Metromierz.
Moderator: Albert_N
Metromierz.
Maly problem do rozwiazania.
Auto to kombinacjia jimny i samuraja - licznik jimny, reduktor samuraj. Trzeba podpiac metromierz. Czy lepiej zalozyc linke predkosciomierze do reduktora, nie podlaczac jej do licznika i potraktowac wylacznie do napedu przetwornika na linke? Czy moze lepiej poszukac jakiegos impulsatora ktory zamontuje sie bezposrednio w miejsce gdzie przykreca sie linke w reduktorze?
Interesuje mnie czy jest taki impulsator i co jest bardziej niezawodne? Oryginalnie linka wychodzi w takim miejscu, ze lubi sie tam czasem zawinac jakies bloto czy inny krzak i mam wrazenie, ze o ile linke ciezko wyrwac to kabelek od impulsatora nie pozyje tam zbyt dlugo.
Niech no koledzy podpowiedza jak ten problem maja rozwiazany u siebie?
Auto to kombinacjia jimny i samuraja - licznik jimny, reduktor samuraj. Trzeba podpiac metromierz. Czy lepiej zalozyc linke predkosciomierze do reduktora, nie podlaczac jej do licznika i potraktowac wylacznie do napedu przetwornika na linke? Czy moze lepiej poszukac jakiegos impulsatora ktory zamontuje sie bezposrednio w miejsce gdzie przykreca sie linke w reduktorze?
Interesuje mnie czy jest taki impulsator i co jest bardziej niezawodne? Oryginalnie linka wychodzi w takim miejscu, ze lubi sie tam czasem zawinac jakies bloto czy inny krzak i mam wrazenie, ze o ile linke ciezko wyrwac to kabelek od impulsatora nie pozyje tam zbyt dlugo.
Niech no koledzy podpowiedza jak ten problem maja rozwiazany u siebie?
Kapec, disco 300TDi '97,
Re: Metromierz.
ja mam w samuraiu impulsator przy liczniku, tzn linka wchodzi w impulsator, a ten do licznika.
Na 5 lat jeżdżenia linka raz się o korzeń rozwaliła, i raz ukręciła w środku(bez problemu do wymiany o ile masz drugą)
Na 5 lat jeżdżenia linka raz się o korzeń rozwaliła, i raz ukręciła w środku(bez problemu do wymiany o ile masz drugą)
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
Ja biorę impulsy z kabla, który wchodzi do komputera - nie trzeba dodatkowo montować impulsatora (który jak sądzę jest oryginalnie w liczniku). Nie wiem tylko czy można tak podłączyć wszystkie metromierze..
DZIDZIAL
Samurai 1,3 na wytrysku
Samurai 1,3 na wytrysku
ja mam u siebie czujnik zbliżeniowy (taki stosowany w automatyce przemysłowej) i czyta impulsy ze śrub na flanszy tylnego wału przy reduktorze i robi 

Samurai - żółw błotny
TLC J9 - wycieczkowóz
F800GS
TLC J9 - wycieczkowóz
F800GS
a jak w głębokim błocie??
Nie zerwie z flanszy go jakaś gałąź??
Nie zerwie z flanszy go jakaś gałąź??
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
ja mam czujnik wodoszczelny IP67 i topiłem już kilka razy, a gałęzie jak narazie nie przeszkadzają.
czujnik jest przykręcony na profilu do obudowy reduktora.
czujnik jest przykręcony na profilu do obudowy reduktora.
Samurai - żółw błotny
TLC J9 - wycieczkowóz
F800GS
TLC J9 - wycieczkowóz
F800GS
A u mnie na fotelu obok siedzi Koks i przelicza obroty na prędkość