Mam pytanie .Mam wrażenie że moja vitara ma za duży luż w układzie kierowniczym.Końcówki są ok i nie ma żadnych luzów .Czy luzw układzie likwiduje się przez dokręcenie takiej śruby z kontrą która jest u góry w przekładni kierowniczej?
Pozdrawiam
Luz w układzie kierowniczym
Moderator: Albert_N
Re: Luz w układzie kierowniczym
Dokładnie tą śrubą, ale wcześniej sprawdź jeszcze przeguby na kolumnie kierowniczej.
No i z tym kasowaniem luzu to tak delikatnie, bo łatwo można popsuć przekładnię.
No i z tym kasowaniem luzu to tak delikatnie, bo łatwo można popsuć przekładnię.

Luz się wybiera dokręcając czy odkręcając tą śrubę regulacyjną.?
Se sprawdź leniuchusowland pisze:Luz się wybiera dokręcając czy odkręcając tą śrubę regulacyjną.?

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
A że zapytam - po czym stwierdziłeś zbyt duży luz w układziesowland pisze:Mam pytanie .Mam wrażenie że moja vitara ma za duży luż w układzie kierowniczym.Końcówki są ok i nie ma żadnych luzów .Czy luzw układzie likwiduje się przez dokręcenie takiej śruby z kontrą która jest u góry w przekładni kierowniczej?
Pozdrawiam

A jeśli faktycznie jest duży luz w przekładni kierowniczej to uważaj przy tej regulacji - to może być niebezpieczne w skutkach - np. zablokowanie kierownicy w skrajnym położeniu.
Powodzenia.

Jeśli coś jest grzechu warte, to i grzech nie spróbować...