szukam opon

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

rafal-r111
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

szukam opon

Post autor: rafal-r111 » pn mar 09, 2009 4:22 pm

Witam.Szukam opon...zastanawialem sie nas nalewajkami simexa,ale slyszalem od znajomka o oponkach ,,PERSHEINI" nie wiem czy dobrze napisalem?....wiem,ze sa one tansze od simexow nawet o 200 zl....wie ktos cos o tym i czy sa one na alledrogo

Awatar użytkownika
poreb

Kontaktowanie:

Re: szukam opon

Post autor: poreb » pn mar 09, 2009 5:06 pm

wystarczy wpisca w wyszukiwarce google nazwa pershini lub simex lub nalewka o danym rozmiarze ktory cie interesuje i juz wiesz czy sa czy nie na allegro

a nalewki simexa w suzuce bardzo fajnie sie spisuja :)2
osobiscie polecam
kolejne tez kupie simexopodobne ale w wiekszym rozmiarze
biedny inżynier :)21
"[cenzura] no nie, no po prostu [cenzura] no nie!"

Awatar użytkownika
graf17
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: graf17 » pn mar 09, 2009 5:30 pm

Mam perschini i nie narzekam .Robią dobrze , do momentu oparcia na ramie :D
Potem to już tylko Hi ( lift ) ...
I trapy (deski ??? )
Reasumując :
Perschini ( czy jakoś tak ) - oczywiście kopie Yokohama ( czyt. nalewki ) są OK - dla mnie są OK ... , cena jest OK ....
Ale ja się na tym nie znam - jestem tu nowy :)21
I off-roadem się tylko bawię :)21
Simexa nie miałem i nie mam zdania - podobno nie jest na piasek i wodę bez twardego podłoża ...
Pozdr
Suzuki SJ 413 1987 plandeka, prawie fabryka

rafal-r111
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: rafal-r111 » pn mar 09, 2009 5:35 pm

i wlasnie o takie info mi chodzilo, a nie zeby ktos mnie uczyl jak stawiac pierwsze kroki w google

dzieki graf17

Piotr Karcz

Post autor: Piotr Karcz » pn mar 09, 2009 6:37 pm

rafal-r111 pisze:zeby ktos mnie uczyl jak stawiac pierwsze kroki w google
Ale jak stawiać pierwsze kroki na TYM forum to się jednak podszkol :)21

Awatar użytkownika
poreb

Kontaktowanie:

Post autor: poreb » pn mar 09, 2009 7:21 pm

rafal-r111 pisze:i wlasnie o takie info mi chodzilo, a nie zeby ktos mnie uczyl jak stawiac pierwsze kroki w google

dzieki graf17

ziew :roll:
biedny inżynier :)21
"[cenzura] no nie, no po prostu [cenzura] no nie!"

Awatar użytkownika
Jogi4x4

Post autor: Jogi4x4 » pn mar 09, 2009 8:01 pm

A myślałeś nad Fedimą? np. Extrem Evolution? Ja mam takowe w Suzie i jestem zadowolony bardzo... Jest to kopia Yokohama Geolander i ma dodatkowy bieżnik z boku opony który ją wzmacnia i fajnie to robi w koleinach... :D

A jaki rozmiar chcesz wsadzić?
Galloper LWB - turysta

Awatar użytkownika
alex-mich

Post autor: alex-mich » pn mar 09, 2009 8:48 pm

Jogi4x4 pisze:A myślałeś nad Fedimą? np. Extrem Evolution? Ja mam takowe w Suzie i jestem zadowolony bardzo... Jest to kopia Yokohama Geolander i ma dodatkowy bieżnik z boku opony który ją wzmacnia i fajnie to robi w koleinach... :D

A jaki rozmiar chcesz wsadzić?
:)21 Ojojojo jak to robi w koleinach...."chłyt mateltingowy" i jeszcze powiedz że masz 195/80r15 w suzi te extreme evolution?

Tak wygląda ten bieżnik boczny w 195r15 każdy oceni co daje:
Obrazek
Ma te 2 mm :)21

Większe rozmiary mają więcej tego chwytu marketingowego, jedyne co ma fedima to JAKOŚĆ WYKONANIA, OSŁONĘ FELGI, WYTRZYMAŁOŚĆ
Na minus tylko roczna gwarancja, waga.

Persichini: dużo(225/70r15), tanio, ciężko, rok gwarancji, tanio tanio, mało jakości, tanio :)21

Poza tym dział opon nie tutaj 8)

Alex
Samurai 1szt
FronteraB 1sz
Vitara 4sz
Rocky 4sz
Maverick 1sz
Galloper 1sz
TerranoII 1sz
Sportage 2sz

Awatar użytkownika
Zun

Post autor: Zun » pn mar 09, 2009 10:04 pm

Perschini nie ma zbyt dobrych opinii . Zresztą cena czyni cuda. Kiedyś trochę siedziałem w temacie - handlowałem , widziałem proces produkcji , zgłebiłem troche faktów - wiem ile kosztuje koszt produkcji takiej opony. Wiem ile musi zarobić dystrybutor bo sam nim byłem. wiem , że opona musi kosztować jeśli jest dobra. Nie wiem jak teraz , ale perschini kiedyś było przerażająco tanie . Na taniość składa się kiepski karkas i kiepska mieszanka. Przedewszystkim te pierwsze da się we znaki. Tego nie da sie poznać na oko , bo tego nie widać gołym okiem. Nie będe tu przynudzał jakimiś farmazonami , chce tylko ostrzec przed źle zainwestowanymi pieniązkami. Jeśli nie ma na gumy oryginalne (choćby były używane) to lepiej celować w nalewki sprawdzone - insa , fedima , można się jeszcze zastanowić nad globgumem , czyli polskim producentem - raczej pozytywnie zweryfikowanym.
Świszcząca Suka Stage I
Projekt zakończony , jeszcze tylko kilka poprawek ;)

Awatar użytkownika
viperecki

Post autor: viperecki » pn mar 09, 2009 10:08 pm

tak jest ja jeszcze nie słyszałem dobrego słowa o per... cośtam polecam fedimke i globa bo sam używam a cena nie aż tak przerażająca ... i tak na marginesie ( bieżnik ala yokohama nie robi )
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu ;)5.12 w mostach itp itd

Awatar użytkownika
Adam.Ż

Post autor: Adam.Ż » pn mar 09, 2009 10:14 pm

tak samo można powiedzieć o simexie jeśli wjedziesz na piach albo na błoto które nie ma dna albo o bogerze(może nie z tym błotem ale to tylko przy szerokim bieżniku). Mówię po tym co naocznie stwierdziłem.
Nie ma opon do wszystkiego, a ta wydaje się być najbardziej uniwersalną przy dobrych parametrach pracy w terenie.
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew

Awatar użytkownika
papas

Post autor: papas » pn mar 09, 2009 10:22 pm

Zun pisze:.....można się jeszcze zastanowić nad globgumem , czyli polskim producentem ...
W tej chwili lekkie przestoje w produkcji - zza wielkiej wody karkasów posyłać coś nie chcą :wink:
Ale to może chwilowe tylko
Pozatym Glob nie robi a'la Yokohamy
Jeśli coś jest grzechu warte, to i grzech nie spróbować...

Awatar użytkownika
PI7er

Post autor: PI7er » pn mar 09, 2009 10:49 pm

papas pisze:
Zun pisze:.....można się jeszcze zastanowić nad globgumem , czyli polskim producentem ...
W tej chwili lekkie przestoje w produkcji - zza wielkiej wody karkasów posyłać coś nie chcą :wink:
Taaa na przelomie pazdziernik/listopad mialem info ze beda za 2 tygodnie.. cena 300zł za interesujacy mnie rozmiar

W styczniu/lutym zadzwonilem zapytac to juz doplywal kontenerowiec do trojmiasta, mialy byc doslownie na dniach, cena up 350zł

Wchodze tydzien temu na ich strone juz 400zł..

Pewnie dochodza koszta wyłowienia kontenerowca z dna oceanu albo piraci porwali i trzeba okup zaplacic :)21
Ambulans High Roof 30" 1.6 4.16
604 083 564 Piotr

Awatar użytkownika
papas

Post autor: papas » pn mar 09, 2009 10:56 pm

PI7er pisze:.....Wchodze tydzien temu na ich strone juz 400zł....
Coś tam słyszałem że ma się podnieść cena - bo ojro, bo dolar itd., ale że aż tyle ?? ?? ?? :)24 :)24
Spytam jak bede przejazdem, bom sam ciekaw.
Jeśli coś jest grzechu warte, to i grzech nie spróbować...

Awatar użytkownika
PI7er

Post autor: PI7er » pn mar 09, 2009 10:58 pm

Daj znaka bom ciekaw...
Ambulans High Roof 30" 1.6 4.16
604 083 564 Piotr

Awatar użytkownika
Jogi4x4

Post autor: Jogi4x4 » wt mar 10, 2009 8:21 am

alex-mich pisze:
:)21 Ojojojo jak to robi w koleinach...."chłyt mateltingowy" i jeszcze powiedz że masz 195/80r15 w suzi te extreme evolution?

Tak wygląda ten bieżnik boczny w 195r15 każdy oceni co daje:
Obrazek
Ma te 2 mm :)21

Większe rozmiary mają więcej tego chwytu marketingowego, jedyne co ma fedima to JAKOŚĆ WYKONANIA, OSŁONĘ FELGI, WYTRZYMAŁOŚĆ
Na minus tylko roczna gwarancja, waga.

Persichini: dużo(225/70r15), tanio, ciężko, rok gwarancji, tanio tanio, mało jakości, tanio :)21

Poza tym dział opon nie tutaj 8)

Alex
Nie, mam rozmiar 235/75 R15 w mojej Suzie :)21 ... Ja jestem zadowolony... A czy chwyt czy nie to mi to lotto ważne że dobrze robią i fakt jakość wykonania jest ok. Ale waga faktycznie duża, moje seryjne 1.3 miało problemy z tymi oponami no i musiałem felgi obrócić bo tarły o resory przy skręcie... :D
Galloper LWB - turysta

Awatar użytkownika
Zun

Post autor: Zun » wt mar 10, 2009 9:46 am

PI7er pisze:
papas pisze:
Taaa na przelomie pazdziernik/listopad mialem info ze beda za 2 tygodnie.. cena 300zł za interesujacy mnie rozmiar

W styczniu/lutym zadzwonilem zapytac to juz doplywal kontenerowiec do trojmiasta, mialy byc doslownie na dniach, cena up 350zł

Wchodze tydzien temu na ich strone juz 400zł..

Pewnie dochodza koszta wyłowienia kontenerowca z dna oceanu albo piraci porwali i trzeba okup zaplacic :)21
Ja tez nie miałem z nimi za dobrego kontaktu dlatego nie zakupiłem u nich opon w końcu - ale opinie mają dobre , zresztą ja też mogę potwierdzić że opona robi dobrze . Z karkasami zawsze był problem i to się nie zmieni. Albo jest się dużym producentem takim jak insa czy fedima , albo się ma odwieczne problemy z karkasami tak jak wolf czy tez globgum. To był główny powód tego , iż zaprzestałem się bawić w handel nalewkami ;) Termin może się wydłużać w nieskończoność i może wróżyć , że będa używane byle jakie karkasy - a wtedy taka opona nie jest warta nic ;)
Świszcząca Suka Stage I

Awatar użytkownika
welminski

Kontaktowanie:

Post autor: welminski » wt mar 10, 2009 2:38 pm

papas pisze:
Coś tam słyszałem że ma się podnieść cena - bo ojro, bo dolar itd., ale że aż tyle ?? ?? ?? :)24 :)24

W październiku listopadzie 2008 dolar był po jakieś 2,8 a ojro po 3,7 ... dziś są po 3,7 i 4,7.. więc akurat całkiem proporcjonalny wzrost ceny, biorąc pod uwagę że za kontener i ogólnie transport też rozliczają się w dolarach czy euro, więc siłą rzeczy koszty transportu w przeliczeniu na złotówki też wzrosły o te 20-30%..
Trooper. Isuzu Trooper.

Awatar użytkownika
Zun

Post autor: Zun » wt mar 10, 2009 3:12 pm

welminski pisze:
papas pisze:

W październiku listopadzie 2008 dolar był po jakieś 2,8 a ojro po 3,7 ... dziś są po 3,7 i 4,7.. więc akurat całkiem proporcjonalny wzrost ceny, biorąc pod uwagę że za kontener i ogólnie transport też rozliczają się w dolarach czy euro, więc siłą rzeczy koszty transportu w przeliczeniu na złotówki też wzrosły o te 20-30%..
Karkas w przypadku takiej opony to udział w kosztach na poziomie 20% ceny końcowej. Globgum sam dla siebie jest przedstawicielem więc wzrost cen tak znaczny nie jest do końca podyktowany tym , że karkas poszedł do góry . Mieszanka gumy jest robiona w Polsce - zresztą dla niektórych zachodnich producentów nalewek również ;).
Świszcząca Suka Stage I

Awatar użytkownika
st.Medard
Kontaktowanie:

Post autor: st.Medard » wt mar 10, 2009 6:38 pm

Jednym ze sposobów na kryzys jest podnieść ceny. :)21 Szykowałem się na silverstony a one podrożały o 300 zł na szt. :)11
Zbanowany za komerchę w podpisie "Sklepterenowy.pl"

Awatar użytkownika
Zun

Post autor: Zun » wt mar 10, 2009 8:09 pm

st.Medard pisze:Jednym ze sposobów na kryzys jest podnieść ceny. :)21 Szykowałem się na silverstony a one podrożały o 300 zł na szt. :)11
Jak ja sie ciesze ze mój suczek stoi już na simexikach ;)
Świszcząca Suka Stage I

milas

Post autor: milas » wt mar 10, 2009 10:10 pm

viperecki pisze:tak jest ja jeszcze nie słyszałem dobrego słowa o per... cośtam polecam fedimke i globa bo sam używam a cena nie aż tak przerażająca ... i tak na marginesie ( bieżnik ala yokohama nie robi )

robi robi ale tylko jak wytniesz co drogi klocek
VITARA 1,8 140 KM na 30' /9,5 simex sztywny most
Mysłowice gg 4789697
www.slask4x4.pl

Awatar użytkownika
Stachu-80

Post autor: Stachu-80 » wt mar 10, 2009 10:58 pm

Potwierdzam iz nie ma oponki do wszystkiego mialem z glob gumu kopie yokohamy i oto moje spostrzezenia: na piasku i luznym błotku ok na stwardszym podłozu i gestym blocie momentalnie sie zabijały, kiepsko bylo wyskoczyć na nich z kolein z duza iloscia wody. Teraz mam fedime scirocco i: na luxnym piachu kopia pod soba dolki trzeba uwazać, bieznik czysci sie szybciej niż zapycha :)21 żart oczywiscie. Ale jest o niebo lepiej na twardszym podłozu typu porosniete trawa górki wyjazd z rzeki itd. dośc spory przyrost przyczepnosci, nareszcie wyjazd z kolein nie stanowi problemu dzieki wystajacym na boki klockom bieznika. Przed zakupem fedim zjeździłem pare opon mt od BF, ich kopie od Insy czyli dakary, 2x kopie yokoham z róznych rozmiarach.
Jednak simex jest nieuchronnym wyjściem jedynym słusznym zresztą. Jednym slowem chyba musze do lasu bo sobie narobilem ochoty na solidna porcje taplania :)17
Zielony Hijszpan TEAM SŁAWNO 4X4

Awatar użytkownika
Zun

Post autor: Zun » śr mar 11, 2009 11:20 am

Stachu-80 pisze:Potwierdzam iz nie ma oponki do wszystkiego mialem z glob gumu kopie yokohamy i oto moje spostrzezenia: na piasku i luznym błotku ok na stwardszym podłozu i gestym blocie momentalnie sie zabijały, kiepsko bylo wyskoczyć na nich z kolein z duza iloscia wody. Teraz mam fedime scirocco i: na luxnym piachu kopia pod soba dolki trzeba uwazać, bieznik czysci sie szybciej niż zapycha :)21 żart oczywiscie. Ale jest o niebo lepiej na twardszym podłozu typu porosniete trawa górki wyjazd z rzeki itd. dośc spory przyrost przyczepnosci, nareszcie wyjazd z kolein nie stanowi problemu dzieki wystajacym na boki klockom bieznika. Przed zakupem fedim zjeździłem pare opon mt od BF, ich kopie od Insy czyli dakary, 2x kopie yokoham z róznych rozmiarach.
Jednak simex jest nieuchronnym wyjściem jedynym słusznym zresztą. Jednym slowem chyba musze do lasu bo sobie narobilem ochoty na solidna porcje taplania :)17
Podobne spostrzeżenia - przetestowane wiele różnych bieżników. Między oponami a simexem jest po prostu przepaść. Może jeszcze bogger , który podobno jest nawet i lepszy od simexa. Oczyiwście , że są nawierzchnie na których simex robi gorzej od innych , ale w znacznej większości radzi sobie o niebo lepiej niż każda inna ;)
Świszcząca Suka Stage I

Awatar użytkownika
jezzz

Post autor: jezzz » śr mar 11, 2009 11:56 am

ja stawiam na simexa widzialem te opony przed zamontowaniem po zamontowaniu i w terenie i naprawde sa super
NO PAIN NO GAME!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”