sonda lambda - mozna jakos wykorzystac?

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

stasió

sonda lambda - mozna jakos wykorzystac?

Post autor: stasió » sob lut 28, 2009 1:31 am

moja vitka jest na gazniku, jednak bylem zmuszony wymienic kolektor wydechowy no i trafil mi sie taki z sonda. czy mozna by jakos ja wykorzystac? jakos podlaczyc jakis voltomierz czy whatever aby np odczytywac sklad mieszanki ?
tak wiem mozna by podlaczyc wtrysk jednak to nie wchodzi w gre :)21

Awatar użytkownika
Kostuch

Re: sonda lambda - mozna jakos wykorzystac?

Post autor: Kostuch » sob lut 28, 2009 11:52 am

stasió pisze:moja vitka jest na gazniku, jednak bylem zmuszony wymienic kolektor wydechowy no i trafil mi sie taki z sonda. czy mozna by jakos ja wykorzystac? jakos podlaczyc jakis voltomierz czy whatever aby np odczytywac sklad mieszanki ?
Można podłączyć woltomierz i mieć wgląd w skład mieszanki online :)2 .
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

Awatar użytkownika
jurus
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: jurus » sob lut 28, 2009 1:56 pm

ja podłączyłem do telefonu z GPS i działa idealnie pokazuje dokładną ilość zużytego paliwa, jak będziesz zainteresowany prześle schemat :o

stasió

Post autor: stasió » sob lut 28, 2009 4:19 pm

Kostuch pisze:
stasió pisze:moja vitka jest na gazniku, jednak bylem zmuszony wymienic kolektor wydechowy no i trafil mi sie taki z sonda. czy mozna by jakos ja wykorzystac? jakos podlaczyc jakis voltomierz czy whatever aby np odczytywac sklad mieszanki ?
Można podłączyć woltomierz i mieć wgląd w skład mieszanki online :)2 .
a jak to dokladnie podlaczyc ? moja sonda ma (chyba) 4 kabelki

Awatar użytkownika
jarekstryszawa

Kontaktowanie:

Post autor: jarekstryszawa » sob lut 28, 2009 7:25 pm

Ale nie powiedziałeś czy chodzi Ci o podłączenie do telefonu czy woltomierza?
Jak mawiają bracia Rosjanie- go hard or go home!

https://www.facebook.com/jarekstryszawa

stasió

Post autor: stasió » sob lut 28, 2009 9:05 pm

jarekstryszawa pisze:Ale nie powiedziałeś czy chodzi Ci o podłączenie do telefonu czy woltomierza?
oczywiscie chodzilo mi o domofon.

Awatar użytkownika
jarekstryszawa

Kontaktowanie:

Post autor: jarekstryszawa » sob lut 28, 2009 9:10 pm

Kamień spadł mi z serca- znaczy wiesz, że Cię ładują w balona. Ale masz poczucie humoru :)2
Jak mawiają bracia Rosjanie- go hard or go home!

https://www.facebook.com/jarekstryszawa

stasió

Post autor: stasió » sob lut 28, 2009 9:17 pm

jarekstryszawa pisze:Kamień spadł mi z serca- znaczy wiesz, że Cię ładują w balona. Ale masz poczucie humoru :)2
wiem wiem. jakos nie chcialo mi sie odpisywac dowcipnisiowi.
no wiec jak to podlaczyc? sa 4 kabelki - 2 czarne, bialy i niebieski. domyslam sie ze czarne to masa, niebieski +12 a bialy to wyjscie. dobrze mysle, czy moze kolory to po prostu przypadek ?
wydaje mi sie ze jeden czarny + niebieski to "zasilanie" a drugi czarny + bialy to wyjscie na miernik. a moze jakos inaczej ?

Awatar użytkownika
piotr oskwarek

Post autor: piotr oskwarek » sob lut 28, 2009 9:32 pm

Masz sondę z podgrzewaczem, dwa kabelki są do grzałki a pozostałe dwa do ECU.
Jak masz multimetr, jakikolwiek, to bez problemu dojdziesz które kabelki są do czego :)21
były Terrano I: 2.4 z podtlenkiem i 2.7TD;
był UAZ 2.9V6;
była Vicia Long 2.0V6
jest Pipek 2.7CRD

stasió

Post autor: stasió » sob lut 28, 2009 9:36 pm

juz znalazlem:
2 czarne - grzałka
1 biały - masa
1 niebieski - sygnał

tylko co podlacza sie pod grzalke?
rozumiem ze jest to grzanie sondy przy zimnym silniku gdy koletro jes zimny ?
czy bez podlaczania czegokolwiek do grzalki, na wyjsciu bialy - niebieski powinno pojawic sie jakies napiecie?

Awatar użytkownika
Wilku
Kontaktowanie:

Post autor: Wilku » sob lut 28, 2009 10:05 pm

A ja sie zlapalem i na DW poprosilem o przeslanie schematu. Tak to jest, jak sie szybciej pisze niz mysli :)23

pzdr, W
Muscel '69 2,9 EFI; było Suzuki Samurai '90 1,3 GTi;
http://www.pultusk4x4.org

Awatar użytkownika
Wilku
Kontaktowanie:

Post autor: Wilku » sob lut 28, 2009 10:17 pm

Podłaczasz +12 i mase. Kolejność kabelków nie ma znaczenia. Zazwyczaj grzanie sondy podłącza się pod przekaźnik pompy paliwa. O ile się nie mylę, to w niektórych samochodach procesem podgrzewania sondy steruje sterownik silnika.
Sonda pracuje, jak osiągnie temp. około 300 stopni. I może pracować do około 900 stopni. Nie ma na to wpływu grzałka.

Pzdr, W

stasió

Post autor: stasió » sob lut 28, 2009 10:18 pm

Wilku pisze:
Podłaczasz +12 i mase. Kolejność kabelków nie ma znaczenia. Zazwyczaj grzanie sondy podłącza się pod przekaźnik pompy paliwa. O ile się nie mylę, to w niektórych samochodach procesem podgrzewania sondy steruje sterownik silnika.
Sonda pracuje, jak osiągnie temp. około 300 stopni. I może pracować do około 900 stopni. Nie ma na to wpływu grzałka.

Pzdr, W
a jesli sonda bedzie juz bardzo goraca (silnik pochodzi do rozgrzania) to bedzie wskazywac cos na wyjsciu bez podlaczania plusa do grzalki ? jak dziala sonda? tam sie indukuje jakies napiecie ? czy po prostu zawsze musi byc podane + 12 zeby na wyjsciu cos pokazala?

Awatar użytkownika
Wilku
Kontaktowanie:

Post autor: Wilku » sob lut 28, 2009 10:42 pm

Korpus z dwutlenku cyrkonu zaczyna przewodzić jony tlenu od temperatury ok. 300°C. Jeśli po obu stronach korpusu z dwutlenku cyrkonu powstanie różna koncentracja jonów tlenów, to dzięki szczególnym właściwościom korpusu zostaje wytworzone napięcie. W wypadku ubogiego stosunku paliwa do powietrza wytwarza się niskie napięcie. Jeśli stosunek ten jest bogaty, napięcie będzie wysokie.
Źródło: http://www.ngkntk.pl/Zasada_dzialania_s ... 343.0.html

Teoretycznie przy mieszance stechiometrycznej powienineś uzyskać na sondzie napięcie około 0,5V (przewod sygnalowy - masa). Przy pedale wciśniętym w podłogę powinno być bogato, czyli napięcie do około 1V. W praktyce zastanawiam się, czy będziesz w stanie miarodajnie odczytać napięcie na sondzie zwykłym miernikiem. Nawet jak odczytasz, to co z tym fantem zrobisz?
Sonde możesz wykorzystać do sterowania dawką paliwa LPG. Wystarczy do tego prosty sterownik i silnik krokowy, a już będziesz mial instalację 2 generacji ;). Ale chyba nie masz instalacji gazowej.

Pzdr, W

Awatar użytkownika
piotr oskwarek

Post autor: piotr oskwarek » sob lut 28, 2009 10:54 pm

jak masz bogatą mieszankę paliwowo powietrzną to sygnał będzie większy niż dla ubogiej
były Terrano I: 2.4 z podtlenkiem i 2.7TD;
był UAZ 2.9V6;
była Vicia Long 2.0V6
jest Pipek 2.7CRD

stasió

Post autor: stasió » sob lut 28, 2009 11:08 pm

Wilku pisze:
Korpus z dwutlenku cyrkonu zaczyna przewodzić jony tlenu od temperatury ok. 300°C. Jeśli po obu stronach korpusu z dwutlenku cyrkonu powstanie różna koncentracja jonów tlenów, to dzięki szczególnym właściwościom korpusu zostaje wytworzone napięcie. W wypadku ubogiego stosunku paliwa do powietrza wytwarza się niskie napięcie. Jeśli stosunek ten jest bogaty, napięcie będzie wysokie.
Źródło: http://www.ngkntk.pl/Zasada_dzialania_s ... 343.0.html

Teoretycznie przy mieszance stechiometrycznej powienineś uzyskać na sondzie napięcie około 0,5V (przewod sygnalowy - masa). Przy pedale wciśniętym w podłogę powinno być bogato, czyli napięcie do około 1V. W praktyce zastanawiam się, czy będziesz w stanie miarodajnie odczytać napięcie na sondzie zwykłym miernikiem. Nawet jak odczytasz, to co z tym fantem zrobisz?
Sonde możesz wykorzystać do sterowania dawką paliwa LPG. Wystarczy do tego prosty sterownik i silnik krokowy, a już będziesz mial instalację 2 generacji ;). Ale chyba nie masz instalacji gazowej.

Pzdr, W

wlasnie wrocilem z podworka bo mnie to bardzo ciekawilo. dziala :)21 :)21
niestety zmierzylem tylko dla wolnych obrotow bo nie mial kto pedala wcisnac :)21 :)21
i tak dla lpg jest 0,04v (chyba zbyt uboga?)
a dla benzyny okolo 0,8v (na ssaniu pycil)

mam lpg pierwszej generacji i nie specjalnie mam chec do zmian na 2 ale chetnie bym wlasnorecznie ja wyregulowal. jutro sie tym pobawie.

a moze nawet zamontuje sobie takie badziewko:
http://allegro.pl/item563840991_tester_ ... ambda.html

Awatar użytkownika
EROW1

Post autor: EROW1 » ndz mar 01, 2009 8:10 am

u mnie do tych celów sprawdzał się wymontowany wskaźnik wysterowania z radia amator (wskazówka) idealny bo max wychył ma przy 1,1V czyli skala pasuje. mierniki cyfrowe nie bardzo się spisują imho wskazówka lepsza.
disco 300
Gaz69 radiostacja z 1964
Iveco Daily 4x4
http://www.erow.pl

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » pn mar 02, 2009 12:18 pm

EROW1 pisze:u mnie do tych celów sprawdzał się wymontowany wskaźnik wysterowania z radia amator (wskazówka) idealny bo max wychył ma przy 1,1V czyli skala pasuje. mierniki cyfrowe nie bardzo się spisują imho wskazówka lepsza.
Tylko że taki wskazówkowy wskaźnik wysterowania ma stosunkowo małą impedancję wejściową w stosunku do wskaźników cyfrowych.
Jak chce się tylko "widziec" sygnał z sondy to ok. Jak ten sygnał idzie jeszcze do komputera, to jest on z definicji zafałszowany.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”