sprężyny
Moderator: Albert_N
Re: sprężyny
jimny - zestawy iron man czy inny ome
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
Od wczoraj testuję kolejne: Skoda Felicja kombi
"Gonzo" is DEAD
http://www.kominkioffroadteam.pl.tl/Samoch%F3d-4x4.htm
http://www.kominkioffroadteam.pl.tl/Samoch%F3d-4x4.htm
przerabiam to juz 3 rajdy. za miekkie to jak dla mnie.margod pisze:Od wczoraj testuję kolejne: Skoda Felicja kombi
i nikt mnie nie przekona ze białe jest białe a czarne jest czarne
Adam ma rację nie ma co kombinować.Adam.Ż pisze:jimny - zestawy iron man czy inny ome
A na pewno żadne tylne sprężyny na przód. Jak coś to przednie na przód a tylne na tył. Bo całkiem inaczej pracuje przednia sprężyna narażona na dobicia pod ciężarem sinika a inaczej tylna. Można zauważyć, że przeważnie przednie są większej średnicy. Tak na chłopski rozum trzymałbym się tej zasady przy doborze sprężyn.
A jeszcze mam takie pytanie jakiej rury użyć na wahacze ( kopia rurowych wahaczy jimnisowych) chodzi o średnicę i ściankę? I jaka długość przedniego wachacza a jaka tylnego?
Zbanowany za komerchę w podpisie "Sklepterenowy.pl"
No i wątpię że sprężyna z jakiegoś plaskacza maja te same właściwości
Chyba że się mylę ....

Chyba że się mylę ....

MSK4x4 JustNewbie^^
Niedługo będe testował felicia kombi na tył i felicia pickup heavy druty na przód.margod pisze:Od wczoraj testuję kolejne: Skoda Felicja kombi
Zwyczajnie trzeba poważyć i pomierzyć wszystko według zaleceń pana zza wielkiej wody i wysłać zamówienie.
Inaczej zawsze to będzie rzeźba.
Jak kiedyś trafię totka to tak zrobie.
Inaczej zawsze to będzie rzeźba.
Jak kiedyś trafię totka to tak zrobie.
A ile wazy twoje auto, bo mam felicje kombi u siebie przod/tyl. Na razie jednak jezdze testowo po podworku wiec trudno mi stwierdzic czy za miekko. Subiektywnie wydaje sie, ze jest dobrze.maristez pisze: przerabiam to juz 3 rajdy. za miekkie to jak dla mnie.
Karol L
Samurai 1.6TD
Y61 2.8TD
Samurai 1.6TD
Y61 2.8TD
boje się pojechać na wagę. obstawiam 900-1000kg ale może być ze się łudzę... 

Jeżeli chodzi o ważenie to trzeba zważyć czy zmierzyć nacisk na sprężynę a nie ważyć samochód. Przecież można śmiało pominąć wagę mostów, wahaczy czy opon. Inny też jest nacisk z przodu inny na tyle. To tak tylko teoretycznie po mojemu. 

Najlepszy test to jeździć coraz szybciej i będzie wiadomo do jakich prędkości jest to zawieszenie bezpieczne. Miałem okazję jechać z Traskiem ostatnim jimnisem z jego zakładu, ten samochód normalnie jechał po wertepach i spokojnie się go prowadziło. Bałem się spojrzeć na zegary ale 90-100 km/h na wyboistej drodze nie było górną granicą. Samochodem nie rzucało na wszystkie strony tylko zawieszenie wybierało dziury i górki na drodze. Samochód był sterowny.Karol L pisze:A ile wazy twoje auto, bo mam felicje kombi u siebie przod/tyl. Na razie jednak jezdze testowo po podworku wiec trudno mi stwierdzic czy za miekko. Subiektywnie wydaje sie, ze jest dobrze.maristez pisze: przerabiam to juz 3 rajdy. za miekkie to jak dla mnie.
Do jimnisowe sprężyny nawet oryginalne używki za 100 zł za sztukę będą biły na głowę jakieś kombinacje Felicjańskie. A za sprężyny HD + 2 cale trzeba wyłożyć 250 zł za sztukę. Co chyba jest warte bezpieczeństwa i pewności że się tego nie połamie. Na pewno na przedzie bym nic nie kombinował, bo sprężyny od Felicji też nie są za darmo.
nie podniecał bym sie tymi z jimniaka. jakiś powód musi być ze u nas co robią jimniki to wywalają je. koleś kupił dobisony i tez wyjął. dokładnie nie wiem czemu. dopiero zamówił gdzieś w polsce na zamówienie i jest zadowolony. dobisony ma do sprzedania jak by ktoś chciał. 2 nówki a dwa założone na jeden wyjazd. jak cos na priv podam numer do niego.
Ja się z tym całkowicie zgadzam. Nie twierdzę że oryginalne jimnisowe to najlepsze rozwiązanie ale najbardziej zbliżone do doskonałości bo liczone na samochód o bardzo podobnej budowiemaristez pisze:nie podniecał bym sie tymi z jimniaka. jakiś powód musi być ze u nas co robią jimniki to wywalają je. koleś kupił dobisony i tez wyjął. dokładnie nie wiem czemu. dopiero zamówił gdzieś w polsce na zamówienie i jest zadowolony. dobisony ma do sprzedania jak by ktoś chciał. 2 nówki a dwa założone na jeden wyjazd. jak cos na priv podam numer do niego.

u mnie jest niski budżet i dlatego trochę druciarstwa w tym jest. amorki zakładam nowe po 50zł (2-3 rajudy wytrzymują) szt zamiast amerykańskich po 600-1000zł i wiem ze te są lepsze. to samo sie tyczy sprężyn. dać 300zł za komplet albo robione na zamówienie za 1000zł to jest róznica. jak to mówią kto bogatemu zabroni.
Też oglądam strony foxa, znam cenę za coilovera u Traska (dedykowany do konkretnego samochodu, w pełni serwisowalny itd, itp.) 1000 euro za sztukę.
Mnie też na to dzisiaj nie stać. Ale mam w pamięci ile poświęciłem pieniędzy na motanie resorów, na ich kolejne wersje. Też jestem w momencie wyboru drogi jeżeli chodzi o wybór sprężyn. Sprężyny jimnisowe i reszta zawiasu czyli wahacze są dobrą bazą na początek, bo motanie i cała przeróbka jest jedna a w miarę czasu i dodatkowych szelestów można wymieniać sprężyny i wahacze na wzmacniane. Wątpię niestety w możliwości badawcze i powtarzalność wyników jeżeli chodzi o dobieranie sprężyn zaczynając od tylnych felicji a kończąc na golfie czy audi. Za zestaw jimnisowych oryginalnych używek zapłacisz około 400 zł.http://moto.allegro.pl/item633873098_sp ... jimmy.html
I nie chcę nikomu robić reklamy, chyba że dostanę jakiś rabat.
a te to chyba sam kupię po 50 zł http://moto.allegro.pl/item657346046_su ... d_tyl.html

I nie chcę nikomu robić reklamy, chyba że dostanę jakiś rabat.

a te to chyba sam kupię po 50 zł http://moto.allegro.pl/item657346046_su ... d_tyl.html
można by u nas popytać chłopaków co zrobili ze springami z jimniaków - może gdzieś zalegają pod stertą żelaza.
Zamówiłem te sprężyny w przyszłym tygodniu je pomierzę i dam znać.