Migająca dioda 4WD - HELP
Moderator: Albert_N
- magnolia
- jestem tu nowy...
Migająca dioda 4WD - HELP
Pomocy! Mam sliczną Grand Vitarke 2.0 rocznik 2000 nie sprawiajacą jak dotad zadnych problemow. Od paru dni po wlaczeniu napedu na cztery kola miga dioda 4WD (do tej pory swiecila swiatlem ciaglym). Dodam ze miga w rownych odstepach czasu. Nie mam pojecia co to moze oznaczac
, może mi ktoś cos podpowiedziec?

Re: Migająca dioda 4WD - HELP
witamy i dziękujemy ze się do naszego forum dołączyłeś
a migająca kontrolka jest usterką czujnika rozpoznawania w jakim terenie jedziesz czy to błoto czy czarne samo wymontowanie czujnika to niestety w jak mówisz pięknej veirtarce potrwa kilka dni

a migająca kontrolka jest usterką czujnika rozpoznawania w jakim terenie jedziesz czy to błoto czy czarne samo wymontowanie czujnika to niestety w jak mówisz pięknej veirtarce potrwa kilka dni

- magnolia
- jestem tu nowy...
Dziekuję za odpowiedź! Kontrolka swieci mi sie dopiero od paru dni, przez ten czas nie bylam nigdzie w terenie- raczej jezdzilam po drogach asfaltowych. Czy taki czujnik mozna naprawic albo wymienic? Nie chce go wymontowywac, bo dzieki niemu wiem jaki mam włączony napęd.
W GV przedni napęd załączany jest podciśnieniowo, migająca kontrolka może oznaczać, że ciśnienie gdzieś ucieka i nie załącza napędu. Trzeba sprawdzić rurki z powietrzem.
No i po asfalcie nie jeździmy 4x4.

No i po asfalcie nie jeździmy 4x4.

- magnolia
- jestem tu nowy...
Z napedem na tył wystarczy lekki mróz i samochód przy napędzie na dwa koła gania od jednego krawężnika do drugiego właśnie na asfalcie. Po co mi naped na cztery skoro mam nim jezdzic tylko po lesie, hmmm? Oczywiscie kiedy asfalt jest suchy nie jezdze na czterech, ale jak sa gorsze warunki wlaczam 4x4 i gnam niezaleznie od nawierzchni.
To mówicie, ze ciśnienie moze powodowac to miganie? Cholender muszę pojechac do jakiegos mechanika, bo mnie to miganie irytuje.
To mówicie, ze ciśnienie moze powodowac to miganie? Cholender muszę pojechac do jakiegos mechanika, bo mnie to miganie irytuje.

-
W pewnych autach są mechanizmy uniemożliwiające jazdę cały czas 4x4 mimo "ręcznego" załączania przedniego napędu lub mają stały napęd na cztery koła...magnolia pisze: Po co mi naped na cztery skoro mam nim jezdzic tylko po lesie
W pozostałych ( starszych, tańszych) jazda nawet na mokrym asfalcie niewskazana.
Ale jak jest lód albo śnieg to już nie jest asfalt tylko lód albo śnieg.magnolia pisze:Z napedem na tył wystarczy lekki mróz i samochód przy napędzie na dwa koła gania od jednego krawężnika do drugiego właśnie na asfalcie. Po co mi naped na cztery skoro mam nim jezdzic tylko po lesie, hmmm? Oczywiscie kiedy asfalt jest suchy nie jezdze na czterech, ale jak sa gorsze warunki wlaczam 4x4 i gnam niezaleznie od nawierzchni.

Na zimówkach da się całą zimę (po mieście) na tylnym napędzie prześmigać.

Z innego forum:
W GV z przodu pod zderzakiem jest zespół który po otrzymaniu sygnału z włącznika z reduktora ( mała dźwignia biegów w pozycji 4H lub 4L ) uruchamia mały silniczek . Silniczek ten załącza się na jakieś 10 sekynd , w tym czasie wytwarza podciśnienie . Owe podciśnienie po pierwsze : spina sprzęgiełka , po drugie zapala lampkę na desce rozdzielczej . W podłączeniu tegu zespołu jest jeden słaby punkt :!: Połączenie dwóch przewodów w jeden . Są one zaciśnięte , narażone są jednocześnie na działanie wody , gdyż te połączenia ( są dwa ) nie są hermetyczne! Połączenia te się UTLENIŁY i cały problem . Wszystko co tu opisałem zajęło mi dwa dni pracy w garażu.
nawet 300 konną beemkąkozioU pisze:Ale jak jest lód albo śnieg to już nie jest asfalt tylko lód albo śnieg.magnolia pisze:Z napedem na tył wystarczy lekki mróz i samochód przy napędzie na dwa koła gania od jednego krawężnika do drugiego właśnie na asfalcie. Po co mi naped na cztery skoro mam nim jezdzic tylko po lesie, hmmm? Oczywiscie kiedy asfalt jest suchy nie jezdze na czterech, ale jak sa gorsze warunki wlaczam 4x4 i gnam niezaleznie od nawierzchni.
To mówicie, ze ciśnienie moze powodowac to miganie? Cholender muszę pojechac do jakiegos mechanika, bo mnie to miganie irytuje.![]()
Na zimówkach da się całą zimę (po mieście) na tylnym napędzie prześmigać.
Z innego forum:W GV z przodu pod zderzakiem jest zespół który po otrzymaniu sygnału z włącznika z reduktora ( mała dźwignia biegów w pozycji 4H lub 4L ) uruchamia mały silniczek . Silniczek ten załącza się na jakieś 10 sekynd , w tym czasie wytwarza podciśnienie . Owe podciśnienie po pierwsze : spina sprzęgiełka , po drugie zapala lampkę na desce rozdzielczej . W podłączeniu tegu zespołu jest jeden słaby punkt :!: Połączenie dwóch przewodów w jeden . Są one zaciśnięte , narażone są jednocześnie na działanie wody , gdyż te połączenia ( są dwa ) nie są hermetyczne! Połączenia te się UTLENIŁY i cały problem . Wszystko co tu opisałem zajęło mi dwa dni pracy w garażu.

NO I JEST RZOPA
- apede
-
- Kontaktowanie:
Zapomniales dodac ze 50kg w bagazniku znaczaco to ulatwia.kozioU pisze:Na zimówkach da się całą zimę (po mieście) na tylnym napędzie prześmigać.

loppujen lopuksi suzuki neliveto
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...
- magnolia
- jestem tu nowy...
Bardzo wszystkim dziękuję za pomoc i zainteresowanie moją sprawą. Mam nadzieje ze kiedys ja tez bede miala taka wiedze na temat samochodów 4x4 jak Wy. Poniewaz jednak jestem kobietą, to zajmie mi to troche czasu
A co do jazdy zima na czterech kolach- mieszkam daleko poza miastem i na dwoch kolach nie mam mozliwosci zajechac nawet 100 metrow.

A co do jazdy zima na czterech kolach- mieszkam daleko poza miastem i na dwoch kolach nie mam mozliwosci zajechac nawet 100 metrow.

Kopernik też była kobietą, a dała radę ruszyć Ziemię.magnolia pisze:... Poniewaz jednak jestem kobietą, to zajmie mi to troche czasu![]()
Powodzenia

VW T4 syncro, 2.4D, long 

- magnolia
- jestem tu nowy...
Hih, Curie-Skłodowska też...