Kontrolka z wykrzyknikiem (!)
Moderator: Albert_N
Kontrolka z wykrzyknikiem (!)
Witam kolegów!
Mam samuraia '91 i Przy ostrzejszym skręcie w lewo (w prawo nic się nie dzieje) zapala mi się kontrolka z wykrzyknikiem - (!) gdy wyprostuje gaśnie
co ona oznacza i co może być przyczyną czy czegoś trzeba dolać, czy może awaria jakiegoś czujnika?
Będę wdzięczny za pomoc.
Mam samuraia '91 i Przy ostrzejszym skręcie w lewo (w prawo nic się nie dzieje) zapala mi się kontrolka z wykrzyknikiem - (!) gdy wyprostuje gaśnie
co ona oznacza i co może być przyczyną czy czegoś trzeba dolać, czy może awaria jakiegoś czujnika?
Będę wdzięczny za pomoc.
Re: Kontrolka z wykrzyknikiem (!)
Uzupełnij plyn ham w zbiorniczkuklawina pisze:Witam kolegów!
Będę wdzięczny za pomoc.

Lepiej pózno niz wcale
Dokładnie - za mało płynu hamulcowego w zbiorniczku. Dodatkowo sprawdź hamulce bo już klocków/okładzin/tarcz/bębnów może być mało i trzeba wymienić.
Suzuki Vitara Cabrio '96 1.6 16V
Moze lepiej niech odda auto do warsztatu, tam juz beda wiedzieli od czego śa te rózne wykrzykniki i inne czerwone lampkipiotrk_gd pisze:Dokładnie - za mało płynu hamulcowego w zbiorniczku. Dodatkowo sprawdź hamulce bo już klocków/okładzin/tarcz/bębnów może być mało i trzeba wymienić.

Lepiej pózno niz wcale
bardzo dziękuje!
podejrzewałem że to mogą być hamulce
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Dobrze prawiszhadek pisze:Moze lepiej niech odda auto do warsztatu, tam juz beda wiedzieli od czego śa te rózne wykrzykniki i inne czerwone lampkipiotrk_gd pisze:Dokładnie - za mało płynu hamulcowego w zbiorniczku. Dodatkowo sprawdź hamulce bo już klocków/okładzin/tarcz/bębnów może być mało i trzeba wymienić.

Suzuki Vitara Cabrio '96 1.6 16V
- chiquito83
teoretycznie kazdy kto legalnie zdobyl prawo jazdypiotrk_gd pisze:Faktycznie lepiej, żeby zajął się tym ktoś kto się zna na tych wszystkich lampkach

dopisz
bo kontrolka paliła się też przy hamowaniu... ba, co ja pisze, jakim hamowaniu, żeby coś zaczęło się dziać musiałem depnąć w hebel minimum 4 razy ale i to nie dawało oczekiwanego efektu.. więc często pomagałem sobie lewą nogą przez otwarte drzwi hamując butem.
klawina pisze:[...]
[...]
bo kontrolka paliła się też przy hamowaniu... ba, co ja pisze, jakim hamowaniu, żeby coś zaczęło się dziać musiałem depnąć w hebel minimum 4 razy ale i to nie dawało oczekiwanego efektu.. więc często pomagałem sobie lewą nogą przez otwarte drzwi hamując butem.
A sprawdzałeś poziom płynu hamulcowego? Jak reakcja była po którymś wciśnięciu pedału to bym najpierw odpowietrzył układ.Salata123 pisze: bo kontrolka paliła się też przy hamowaniu... ba, co ja pisze, jakim hamowaniu, żeby coś zaczęło się dziać musiałem depnąć w hebel minimum 4 razy ale i to nie dawało oczekiwanego efektu.. więc często pomagałem sobie lewą nogą przez otwarte drzwi hamując butem.
Galloper LWB - turysta