szukam opon
Moderator: Albert_N
-
- jestem tu nowy...
szukam opon
Witam.Szukam opon...zastanawialem sie nas nalewajkami simexa,ale slyszalem od znajomka o oponkach ,,PERSHEINI" nie wiem czy dobrze napisalem?....wiem,ze sa one tansze od simexow nawet o 200 zl....wie ktos cos o tym i czy sa one na alledrogo
Re: szukam opon
wystarczy wpisca w wyszukiwarce google nazwa pershini lub simex lub nalewka o danym rozmiarze ktory cie interesuje i juz wiesz czy sa czy nie na allegro
a nalewki simexa w suzuce bardzo fajnie sie spisuja
osobiscie polecam
kolejne tez kupie simexopodobne ale w wiekszym rozmiarze
a nalewki simexa w suzuce bardzo fajnie sie spisuja

osobiscie polecam
kolejne tez kupie simexopodobne ale w wiekszym rozmiarze
biedny inżynier 
"[cenzura] no nie, no po prostu [cenzura] no nie!"

Mam perschini i nie narzekam .Robią dobrze , do momentu oparcia na ramie
Potem to już tylko Hi ( lift ) ...
I trapy (deski
? )
Reasumując :
Perschini ( czy jakoś tak ) - oczywiście kopie Yokohama ( czyt. nalewki ) są OK - dla mnie są OK ... , cena jest OK ....
Ale ja się na tym nie znam - jestem tu nowy
I off-roadem się tylko bawię
Simexa nie miałem i nie mam zdania - podobno nie jest na piasek i wodę bez twardego podłoża ...
Pozdr

Potem to już tylko Hi ( lift ) ...
I trapy (deski

Reasumując :
Perschini ( czy jakoś tak ) - oczywiście kopie Yokohama ( czyt. nalewki ) są OK - dla mnie są OK ... , cena jest OK ....
Ale ja się na tym nie znam - jestem tu nowy

I off-roadem się tylko bawię

Simexa nie miałem i nie mam zdania - podobno nie jest na piasek i wodę bez twardego podłoża ...
Pozdr
Suzuki SJ 413 1987 plandeka, prawie fabryka
-
- jestem tu nowy...
i wlasnie o takie info mi chodzilo, a nie zeby ktos mnie uczyl jak stawiac pierwsze kroki w google
dzieki graf17
dzieki graf17
-
Ale jak stawiać pierwsze kroki na TYM forum to się jednak podszkolrafal-r111 pisze:zeby ktos mnie uczyl jak stawiac pierwsze kroki w google

rafal-r111 pisze:i wlasnie o takie info mi chodzilo, a nie zeby ktos mnie uczyl jak stawiac pierwsze kroki w google
dzieki graf17
ziew

biedny inżynier 

A myślałeś nad Fedimą? np. Extrem Evolution? Ja mam takowe w Suzie i jestem zadowolony bardzo... Jest to kopia Yokohama Geolander i ma dodatkowy bieżnik z boku opony który ją wzmacnia i fajnie to robi w koleinach...
A jaki rozmiar chcesz wsadzić?

Galloper LWB - turysta
Jogi4x4 pisze:A myślałeś nad Fedimą? np. Extrem Evolution? Ja mam takowe w Suzie i jestem zadowolony bardzo... Jest to kopia Yokohama Geolander i ma dodatkowy bieżnik z boku opony który ją wzmacnia i fajnie to robi w koleinach...![]()

Tak wygląda ten bieżnik boczny w 195r15 każdy oceni co daje:

Ma te 2 mm

Większe rozmiary mają więcej tego chwytu marketingowego, jedyne co ma fedima to JAKOŚĆ WYKONANIA, OSŁONĘ FELGI, WYTRZYMAŁOŚĆ
Na minus tylko roczna gwarancja, waga.
Persichini: dużo(225/70r15), tanio, ciężko, rok gwarancji, tanio tanio, mało jakości, tanio

Poza tym dział opon nie tutaj

Alex
Samurai 1szt
FronteraB 1sz
Vitara 4sz
Rocky 4sz
Maverick 1sz
Galloper 1sz
TerranoII 1sz
Sportage 2sz
FronteraB 1sz
Vitara 4sz
Rocky 4sz
Maverick 1sz
Galloper 1sz
TerranoII 1sz
Sportage 2sz
Perschini nie ma zbyt dobrych opinii . Zresztą cena czyni cuda. Kiedyś trochę siedziałem w temacie - handlowałem , widziałem proces produkcji , zgłebiłem troche faktów - wiem ile kosztuje koszt produkcji takiej opony. Wiem ile musi zarobić dystrybutor bo sam nim byłem. wiem , że opona musi kosztować jeśli jest dobra. Nie wiem jak teraz , ale perschini kiedyś było przerażająco tanie . Na taniość składa się kiepski karkas i kiepska mieszanka. Przedewszystkim te pierwsze da się we znaki. Tego nie da sie poznać na oko , bo tego nie widać gołym okiem. Nie będe tu przynudzał jakimiś farmazonami , chce tylko ostrzec przed źle zainwestowanymi pieniązkami. Jeśli nie ma na gumy oryginalne (choćby były używane) to lepiej celować w nalewki sprawdzone - insa , fedima , można się jeszcze zastanowić nad globgumem , czyli polskim producentem - raczej pozytywnie zweryfikowanym.
Świszcząca Suka Stage I
Projekt zakończony , jeszcze tylko kilka poprawek

tak jest ja jeszcze nie słyszałem dobrego słowa o per... cośtam polecam fedimke i globa bo sam używam a cena nie aż tak przerażająca ... i tak na marginesie ( bieżnik ala yokohama nie robi )
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu
5.12 w mostach itp itd

tak samo można powiedzieć o simexie jeśli wjedziesz na piach albo na błoto które nie ma dna albo o bogerze(może nie z tym błotem ale to tylko przy szerokim bieżniku). Mówię po tym co naocznie stwierdziłem.
Nie ma opon do wszystkiego, a ta wydaje się być najbardziej uniwersalną przy dobrych parametrach pracy w terenie.
Nie ma opon do wszystkiego, a ta wydaje się być najbardziej uniwersalną przy dobrych parametrach pracy w terenie.
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
W tej chwili lekkie przestoje w produkcji - zza wielkiej wody karkasów posyłać coś nie chcąZun pisze:.....można się jeszcze zastanowić nad globgumem , czyli polskim producentem ...

Ale to może chwilowe tylko
Pozatym Glob nie robi a'la Yokohamy
Jeśli coś jest grzechu warte, to i grzech nie spróbować...
Taaa na przelomie pazdziernik/listopad mialem info ze beda za 2 tygodnie.. cena 300zł za interesujacy mnie rozmiarpapas pisze:W tej chwili lekkie przestoje w produkcji - zza wielkiej wody karkasów posyłać coś nie chcąZun pisze:.....można się jeszcze zastanowić nad globgumem , czyli polskim producentem ...
W styczniu/lutym zadzwonilem zapytac to juz doplywal kontenerowiec do trojmiasta, mialy byc doslownie na dniach, cena up 350zł
Wchodze tydzien temu na ich strone juz 400zł..
Pewnie dochodza koszta wyłowienia kontenerowca z dna oceanu albo piraci porwali i trzeba okup zaplacic

Ambulans High Roof 30" 1.6 4.16
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
Coś tam słyszałem że ma się podnieść cena - bo ojro, bo dolar itd., ale że aż tylePI7er pisze:.....Wchodze tydzien temu na ich strone juz 400zł....

Spytam jak bede przejazdem, bom sam ciekaw.
Jeśli coś jest grzechu warte, to i grzech nie spróbować...
Nie, mam rozmiar 235/75 R15 w mojej Suziealex-mich pisze:
Ojojojo jak to robi w koleinach...."chłyt mateltingowy" i jeszcze powiedz że masz 195/80r15 w suzi te extreme evolution?
Tak wygląda ten bieżnik boczny w 195r15 każdy oceni co daje:
Ma te 2 mm![]()
Większe rozmiary mają więcej tego chwytu marketingowego, jedyne co ma fedima to JAKOŚĆ WYKONANIA, OSŁONĘ FELGI, WYTRZYMAŁOŚĆ
Na minus tylko roczna gwarancja, waga.
Persichini: dużo(225/70r15), tanio, ciężko, rok gwarancji, tanio tanio, mało jakości, tanio![]()
Poza tym dział opon nie tutaj![]()
Alex

Galloper LWB - turysta
Ja tez nie miałem z nimi za dobrego kontaktu dlatego nie zakupiłem u nich opon w końcu - ale opinie mają dobre , zresztą ja też mogę potwierdzić że opona robi dobrze . Z karkasami zawsze był problem i to się nie zmieni. Albo jest się dużym producentem takim jak insa czy fedima , albo się ma odwieczne problemy z karkasami tak jak wolf czy tez globgum. To był główny powód tego , iż zaprzestałem się bawić w handel nalewkamiPI7er pisze:Taaa na przelomie pazdziernik/listopad mialem info ze beda za 2 tygodnie.. cena 300zł za interesujacy mnie rozmiarpapas pisze:W tej chwili lekkie przestoje w produkcji - zza wielkiej wody karkasów posyłać coś nie chcąZun pisze:.....można się jeszcze zastanowić nad globgumem , czyli polskim producentem ...
W styczniu/lutym zadzwonilem zapytac to juz doplywal kontenerowiec do trojmiasta, mialy byc doslownie na dniach, cena up 350zł
Wchodze tydzien temu na ich strone juz 400zł..
Pewnie dochodza koszta wyłowienia kontenerowca z dna oceanu albo piraci porwali i trzeba okup zaplacic

Świszcząca Suka Stage I

papas pisze:Coś tam słyszałem że ma się podnieść cena - bo ojro, bo dolar itd., ale że aż tylePI7er pisze:.....Wchodze tydzien temu na ich strone juz 400zł....![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
W październiku listopadzie 2008 dolar był po jakieś 2,8 a ojro po 3,7 ... dziś są po 3,7 i 4,7.. więc akurat całkiem proporcjonalny wzrost ceny, biorąc pod uwagę że za kontener i ogólnie transport też rozliczają się w dolarach czy euro, więc siłą rzeczy koszty transportu w przeliczeniu na złotówki też wzrosły o te 20-30%..
Trooper. Isuzu Trooper.
Karkas w przypadku takiej opony to udział w kosztach na poziomie 20% ceny końcowej. Globgum sam dla siebie jest przedstawicielem więc wzrost cen tak znaczny nie jest do końca podyktowany tym , że karkas poszedł do góry . Mieszanka gumy jest robiona w Polsce - zresztą dla niektórych zachodnich producentów nalewek równieżwelminski pisze:papas pisze:Coś tam słyszałem że ma się podnieść cena - bo ojro, bo dolar itd., ale że aż tylePI7er pisze:.....Wchodze tydzien temu na ich strone juz 400zł....![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
W październiku listopadzie 2008 dolar był po jakieś 2,8 a ojro po 3,7 ... dziś są po 3,7 i 4,7.. więc akurat całkiem proporcjonalny wzrost ceny, biorąc pod uwagę że za kontener i ogólnie transport też rozliczają się w dolarach czy euro, więc siłą rzeczy koszty transportu w przeliczeniu na złotówki też wzrosły o te 20-30%..

Świszcząca Suka Stage I

Jednym ze sposobów na kryzys jest podnieść ceny.
Szykowałem się na silverstony a one podrożały o 300 zł na szt. 

Zbanowany za komerchę w podpisie "Sklepterenowy.pl"
Jak ja sie ciesze ze mój suczek stoi już na simexikachst.Medard pisze:Jednym ze sposobów na kryzys jest podnieść ceny.Szykowałem się na silverstony a one podrożały o 300 zł na szt.

Świszcząca Suka Stage I

viperecki pisze:tak jest ja jeszcze nie słyszałem dobrego słowa o per... cośtam polecam fedimke i globa bo sam używam a cena nie aż tak przerażająca ... i tak na marginesie ( bieżnik ala yokohama nie robi )
robi robi ale tylko jak wytniesz co drogi klocek
Potwierdzam iz nie ma oponki do wszystkiego mialem z glob gumu kopie yokohamy i oto moje spostrzezenia: na piasku i luznym błotku ok na stwardszym podłozu i gestym blocie momentalnie sie zabijały, kiepsko bylo wyskoczyć na nich z kolein z duza iloscia wody. Teraz mam fedime scirocco i: na luxnym piachu kopia pod soba dolki trzeba uwazać, bieznik czysci sie szybciej niż zapycha
żart oczywiscie. Ale jest o niebo lepiej na twardszym podłozu typu porosniete trawa górki wyjazd z rzeki itd. dośc spory przyrost przyczepnosci, nareszcie wyjazd z kolein nie stanowi problemu dzieki wystajacym na boki klockom bieznika. Przed zakupem fedim zjeździłem pare opon mt od BF, ich kopie od Insy czyli dakary, 2x kopie yokoham z róznych rozmiarach.
Jednak simex jest nieuchronnym wyjściem jedynym słusznym zresztą. Jednym slowem chyba musze do lasu bo sobie narobilem ochoty na solidna porcje taplania

Jednak simex jest nieuchronnym wyjściem jedynym słusznym zresztą. Jednym slowem chyba musze do lasu bo sobie narobilem ochoty na solidna porcje taplania

Zielony Hijszpan TEAM SŁAWNO 4X4
Podobne spostrzeżenia - przetestowane wiele różnych bieżników. Między oponami a simexem jest po prostu przepaść. Może jeszcze bogger , który podobno jest nawet i lepszy od simexa. Oczyiwście , że są nawierzchnie na których simex robi gorzej od innych , ale w znacznej większości radzi sobie o niebo lepiej niż każda innaStachu-80 pisze:Potwierdzam iz nie ma oponki do wszystkiego mialem z glob gumu kopie yokohamy i oto moje spostrzezenia: na piasku i luznym błotku ok na stwardszym podłozu i gestym blocie momentalnie sie zabijały, kiepsko bylo wyskoczyć na nich z kolein z duza iloscia wody. Teraz mam fedime scirocco i: na luxnym piachu kopia pod soba dolki trzeba uwazać, bieznik czysci sie szybciej niż zapychażart oczywiscie. Ale jest o niebo lepiej na twardszym podłozu typu porosniete trawa górki wyjazd z rzeki itd. dośc spory przyrost przyczepnosci, nareszcie wyjazd z kolein nie stanowi problemu dzieki wystajacym na boki klockom bieznika. Przed zakupem fedim zjeździłem pare opon mt od BF, ich kopie od Insy czyli dakary, 2x kopie yokoham z róznych rozmiarach.

Świszcząca Suka Stage I

ja stawiam na simexa widzialem te opony przed zamontowaniem po zamontowaniu i w terenie i naprawde sa super
NO PAIN NO GAME!