Vitara czy Samurai ??
Moderator: Albert_N
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Vitara czy Samurai ??
Witam,
Zastanawiam sie nad kupnem Suzuki.
Opinie na temat vitary a samuraia sa podzielone, osobiscie nie moge sie wypowiedziec na ich temet pod względem technicznym, dlatego w które auto lepiej miałabym zainwestować?
Opinie na temat vitary a samuraia sa podzielone, osobiscie nie moge sie wypowiedziec na ich temet pod względem technicznym, dlatego w które auto lepiej miałabym zainwestować?
Re: Vitara czy Samurai ??
Kup baleno - dużo wygodniejszy.orano pisze:Witam,
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
kolego- po pierwsze - do czego to auto ma sluzyc ? na temat vitary i samuraja napisano tu naprawde wiele..
w skrocie : samuraj/ SJ : dwa sztywne mosty, resory, telepka ale wytrzymalszy w terenie.
vitara/sidekick : przod niezalezny, wygoda, ale gorsza podatnosc na zaawansowany tuning terenowy.
na grzyby raz na pol roku i miasto: vitara. Na jazde rajdowa : samuraj.
w skrocie : samuraj/ SJ : dwa sztywne mosty, resory, telepka ale wytrzymalszy w terenie.
vitara/sidekick : przod niezalezny, wygoda, ale gorsza podatnosc na zaawansowany tuning terenowy.
na grzyby raz na pol roku i miasto: vitara. Na jazde rajdowa : samuraj.
Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Raczej na dosc częste wyjazy w Góry oraz do ciągnięcia przyczepy z koniem - ale co do tego to chyba suzuki za słabe...
kup cos wiekszego, szkoda maszyny meczyc i kopytniaka stresowac 

Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
GV XL7 2.7 V6 - na pewno nie będzie za słabe. 

- drzewiasty
-
w które auto lepiej miałabym zainwestować?
Zasadniczo autko to ogólnie kiepska inwestycja, głównie dlatego,że przeważnie wymaga kolejnych inwestycji i raczej się nie zwraca
Tak sobie myślę, że jeśli nie jesteś początkująca offroad'erką to możliwości terenowych Samurai'a raczej nie wykorzystasz, a musisz wiedzieć,że okupione są one wielkimi wyrzeczeniami ze strony, nazwijmy to, komfortu
Częste wyjazdy w góry, tzn. górskimi drogami w miejsca ogólnie dostępne samochodem, czy też zdobywanie szczytów na nielegalu i pełnym bucie z możliwością ofiar w pieszych turystach włącznie
a jaki mamy budżet
a ile waży ta konica
w ile osób jedziemy 
Zasadniczo autko to ogólnie kiepska inwestycja, głównie dlatego,że przeważnie wymaga kolejnych inwestycji i raczej się nie zwraca

Tak sobie myślę, że jeśli nie jesteś początkująca offroad'erką to możliwości terenowych Samurai'a raczej nie wykorzystasz, a musisz wiedzieć,że okupione są one wielkimi wyrzeczeniami ze strony, nazwijmy to, komfortu

Częste wyjazdy w góry, tzn. górskimi drogami w miejsca ogólnie dostępne samochodem, czy też zdobywanie szczytów na nielegalu i pełnym bucie z możliwością ofiar w pieszych turystach włącznie

LJ80 HardTop 
Samurai 1.9TD
Jimny 1.3 VVT
Santana 95' 1.3LPG
Jimny Ranger:M13A+LPG;Lovells

Samurai 1.9TD
Jimny 1.3 VVT
Santana 95' 1.3LPG
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
"Częste wyjazdy w góry, tzn. górskimi drogami w miejsca ogólnie dostępne samochodem, czy też zdobywanie szczytów na nielegalu i pełnym bucie z możliwością ofiar w pieszych turystach włącznie ? a jaki mamy budżet a ile waży ta konica? w ile osób jedziemy? "
Zdobywanie szczytów z mozliwoscia ofiar w pieszych turystach
- heh nie miałam tego na mysli.
W off road juz uczestniczyłam więc chcialabym i te funkcje wykorzystać.
A konica waży około 500kg + waga przyczepy ok. 1000kg.
Więc chyba rzeczywiście pomyśle o czymś większym...
A budżet hmmm do 8 tyś max
Zdobywanie szczytów z mozliwoscia ofiar w pieszych turystach

W off road juz uczestniczyłam więc chcialabym i te funkcje wykorzystać.
A konica waży około 500kg + waga przyczepy ok. 1000kg.

Takie przyczepy (waga, zarówno z hamulcem najazdowym jak i bez) targam krótką Vitarą 1.6 16V na przewymiarowanych kołach i to po górkach w okolicy Trójmiasta (wbrew pozorom sąorano pisze:A konica waży około 500kg + waga przyczepy ok. 1000kg.

Suzuki Vitara Cabrio '96 1.6 16V
No Samuraj napewno. A jeśli Vitara to raczej Long. Ale odpuściłbym Suzuki do takich zadań. Kup sobie Gallopera.orano pisze:Raczej na dosc częste wyjazy w Góry oraz do ciągnięcia przyczepy z koniem - ale co do tego to chyba suzuki za słabe...
Była Vitara, Jimnik, Terrano II, Terracan, KIA Sportage Grand a teraz SS Kyron.
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Chyba nad tym pomysle!
Dzięki
Dzięki

- drzewiasty
-
Do ciągania konicy rozważyłbym Cherokee, nawet w tym budżecie można coś wynaleźć... choć łatwe to nie będzie, żeby nie wtopić tych 8 tys bezpowrotnie...
Nie mniej jednak jakby się trafił 4.0 z gazem to miałabyś terenowy samochód nadający się do ciągania przyczepy na dłuższe trasy... bo Vitara to jakoś tego nie widzę, nie w przypadku 1,5t na haku
daj znać jak coś nabędziesz (czytaj: wklej foty) 

LJ80 HardTop 
Samurai 1.9TD
Jimny 1.3 VVT
Santana 95' 1.3LPG

Samurai 1.9TD
Jimny 1.3 VVT
Santana 95' 1.3LPG
Ale Gallopera do 8 tyś. to raczej ciężko wynaleźć. Ja bym był w takiej sytuacji raczej za Trooperem 2.8 TD albo Discovery
Galloper LWB - turysta
hmm do twoich potrzeb może PIP Grand szeroki , za tę kaskę kupisz ładne v8 na wypasie z gaziorem ,i to ci posłuży
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu
5.12 w mostach itp itd

U mnie problem jest taki. Bede mial ok. 7 tys. Rozwazalem takie auta jak: Suzy Samurai(sasiad ma przygotowanego do offroadu), vitara, lub Łada Niva. Poczatkowo w gre wchodzila tylko Łada, ale jakos tak zaczalem sie rozgladac i suzuki zaczelo po glowie chodzic. Wiadomo, ze po kupnie auta, trzeba sie nastawic ze cos trzeba bedzie w nim zrobic, wiec troche boje sie kupowac samochodu, zeby nie bylo do wymiany pol auta;). "Fura" ma spelniac funkcje auta na codzien, wiec samuraja mi odradzono. Jeden z kolegow na forum doradzil vitare+lift:) Bardziej ucywilizowane auto od samuraja. Mam nadzieje ze jak w koncu znajde auto dla siebie, ktos z forum pojedzie ze mna obejrzec je, bo ja na 4x4 nie znam sie za bardzo
"Pamiętaj tchórz ucieka tysiąc razy, odważny ucieka zawsze tylko raz"
zrobisz co chcesz ale w Nive to sie nie ładuj odradzałem kuzynowi 6 miesięcy i co kupił "cudo" a teraz tylko naprawia i "modernizuje" ,no może bez przesady te 10 ---15 minut tygodniowo jeździ i stara się za nami nadąrzyć
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu
5.12 w mostach itp itd

I tak skończy się na patrolu.

- Kazior4x4
- jestem tu nowy...
Tak się szczęśliwie złożyło, że miałem wszystkie trzy auta: Nivkę, Samiego, a obecnie Vitkę. Więcej jeżdżę po czarnym więcej niż po błocie (15km do pracy 
I powiem Ci szczerze, że chyba Vitka.
Vitka ma zalety Samuraia (rama - choć średnio mocna ze względu na "wbudowane" w nią strefy zgniotu) a zarazem Nivki - zawias na springu - choć Nivka nie ma ramy, a zawias mocowany jest do samonośnego nadwozia - czyli ograniczona możliwość liftu (w Vitce mimo ograniczonego liftu na springu, możesz podnieść budę ile chcesz).
Tak więc moja czysto obiektywa ocena (jako zawodnika jeżdeżącego w klasie Grill) - Vitara.
Robisz lift na Felicii + Mercu 124 + winch Montana 12000 lbs i nie masz się czego wstydzić w klasie Grill

I powiem Ci szczerze, że chyba Vitka.
Vitka ma zalety Samuraia (rama - choć średnio mocna ze względu na "wbudowane" w nią strefy zgniotu) a zarazem Nivki - zawias na springu - choć Nivka nie ma ramy, a zawias mocowany jest do samonośnego nadwozia - czyli ograniczona możliwość liftu (w Vitce mimo ograniczonego liftu na springu, możesz podnieść budę ile chcesz).
Tak więc moja czysto obiektywa ocena (jako zawodnika jeżdeżącego w klasie Grill) - Vitara.
Robisz lift na Felicii + Mercu 124 + winch Montana 12000 lbs i nie masz się czego wstydzić w klasie Grill

Życie to nie bajka, nie głaszcze nas po jajkach
Były: Ładzianka 1.9D, Suza 1.3B
Jest: Vitka 1.6B
Były: Ładzianka 1.9D, Suza 1.3B
Jest: Vitka 1.6B
po takich modyfikacjach to vitara startowała na ŁadodzeKazior4x4 pisze: Robisz lift na Felicii + Mercu 124 + winch Montana 12000 lbs i nie masz się czego wstydzić w klasie Grill

Jimny 

no to nie ukrywam, ze zaczynacie mnie przekonywac w strone vitary:) Patrze sobie na silniki wlasnie w niej wystepujace i chyba najlepszy bylby 2.0, choc zalezy mi tez troche na ekonomicznosci na codzien:) Jednak za te pieniadze jakie chce przeznaczyc raczej kupie 1.6:/
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Znalazłam Gallopera za całkiem fajne pieniądze, fakt do opłat. : http://otomoto.pl/hyundai-galloper-C9075170.html
Nie łudź się, że 1.6 będzie bardziej ekonomiczny niż 2.0 pod względem spalania. Za to naprawy będą tańsze.melanrz pisze:no to nie ukrywam, ze zaczynacie mnie przekonywac w strone vitary:) Patrze sobie na silniki wlasnie w niej wystepujace i chyba najlepszy bylby 2.0, choc zalezy mi tez troche na ekonomicznosci na codzien:) Jednak za te pieniadze jakie chce przeznaczyc raczej kupie 1.6:/
Choćby dziś targałem przyczepę i z ciekawości spojrzałem na masę (zważone na wadze) - cały zestaw ważył 2500 kg, ładunek na przyczepie ponad 800kg, sam przyczepka to nie wiem ile ... tak czy siak więcej jak 200, bo jest pancerna. Jeździ się spokojnie, bez stresu, więc dla przyczepki 500kg + koń 500kg, zapewne z hamulcem najazdowym, to 1.6 16V (nie 8V !) nada się. Szalu nie będzie, ale się nada 
1.6 i 2.0 16V palą dość podobnie, z 10-15% różnicy na niekorzyść 2.0. Za to ceny części do 1.6 są po prostu piękne
i to jest spora zaleta.
2.0 V6 24V to skreśliłbym niestety
przy takim budżecie to za drogi pod każdym względem będzie.

1.6 i 2.0 16V palą dość podobnie, z 10-15% różnicy na niekorzyść 2.0. Za to ceny części do 1.6 są po prostu piękne

2.0 V6 24V to skreśliłbym niestety

Suzuki Vitara Cabrio '96 1.6 16V
Witaj,ładziorę mamy od 9 lat-kosztowała wtedy 13,5kmelanrz pisze:U mnie problem jest taki. Bede mial ok. 7 tys. Rozwazalem takie auta jak: Suzy Samurai(sasiad ma przygotowanego do offroadu), vitara, lub Łada Niva. Poczatkowo w gre wchodzila tylko Łada, ale jakos tak zaczalem sie rozgladac i suzuki zaczelo po glowie chodzic. Wiadomo, ze po kupnie auta, trzeba sie nastawic ze cos trzeba bedzie w nim zrobic, wiec troche boje sie kupowac samochodu, zeby nie bylo do wymiany pol auta;). "Fura" ma spelniac funkcje auta na codzien, wiec samuraja mi odradzono. Jeden z kolegow na forum doradzil vitare+lift:) Bardziej ucywilizowane auto od samuraja. Mam nadzieje ze jak w koncu znajde auto dla siebie, ktos z forum pojedzie ze mna obejrzec je, bo ja na 4x4 nie znam sie za bardzo

Moja opina o tych dwóch autkach:
Jak dbasz o samochód i go "słuchasz" taka niva nie jest wcale tak awaryjna jak tu piszą.
Pomimo braku ramy nie ma kłopotu ze sztywnością nadwozia,a w terenie objeżdża seryjną vitarę.
Vitara natomiast jest trwała mechanicznie, lecz trzeba uważać na stan blachy i ramy.Na co dzień jest fajnym niemęczącym kierowcy samochodem,dającym dużo frajdy.
Koszty utrzymania samochodów podobne,do vitary dużo droższe części ale o niebo lepszej jakości. Jak coś padnie to wymieniasz i już do tego nie wracasz.Z ładą bywało niestety różnie

Tobie za tę kasę doradzałbym jednak nivę,na początek fajne autko i masz części po taniości jak coś padnie,
bo za tę kasę kupisz niestety zajechaną vitarę i się do niej zrazisz a szkoda.
Z vitary jestem bardzo zadowolony,ojciec ładziorę też sobie chwali.
Pozdrawiam,życzę udanego wyboru.
Wj/Wg
w sumie masz racje. lade da sie utrzymac nie najwiekszym kosztem. Wiadomko ze nic za darmo, ale czesci tanie