Rozrząd
Moderator: Albert_N
Rozrząd
Witam. Mam od niedawna samuraia 1.3 z 87r. i musze wymienić w nim rozrząd. Czy musze oddać go do mechanika czy moge zrobić to sam. Jeżeli tak to jak się do tego zabrać. Prosze o wyrozumiałość.
Re: Rozrząd
Witaj.
1. Ściągnij manuala np. stąd: http://pdftown.com/PDF-Suzuki-Samurai-S ... anual.html
2. Przeczytaj ze zrozumieniem.
3. Podejmij decyzje robić/nie robić na podstawie wcześniejszych swych doświadczeń w mechanice.
Robota raczej prosta ale można po drodze parę rzeczy popsuć jak się nie potrafi.
1. Ściągnij manuala np. stąd: http://pdftown.com/PDF-Suzuki-Samurai-S ... anual.html
3. Podejmij decyzje robić/nie robić na podstawie wcześniejszych swych doświadczeń w mechanice.
Robota raczej prosta ale można po drodze parę rzeczy popsuć jak się nie potrafi.
-
Idź na kompromis: zrób sam, ale pod nadzorem mechanika.
Warto
Warto

- szerokimost
Kuszman pisze:Witaj.
Mam pytanko : hasło do tych plików pdf ktoś zna ?
Samiec
"pdftown.com"szerokimost pisze:Mam pytanko : hasło do tych plików pdf ktoś zna ?
Jest tam na dole jako "pass"
Pozdr.
SJ413 wysoka blaszanka, mazur +2cm reszta seria, w stanie rozkładu reanimowana....
- szerokimost
Właśnie tego hasełka użyłem ale po ściągnięciu pliku spakowanego rar-em przy próbie wypakowania prosi o hasło a to hasło nie ablaErnest_SJ pisze:"pdftown.com"szerokimost pisze:Mam pytanko : hasło do tych plików pdf ktoś zna ?
Jest tam na dole jako "pass"
Pozdr.

Samiec
Musisz mieć wszystkie 3 części ściągnięte (part1 part2 part3) i robi z hasłem pdftown.com. Sprawdzone.
Pozdr.
Pozdr.
SJ413 wysoka blaszanka, mazur +2cm reszta seria, w stanie rozkładu reanimowana....
- szerokimost
Ernest_SJ pisze:Musisz mieć wszystkie 3 części ściągnięte (part1 part2 part3) i robi z hasłem pdftown.com. Sprawdzone.
Pozdr.
dzięki

Samiec
- kuba sj413
- jestem tu nowy...
hmmm... z tego co pamiędam potrzebujesz 3 klucze szczelinomierz 2 śrubokręty, i francuza na wałek(tak mi było wygodnie...)... rób śmiało... silnik bezkolizyjny możesz poprzestawiać wszystko i najwyżej nie odpali albo pędzie pierdzieć w gaźnik... uważaj z dokręcaniem śrub od dekla bo łatwo przekręcić a i z uszczelką możesz mieć problem jak zamocno skręcisz... ale ogólnie to tak :
- kupujesz skrzynke piwka
- dzwonisz po kumpla...
- albo nie...
- 3 godzinki i zrobione...
- kończysz piwka...

- kupujesz skrzynke piwka
- dzwonisz po kumpla...
- albo nie...
- 3 godzinki i zrobione...
- kończysz piwka...

Dziękuję za odpowiedz. To będzie mój pierwszy raz i mam nadzieje że będzie jak najmniej strat.
daj znać co i jak po montażu - mnie też w najbliższym czasie czeka wymiana rozrządu....
Automobilklub JAWOR
Zalecam sciagniecie chlodnicy do wymiany rozrządu, duzo latwiej i szybciej przebiega cały proces...
Ambulans High Roof 30" 1.6 4.16
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
PI7er pisze:Zalecam sciagniecie chlodnicy do wymiany rozrządu, duzo latwiej i szybciej przebiega cały proces...

Wymieniałem rozrząd zaraz po zakupie Suzy w warsztacie samochodowym - też zdjęli chłodnicę
Samurai 89 1.3 nie motany Sahara 205/70/15
- kuba sj413
- jestem tu nowy...
jeśli masz ochotę podjechać do do mnie to ci tą usługe za piwo zrobie
...

Przy wymianie tego rozrządu chciałbym też wymienić pompe wody i oddać alternator do regeneracji. Już u siebie zdejmowałem chłodnice więc nie będzie z tym problemu. Nie wiecie co jeszcze należy wymienić aby nie rozbierać tego rozrządu w razie czego? Chcę się do tego zabrać w następną sobote i wole sobie wcześniej kupić na spokojnie, żeby nie latać po sklepach jak wariat.
mozesz jeszcze uszczelniacze wymienic
Ile ich jest. I jak je dobrać?
Rozmiar 32/47/6 oraz 32/47/8 koszt to ok 10zł. Znajdziesz je w ofercie IC.
Ambulans High Roof 30" 1.6 4.16
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
Panowie, czy próbował ktoś wymieniać pierścienie tłokowe „od dołu” dokładnie to numer 4 nawala, jest to łatwiejsze w silniczkach samuraja od dołu czy od góry?
1,3 benzyna
1,3 benzyna
Go big or go home
kryzys86 pisze:Panowie, czy próbował ktoś wymieniać pierścienie tłokowe „od dołu” dokładnie to numer 4 nawala, jest to łatwiejsze w silniczkach samuraja od dołu czy od góry?
1,3 benzyna
Tloki o ile dobrze pamietam nie wylaza do dolu, no chyba ze wyjmiesz wal korbowy.
Pozdrawiam
sj 425 606468554
wyciagnac byc moze sie uda
ale z wlozeniem bedziesz mial gorzej
pozatym jezeli robic to wszystkie za jednym rozebraniem silnika
ale z wlozeniem bedziesz mial gorzej
pozatym jezeli robic to wszystkie za jednym rozebraniem silnika

biedny inżynier 
"[cenzura] no nie, no po prostu [cenzura] no nie!"

Racja! Wciskanie pierścieni od dołu, palcami - z pewnością nie będzie najmilszym doświadczeniem.
trodno rozbieramy caly silnik skoro nie da się na skróty.
Czy przy zakupie nowych uszczelek pod kolektor, głowice i miske olejową musze zwrocic na cos uwage? jakies symbole podac lub znalesc je na silniku?
Z tego co mi wiadomo silnik jest oryginalny i od nowości z 1994 roku 1,3 ofc na wtrysku
A chciałbym to zrobić w jedna sobotę a nie czekać na zamówienia lub przymiarki z kazdą uszczelką.
aha i przy okazji - czytałem, iż ludzie na tym forum zalewają rożnymi olejami silniki - syntetyczne lub pól syntetyczne - po naprawie pierścieni będzie miało jakieś znaczenie jaki wleje? - różnica 20zł na 4l oleju to żadna różnica dotychczas lałem castrol magnatek
trodno rozbieramy caly silnik skoro nie da się na skróty.
Czy przy zakupie nowych uszczelek pod kolektor, głowice i miske olejową musze zwrocic na cos uwage? jakies symbole podac lub znalesc je na silniku?
Z tego co mi wiadomo silnik jest oryginalny i od nowości z 1994 roku 1,3 ofc na wtrysku
A chciałbym to zrobić w jedna sobotę a nie czekać na zamówienia lub przymiarki z kazdą uszczelką.
aha i przy okazji - czytałem, iż ludzie na tym forum zalewają rożnymi olejami silniki - syntetyczne lub pól syntetyczne - po naprawie pierścieni będzie miało jakieś znaczenie jaki wleje? - różnica 20zł na 4l oleju to żadna różnica dotychczas lałem castrol magnatek
Go big or go home
ja mialem jakis komplet uszczelek TACOMA albo cos w tym stylu
wszystko dopasowane do silnika G13A wiec raczej musisz szukac po twoim symbolu
ogolnie poskladanie calego silnika zajelo nam 3 godzinki
a pierscienie wkladalismy obejma zrobiona z blachy i cwingi
wszystko dopasowane do silnika G13A wiec raczej musisz szukac po twoim symbolu
ogolnie poskladanie calego silnika zajelo nam 3 godzinki
a pierscienie wkladalismy obejma zrobiona z blachy i cwingi

biedny inżynier 

OK! dzięki wielkie
i jeszce jeden drobiazg jaką silą dokręcić śruby w głowicy?

i jeszce jeden drobiazg jaką silą dokręcić śruby w głowicy?
Go big or go home