Reduktor bez oleju
Moderator: Albert_N
Reduktor bez oleju
WItam
Na poczatku przyznaje ze jestem poczatkujacym laikiem, dlatego kieruje pytanie do was, mianowicie zauwazylem ze zgubilem korek spustowy oleju od reduktora co podejrzewam wiaze sie z utrata tego oleju, no i tak jezdzilem jakis czas, jednakze nie uzywajac reduktora, czy moga byc tego jakies konsekwencje?
http://s5.zapodaj.net/16407980.jpg.html
czy do reduktora wchodzi taki sam olej jak do skrzyni biegow, ile tego oleju? i czy da rade to uzupelnic "pod domem" czy trzeba do mechanika?jesli tak to jak?z gory dziekuje za pomoc
samochod to\
vitara 99 SWB blaszak 1.6 8v
Na poczatku przyznaje ze jestem poczatkujacym laikiem, dlatego kieruje pytanie do was, mianowicie zauwazylem ze zgubilem korek spustowy oleju od reduktora co podejrzewam wiaze sie z utrata tego oleju, no i tak jezdzilem jakis czas, jednakze nie uzywajac reduktora, czy moga byc tego jakies konsekwencje?
http://s5.zapodaj.net/16407980.jpg.html
czy do reduktora wchodzi taki sam olej jak do skrzyni biegow, ile tego oleju? i czy da rade to uzupelnic "pod domem" czy trzeba do mechanika?jesli tak to jak?z gory dziekuje za pomoc
samochod to\
vitara 99 SWB blaszak 1.6 8v
Re: Reduktor bez oleju
Jak to było? "Mówiąc, nie zauważasz że używasz prozy"arclite pisze:WItam

Tryby reduktora (nie wszystkie co prawda) kręcą się zawsze.
Zalej hipol i nasłuchuj wycia.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
Koledzy
hipol? jak byłem bardzo mały taki tyci to juz słyszałem , że hipol. Czy naprawdę hipol jest wystarczający?
Ile litrów?
pozdro
hipol? jak byłem bardzo mały taki tyci to juz słyszałem , że hipol. Czy naprawdę hipol jest wystarczający?
Ile litrów?
pozdro
Dariusz
Samuraj SJ410
Samuraj SJ410
a niby dlaczego ma nie byc niewystarczający ? bo produkowany od 30 lat 

Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
az sie wylewac bedzie korkiem wlewowym.
Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
kup 5 hipolu nigdy za dużo 

"Gonzo" is DEAD
http://www.kominkioffroadteam.pl.tl/Samoch%F3d-4x4.htm
http://www.kominkioffroadteam.pl.tl/Samoch%F3d-4x4.htm

na górze jest przyklejony temat, wystarczy otworzyć i znaleźć

Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
Co za różnica? I tak wszystko ucieknie, bo nie masz korkaDarus pisze:ok ale nie wiem ile musze zakupic ? 5 litrów czy 6??

Może zamienić wlewowy ze spustowym, tylko wtedy drugim bryzgać będzie ... ale na dłużej oleju wystarczyKostuch pisze:Co za różnica? I tak wszystko ucieknie, bo nie masz korkaDarus pisze:ok ale nie wiem ile musze zakupic ? 5 litrów czy 6??

zalać można "pod domem" - albo rurka + lejek + 4ry browary aż spłynie, albo tzw. odsysacz, zalewacz do oleju, czyli taka niby pompka - tłok, którym da się zalać na siłę, a nie grawitacyjnie.
Suzuki Vitara Cabrio '96 1.6 16V
Zawsze mozna zanabyc wino z korkiem z prawdziwego korkapiotrk_gd pisze:Może zamienić wlewowy ze spustowym, tylko wtedy drugim bryzgać będzie ... ale na dłużej oleju wystarczyKostuch pisze:Co za różnica? I tak wszystko ucieknie, bo nie masz korkaDarus pisze:ok ale nie wiem ile musze zakupic ? 5 litrów czy 6??
zalać można "pod domem" - albo rurka + lejek + 4ry browary aż spłynie, albo tzw. odsysacz, zalewacz do oleju, czyli taka niby pompka - tłok, którym da się zalać na siłę, a nie grawitacyjnie.

Ambulans High Roof 30" 1.6 4.16
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
Jak podgrzejesz olej, to szybciej ścieka.piotrk_gd pisze:...
Kiedyś zagrzałem w kuchni w mikrofalówce - miałem potem w domu "ciche dni"

Kostuch pisze:Jak podgrzejesz olej, to szybciej ścieka.
Kiedyś zagrzałem w kuchni w mikrofalówce - miałem potem w domu "ciche dni"

Po zagrzaniu nie 4ry browary, tylko tak z 2-3

o jakas nowomowa mechaniczna...Adam.Ż pisze:
na górze jest przyklejony temat, wystarczy otworzyć i znaleźć
a co to jest przekladnia roznicowa?

Mistrzow uprasza sie o spokoj
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mechanizm_ ... 5%BCnicowytybero pisze:...o jakas nowomowa mechaniczna...
a co to jest przekladnia roznicowa?![]()

zapewne chodzi o to cos w moscie....piotrk_gd pisze:http://pl.wikipedia.org/wiki/Mechanizm_ ... 5%BCnicowytybero pisze:...o jakas nowomowa mechaniczna...
a co to jest przekladnia roznicowa?![]()
(szukaj w nawiasie
)
tyle tylko ze przekladnia to przekladnia, a dyfer to dyfer

jednak jest tam przełożenie, czy może u Ciebie nie ma? 

to wpisz sobie w slownik techniczny czy istnieje cos takiego jak przekladnia roznicowa...
a btw.
a jak sie nazywac bedzie przekladnia z blokada dyfra na stale??
a btw.

nie chce mi się specjalnie szukać, ale proszę, pierwszy z brzegu słownik: http://megaslownik.pl/slownik/polsko_an ... 5%BCnicowa. Trzymajmy się polskich wyrażeń, a nie wszędzie te anglicyzmy ...tybero pisze:to wpisz sobie w slownik techniczny czy istnieje cos takiego jak przekladnia roznicowa...
a btw.

... bez sensu ta dyskusja

no ipiotrk_gd pisze:nie chce mi się specjalnie szukać, ale proszę, pierwszy z brzegu słownik: http://megaslownik.pl/slownik/polsko_an ... 5%BCnicowa. Trzymajmy się polskich wyrażeń, a nie wszędzie ten anglicyzmy ...tybero pisze:to wpisz sobie w slownik techniczny czy istnieje cos takiego jak przekladnia roznicowa...
a btw.

po angielsku jest dobrze,
tylko jakis niedouczony gosc to tlumaczyl na polski, bo nie istnieje cos takiego jak przekladnia roznicowa w moscie napedowym.
jest mechanizm roznicowy (ktory jest przekladnia) + przekladnia hipoidalna, a wsytepuje to razem, badz osobno.
ktos sobie to polaczyl w dwa wyrazy i sie taki babol rozlazi po sieci....
eh... ta nowomowa.
wcale nie bez sensu.piotrk_gd pisze:... bez sensu ta dyskusja
bo zaraz bedzie tak samo, jak zalew tych "deslektykow" forumowych, ktorym nawet nie chce sie sprawdzac swoich wypocin przed puszczeniem w swiat.
ta, nawet polskich liter nie stosujątybero pisze:wcale nie bez sensu.piotrk_gd pisze:... bez sensu ta dyskusja
bo zaraz bedzie tak samo, jak zalew tych "deslektykow" forumowych, ktorym nawet nie chce sie sprawdzac swoich wypocin przed puszczeniem w swiat.

bez sensu bo język ewoluuje, i jak ktoś się zatrzymał w jakimś okresie, to już nie wina tegoż ewoluującego języka ... kiedyś stosowaliśmy jery, ale jakoś nikt już ich nie pisze - język ewoluował. Pojęcia też ewoluują, ulegają skróceniu, czy się komuś to podoba czy nie. Jeśli pojęcie jest jednoznaczne i powszechne, niestety, ale jest poprawne.
(z mojej strony to już ostatni kasztan

to rozmumiem ze zmiany jezykowe, ale ze podstawy techniki sie zmieniaja?
a sie pisze bez polskich liter, bo sie ich nie ma

podstawy techniki się nie zmieniają - to nadal to samo ustrojstwotybero pisze:to rozmumiem ze zmiany jezykowe, ale ze podstawy techniki sie zmieniaja?![]()