przeszkadza lutowanie.
- to jak zalutowaś nie doprowadzając do roztopienia cyny bez wysokiej temperatury :roll:
Wszystko co jest rodzaju żeńskiego zawsze jest q-wa zagadką

Awatar użytkownika
kuba_samurai

Post autor: kuba_samurai » ndz lut 08, 2009 1:00 pm

pawely60 pisze:
gif_kuba pisze:Lutować nie powinno się ze względu na wysoką temperaturę, która może doprowadzić do roztopienia się połączenia lutowanego. jeśli kable są lutowane daleko od sondy to nie przeszkadza lutowanie.
- to jak zalutowaś nie doprowadzając do roztopienia cyny bez wysokiej temperatury :roll:
Koledze raczej chodziło o powtórne roztopienie cyny w związku z wysoką temperaturą układu wydechowego.
japoński wojownik 1.3, leśnik 2.0, australijski interior 2.0d

Awatar użytkownika
gif_kuba

Kontaktowanie:

Post autor: gif_kuba » ndz lut 08, 2009 5:33 pm

kuba_samurai pisze:
pawely60 pisze:
Koledze raczej chodziło o powtórne roztopienie cyny w związku z wysoką temperaturą układu wydechowego.
Chyba właśnie o to mi chodziło :)21 :)21 :)21
Samurai - żółw błotny
TLC J9 - wycieczkowóz
F800GS

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”