Polibusze do Vitary
Moderator: Albert_N
Polibusze do Vitary
Witam wszystkich znawców marki i proszę o parę słów pomocy.
Pytam kierowców głównie tego modelu którzy na tym smigają albo smigali. ( krótkie 1.6.z 91r)
Nasłuchałam się ostatnio o polibuszach i pytanie jest czy ma to sens i co lepiej z tulejami czy bez Jakie sa różnice i co dają po montażu.
Kolejne pytanie to jaką firmę wybrać i czy jest sens kupować jakieś od wujka staśka z garażu, których trochę jest na allegro czy szarpnąć sie na firmowy full wypas?
Jak już będę rozbierać maszyne żeby założyć dystans na wał to za jednym zamachem warto wszystko od spodu zrobić a nie na raty stąd proszę o rady.
Dzięki
Pytam kierowców głównie tego modelu którzy na tym smigają albo smigali. ( krótkie 1.6.z 91r)
Nasłuchałam się ostatnio o polibuszach i pytanie jest czy ma to sens i co lepiej z tulejami czy bez Jakie sa różnice i co dają po montażu.
Kolejne pytanie to jaką firmę wybrać i czy jest sens kupować jakieś od wujka staśka z garażu, których trochę jest na allegro czy szarpnąć sie na firmowy full wypas?
Jak już będę rozbierać maszyne żeby założyć dystans na wał to za jednym zamachem warto wszystko od spodu zrobić a nie na raty stąd proszę o rady.
Dzięki
Re: Polibusze do Vitary
Wejdź np. tutaj : www.poliuretan.olkusz.pl to będziesz miał zalety poliuretanu
Zawsze zakładać z tulejkami.
Galloper LWB - turysta
Jogi4x4 pisze:Wejdź np. tutaj : http://www.poliuretan.olkusz.pl to będziesz miałA zalety poliuretanu

MSK4x4 JustNewbie^^
Na pewno nie kupuj tych polibuszy z alledrogo, twarde to i nie zawsze pasuje.
szarpnij się na markowy zestaw lub oryginalne tuleje gumowe.

szarpnij się na markowy zestaw lub oryginalne tuleje gumowe.

No.
Po co wydawać 2 i pół stówki jak można 3 razy więcej.

Dlatego pytam o konkretny albo model albo producenta bo jak narazie opieram sie tylko na radach i opiniach doświadczonych forumowiczów.kozioU pisze:No.
Te z http://www.poliuretan.olkusz.pl/ nie są porażająco drogie ale pytanie czy sa dobre i wystarczające do ciorania auta po ostrym terenie

Co wy macie w swoich zmotach?
Masakra pisze:Jogi4x4 pisze:Wejdź np. tutaj : http://www.poliuretan.olkusz.pl to będziesz miałA zalety poliuretanu
Heee jedyny który zauważył Dzięki

Jedni piszą, że z Olkusza dobre, inni że kiepskie. Ja mam komplet ale ciągle w bagażniku, jak kiedyś zamontuję to sam się wypowiem. 

A masz właśnie z Olkusza tak? Może jak CI nie potrzebne to pożyczysz na parę miesięcykozioU pisze:Jedni piszą, że z Olkusza dobre, inni że kiepskie. Ja mam komplet ale ciągle w bagażniku, jak kiedyś zamontuję to sam się wypowiem.

Ja mam w samuraiku polibusze z Olkusza z Elast-Pol.
Śmigam już na nich 1,5 roku więc chyba są OK.
A cenowo mi to wyszło 110zł (resory tył + przód)
Śmigam już na nich 1,5 roku więc chyba są OK.
A cenowo mi to wyszło 110zł (resory tył + przód)
ONE LIFE.LIVE IT.
2005-2009 Samurai 1,3i
2009-NOW LR Defender 110 300Tdi
2005-2009 Samurai 1,3i
2009-NOW LR Defender 110 300Tdi
Też mam z Olkusza w samuraiu i lj.
Polecam.
Polecam.

Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
Ja mam polibusza w Vitarze z Olkusza (te pomarańczowe).
Generalnie polecam - są super
Jest duży problem z założeniem - u mnie wszystkie śruby było do cięcia+wypalanie starych gum.
Polecam
Generalnie polecam - są super

Jest duży problem z założeniem - u mnie wszystkie śruby było do cięcia+wypalanie starych gum.
Polecam

RRC 3.5 V8 man carb 4d1983
RRC 3.5 V8 auto carb 2d1987
L322 3.0d 2004 "Szary"
RRC 3.5 V8 auto carb 2d1987
L322 3.0d 2004 "Szary"
Dzięki za wszystkie rady i opinie Krótko mówiąc przekonaliście mnie
Pozostaje kwestia założenia tego ustrojstwa
A czy bez praski da sie to zrobić nie tracąc nerwów przy tym? Bo jak kolega @kosciej napisał może byc trochę niespodzianek.

Pozostaje kwestia założenia tego ustrojstwa
A czy bez praski da sie to zrobić nie tracąc nerwów przy tym? Bo jak kolega @kosciej napisał może byc trochę niespodzianek.
Założyć to się może da bez prasy, ale wyjąć stare gumy to ni uja.

Da się - właśnie dziś zamontowane zostały w tylnych drążkach wzdłużnych - bez prasy.
Żyłka do wycinania szyb + młotek + przecinak.

Żyłka do wycinania szyb + młotek + przecinak.

Heh to jednak nie będzie tak prosto
Ja nosze sie z zamiarem na przyszły tydzień tylko czekam aż mi dystans na wał dotoczą i wtedy można Vitke od razu z polibuszami machnąć jak starczy cierpliwości bo widze, że wasza została mocno nadwyrężona 

Znaczy te młotki to do wyjęcia starych. Trzeba się trochę pomęczyć, za to zakładanie nowych to łatwizna. 

Ja na olkuskich pomarańczowych polibuszach śmigałem dwa latka i było wszystko ok vitaka stała się sztywniejsza i mniej pływała na boki (kręciła tyłkiem) ale zaraz po założeniu poli, wyszło na jaw jak bardzo pokrzywione mam zawieszenie , bo guma w silenblokach się poddawała i było ok a poli nie dało się nawet w normalny sposób spasować do ramy
ale po vitce już tylko wspomnienie niech się inni tym martwią

Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu
5.12 w mostach itp itd

Szczerze mówiąc po wymianie sprężyn i amorów to moja nie pływa nawet bardzo ale.... jak maja byc takie przeboje z silenblokami wahaczy to ......... mocno się zastanawiam czy ruszać te polibusze. Chyba więcej jednka przemawia za ale....
Gołym okiem nie widać czy mam pogiętą ramę. Jak ją kupowaliśmy to wiadomo pierwsze co patrzyliśmy na ramę ale zdaję się być ok. Tak jak piszesz @viperecki okaże sie po zamontowaniu.
Gołym okiem nie widać czy mam pogiętą ramę. Jak ją kupowaliśmy to wiadomo pierwsze co patrzyliśmy na ramę ale zdaję się być ok. Tak jak piszesz @viperecki okaże sie po zamontowaniu.