Witam wszystkich i proszę o odpowiedź jak w tytule. Auto to Grand Vitara 1,6 16V z 2001r 69KW. Pierwsza wymiana wykonana przez poprzedniego właściciela po przebiegu 98737km. (napis na obudowie rozrządu).
Czy wymieniać sam pasek i rolkę czy wymieniać też pompę wodną
Pozdrawiam Zbyszek
Tak jak koledzy radzą - lepiej od razu w pompę zainwestować. Ja kiedyś w golfie machnąłem na to ręką a rok później zauważyłem że pompa się rozpada i trochę pasek uszkodziła więc wymieniać musiałem pasek od nowa
Był Samuraj na MT
Była Navara na AT...
Jest Sharan 4Motion
w większości samochodów na pasku co 100 000 km i najlepiej pkl. pasek pompa rolki , ja osobiście wymieniam w każdym nowym nabytku ,nie ważne co mówił sprzedający lub co jest napisane pod maską, koszt rozrządu jest naprawdę znikomy w porównaniu z remontem slinika lub awarią np. podczas wyjazdu lub rajdu
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu 5.12 w mostach itp itd
W G16A powyżej 09/99 rozrząd wymieniamy co 54,000 mil (1 kilometr = 0,621371192 mili)
Pompa wody jest wymieniana tylko wtedy jeśli jest napędzana z paska rozrządu lub jeśli do jej wymiany jest konieczność zdemontowania tego paska.